Макроикономически България е много стабилна страна

Интересът на общините е да привличат високотехнологични компании
26 фев 2024 14:35, Анисия Иванова
16

"Икономическото развитие става чрез инвестиции. За един регион, за да успее да привлече нови предприя, означава повече работни места, повече приходи, малките фирми от региона да работят с този инвеститор. Чуждестранният инвеститор има нужда от някой, който ще му построи фабриката, от доставчик - създава се верига от фирми, от хора, които могат да се възползват от тази инвестиция", коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова в студиото на "България сутрин".

За решаването на голяма част от своите локални проблеми голяма част от общините се нуждаят от инвестиции. За тази цел е необходим добър диалог както между Агенцията за инвестициите, така и с Министерството на иновациите и растежа. Сред начините за финансиране са европейските фондове за конкурентоспособност, Българската банка за развитие.

"Има общини, които са много готови за инвестиции, имат индустриални зони или отделени терени за индустриално застрояване", подчерта Ненова.

По думите ѝ интересът на общините е да привличат високотехнологични компании, експортно ориентирани, тъй като фирми, които произвеждат евтин продукт, няма да дават високи заплати, нито ще са с дългосрочна перспектива.

"Фирмите с достатъчни печалби инвестират в хората, обучават ги, плащат средни за региона или държавата заплати. Така доходите растат. Макроикономически сме много стабилна страна, последните 15 г., с изключение на 2, сме в постоянен растеж. Съотношението на дълг към БВП е много ниско. Има инфлация, борим се с нея, това са параметри, за които не си даваме сметка, но един инвеститор, когато види тези цифри, си дава сметка, че страната расте, стабилна е, има потенциал за дългосрочно развитие", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни също, че мерките, които Българската агенция за инвестиции предоставя, могат да бъдат финансови, но много често нефинансовите са от по-голям интерес. Като пример посочи купуване на държавна или общинска земя на пазарни цени, но без търг, което осигуряване на по-бързи срокове, сигурност на цената. Част от финансовите мерки е връщането на на осигуровки за една година в рамките на 18%, изграждане на довеждаща инфраструктура като пътища и ВиК.

Друго предимство за инвестиции в България е, че всичко произведено тук е с етикет "произведено в ЕС".

Предстои връчването на наградите Инвеститор на годината, които ще отличат най-добрите фирми в пет категории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Феникс Каниц преди 1 месец
Тези,които пишат тези пасквили не са пътували из България.Попътувайте малко,вижте провинциалните градове и села (по-точно,това,което е останало от тях ),и спрете да дрънкате глупости.
14
0
 
2
 
! Отговори
D: преди 1 месец
Направо да не повярваш какви *** лицемери дрънкат глупости по медиите
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добрата инвестиция от както сме в ЕС е билет за запад и социални помощи там . От това възвръщаемоста е 1000 % Иначе самата държава е против високотехнологични инвестиции щом спря АЕЦ Белене . Дълги години инвеститор на годината в България беше боко тиквата от Банкя .
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То няма функционираща държава, те гледат макроикономически показатели. За да разбереш бедствието, трябва да направиш социален и психологически анализ. Полу-грамотно изморено и болно население, което плаща за всякакви услуги под масата с тежко изкарани пари от гастарбайтерство.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В макроикономически стабилната уж България близо 80% от хората едва свързват двата края! Останалите 20% ровят в кофите за *** и измират от глад и мизерия! С най-ниски доходи,с най-много доплащане за здравеопазване,което по конституция е безплатно! С много по-високи цени на основни хранителни продукти от запада!Най-висока смъртност и най-бързо изчезващия народ в света! Колко нагъл и неадекватен трябва да си,за да се изтъпаниш и наговориш куп демагогски небивалици?!
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая "новина" май трябва да е в категория "Виц на деня"!!! То бива бива небивалици и откровенни подигравки с народа, ама на тая глупост и първокласник няма да се върже.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро няма да е стабилна. Очаква ни задлъжняване над 100%.
8
3
 
14
 
! Отговори
Стабилни сме! преди 1 месец
Здраво сме стъпили на дъното и копаем надолу! По стабилно от това няма.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ъхъ
6
3
 
11
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Много е стабилна държавата !! И кон да ни го подпре ,и крачка напред не правим !
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Социалистическа България която построи всичко за 45 години беше стабилна страна . Сега не знаем какво е , но 450 евро мимиална не може да стабилна .Минаха 34 години , от които 17 като член на ЕС , ако още не сте се осъзнали , значи всиччко е загубено .
4
8
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Че какво против имаш 3000 евро на кв.м. Мен цената ме устройва аз продавам
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама толкова е стабилна, че....питайте маг Илиян и катерицата Беатрис
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
видиш ли русор0б - посрещни го с хляб и сол и му кажи блага дума ! те обичат България! направиха ни икономика номер 1 на балканите, докато ни облагородяват род, история и мечти!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с имоти 3000 евро квадрат