Русия си хареса сграда за ново консулство във Варна

Това е бившата библиотека на ул. "Братя Шкорпил"
26 фев 2024 09:21, Петър Бойчев
74
Русия си хареса сграда за ново консулство във Варна
Снимка МВнР

Русия не проявява интерес към огромния имот в центъра на Варна, ползван доскоро за консулство, но пък се е насочила към друг със същата цел. Това бе съобщено на последното заседание на комисията по собственост към общинския съвет. Така стана ясно, че Русия опитва отново да има консулство в града, пише "Сега".

Темата бе разисквана във връзка с предложение на кмета Благомир Коцев сградата на досегашното консулство да бъде прехвърлена на общината. Имотът, който е почти 5 декара (към 1 декар застроена), е частна държавна собственост, управляван от Министерството на външните работи (МВнР). Дълги години той се ползваше за консулство от Русия, но затвори постепенно след голямото гонене на руски дипломати през лятото на 2022 г. от правителството на Кирил Петков. Според информация, съобщена по време на депутатския контрол в парламента миналата есен, имотът е бил ползван чрез договор за наем, като последният е бил подписан през 2020 г. с 3 годишен срок -  вече е изтекъл. Коцев иска община Варна да го придобие от МВнР безвъзмездно, за да се ползва за детска градина, хранилище за градската библиотека или друга цел.

Макар на предишното заседание съветниците да блокираха кметската идея, сега я придвижиха към сесия. Помогна именно информацията за интереса на Русия към друга сграда. Информацията бе съобщена от съветника Христо Атанасов - намеренията на Русия били дискутирани на скорошна среща между съветници, представители на администрацията и министър.

Стана ясно, че новата срада е частна. Председателят на комисията Йордан Кателиев съобщи на заседанието, че тя се намира на улица "Братя Шкорпил". По-късно зам.-кметът Павел Попов разясни пред "Сега", че Русия иска да наеме къща, която е бивша средношколска библиотека. До към 80-те години на миналия век тя е служела за консулство на СССР. Сградата е доста по-малка от ползваната досега.

На заседанието на комисията бе казано още, че МВнР е в час с всички тия неща, тоест придвижва идеята за отваряне на новото консулство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не случайно не сте на служба и нямате власт а можете само да драскате по форумите такива безуния дрънкате...
29
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Британски учЕн. Дрън дрън ерина. "Диаспората" требе да е къде 30% в ЦЯЛАТА територия, а не в един град.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 25. Дося кат е било по-голямо настанили ли са окупационна военна администрация ?
27
3
 
16
 
! Отговори
Британски учЕн преди 6 месеца
Руснаците се опитват изкуствено да създадат диаспора в България за да могат в последствие да организират сепаратистки референдуми за независимост, подобно на Донбас и Приднестровието. Никакви сгради на тия лисици, добре ги е почнал Кирил Петков, трябва да ги изритат всичките, да им забранят да притежават жилище и да развиват бизнес на наша територия. Аз познавах един, който развиваше (може и още да развива) дейност с антикварни археологичести артефакти - изкупува ги във Варна и ги продава на ко
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 20. Що ?
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Русия не и трябва толкова огромно консулство във Варна освен ако не възнамерява да настани в него руската окупационна военна администрация.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На заседанието на комисията бе казано още, че МВнР е в час с всички тия нещаСтана ясно, че новата срада е частна.---------------------------------------------------------------------Пешо, ако искаш да те възприемат като журналист, недей да пишеш, както си говориш вкъщи или на улицата. И си преглеждай текстовете за правописни грешки, че дразнят
23
4
 
7
 
! Отговори
веднага преди 6 месеца
До Мечока Иванмарш в блатната северна империя да се славиш!
22
10
 
4
 
! Отговори
Цитат преди 6 месеца
САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила"....... Путин
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не щем руснаци по морето, планината или равнините на България. Да си продават имотите и да тръгват към Мацква
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България ще изгуби черноморието ако Русия победи в Украйна. Това е ясно като две и две четири. Точно затова работят българските русофили предатели денонощно. Точно затова предателите искат на всяка цена Русия да победи в Украйна.
19
6
 
21
 
! Отговори
Кво консулство бе преди 6 месеца
я да се махат всички рашки от България.
18
23
 
6
 
! Отговори
Мечока Иван преди 6 месеца
Слава Русия .
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Във Варна е фрашкано с Руснаци. Дори са повече от Украинците.
16
19
 
8
 
! Отговори
Точен преди 6 месеца
Само една от топките на Путин е по-голяма от всичките топки на западните "лидери".
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Става дума за къщата на ул. "Братя Шкорпил" 24. Ходил съм там когато беше библиотека. Сега къщата е ремонтирана и изглежда много яко. Сигорно струва милиони.
14
7
 
8
 
! Отговори
Вин преди 6 месеца
На кого ще предоставят "консулски услуги", угро-фино-монголоидите са изолирани от света в следващите десетилетия тотално и заслужено?! Пак шпионски център ли отварят:)
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По коледа бях във Варна, то по центъра само руска реч се чуваше. И в магазините и по улиците само на руски се говори. Все едно бях в Одеса.
12
3
 
15
 
! Отговори
Капитан Америка преди 6 месеца
Ново малко консулство за Русия. А за нас голяма военна база до Варна. Това е демократично.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дед Както сме я подкарали с мощната си русофилщина заляла медиите със сигурност ще дойде танковата колона.