»де€: Airbnb в BG - само, ако половината съседи са съгласни

ѕредлагат промени в «акона за туризма
5 фев 2020 16:00, ѕет€ —лавова
83
»де€: Airbnb в BG -  само, ако половината съседи са съгласни
—нимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

—обствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем  тр€бва да получат съгласието на поне половината от съседите в жилищната сграда. “ова предлагат петима депутати от √≈–Ѕ. ѕредложението е част от промени в «акона за туризма, които тр€бва да бъдат разгледани днес на второ четене в  омиси€та по икономическа политика и туризъм в парламента.

ƒепутатите, начело с ƒаниела —авеклиева, предлагат одобрението на поне 50% от съседите да е едно от услови€та за регистриране на имота, за да може да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.

ќще по темата

"»де€та да има санкци€ от ќбщото събрание е добра. —обствениците, които насел€ват трайно сградата, тр€бва да имат н€каква сигурност за обитаването си – какви хора пребивават, какъв е редът на пребиваването им. Ќеобходимо е да има комуникаци€ между собственика, който отдава имота си краткосрочно, ќбщото събрание и останалите собственици. Ќа този етап обаче см€там, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решени€. ѕърво тр€бва да се помисли за пром€на на «акона за етажната собственост, ко€то да гарантира легитимно провеждане на общи събрани€", коментира пред Investor.bg Ћамбро ѕопов, председател на ”правителни€ съвет на јсоциаци€та на дружествата, управл€ващи етажна собственост (јƒ”≈—).
ѕредложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решени€.

ѕричината е, че в момента кворум от 50% присъствие на общите събрани€ в жилищна сграда е изключителна р€дкост, а повечето имоти за краткосрочно отдаване под наем се намират в централните части на —офи€ и други големи градове, където преобладават имоти, закупувани с инвестиционна цел, и жилища, в които живе€т възрастни хора.

"ќбщото събрание е форма на присъствено вземане на решени€ и в тази връзка би следвало първо да се помисли за пром€на в «акона за етажната собственост, който да позволи дистанционно вземане на решени€ или да смекчи кворумите за приемането им, за да не се получи обратен ефект. –искуваме напълно да ограничим възможността на собствениците на имоти да ги отдават краткосрочно, тъй като това ще бъде свързано с общата вол€ на едно събрание, чиито механизми за вземане на решение не са съвсем прецизни. “е създават трудности при ежедневното управление на етажната собственост, а какво остава за извънредни случаи каквото е краткосрочното отдаване на имоти", отбел€за ѕопов.

ѕрипомн€ме, че в кра€ на миналата година депутати от √≈–Ѕ начело с председател€ на бюджетната комиси€ в парламента ћенда —то€нова разбуниха духовете с предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

—лед силни€ обществен отзвук изискването за категоризаци€ отпадна и остана само вписването им в регистъра на местата за настан€ване към ћинистерството на туризма. «аплахата за спиране на достъпа до платформите обаче остана - за две седмици при първо нарушение и 30 дни при повторно нарушаване на правилата. «а нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лв. за физическите лица, които не са търговци, а за едноличните търговци и юридически лица се въвежда имуществена санкци€ в размер от 1000 до 10 000 лв. ѕромените б€ха приети от депутатите без никакви дебати с гласуването на второ четене на «акона за държавни€ бюджет за 2020 г.

— промени в ƒанъчно-осигурително-процесуални€ кодекс в кра€ на годината пък парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.

¬ижте още икономически новини в Investor.bg

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


83
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
75
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
ѕълна дивоти€. —мърт за дребни€т бизнес в полза на хотелите.
74
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
явно хотелиерите н€мат достатъчно клиенти.
73
0
 
3
 
! ќтговори
Joko преди 4 години
—авеклиева, чий гуй дириш в —офи€. —ъбирай си парцалките и беж в Ѕлаговеград !
72
0
 
3
 
! ќтговори
ѕенсионер преди 4 години
√лупава работа. ¬ Ѕ√ е напавено да не върви. ¬ блока не можем да се справим с един който не плаща, вдига шум и прави мизери€. —ега ни карате и ние да решаваме кой какво да си прави жилището. Ќатискайте ги да си плащат. ƒа плащат такса поддръжка зграда, смет, данъци в нап. идр.  ато дойде турист в града той ползва таксита, €де в ресторант, плаща наем, аз копувам бира, бабат килоти, въртим едни пари. Ѕез туристи - сериалчета пред “V.
71
0
 
10
 
! ќтговори
Red преди 4 години
ѕредпоставка за лоши междусъседски отношени€. “и не разрешаваш и аз на теб н€ма да разреша каквото искаш.
70
1
 
10
 
! ќтговори
ћен преди 4 години
ћалко по малко спр€ха да им ползват хотелите в полза на Airbnb
69
2
 
6
 
! ќтговори
¬анката преди 4 години
ƒо јнонимен 70«а краткосрочното отдаване става въпрос. «а дългосрочното не сме€т още. ¬същност вече в половин ≈вропа има зат€гане на режимите за отдаване на имоти, тъй като наемите за местните хвръкнаха до небето.
68
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
“ова важи ли са всички отдавани жилища по знаем, или само за тези които се отдават под наем само чрез посочените два сайта , и ако е така думата на нотариалните собствениците ли се приема на събранието или на съответните наематели които реално живе€т там под наем.
67
9
 
7
 
! ќтговори
ƒо —м€х преди 4 години
ѕроблемЏ“ (пълен член, подлог) ми не е само това, разбира се, но не живееш в пресечка на ¬итошка и не си на€сно, н€ма и как да си. ѕредпочитам хотели, 24 часа рецепци€, санитарни норми, проверени, противопожарни норми, аварийни изходи и т.н.“и си спи в апартаментите и се над€вай да са прани чаршафите :) ”спех!Ќе ми се впуска в повече полемики.
66
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
ƒо 68јз лично см€там, че тр€бва д сума квартали, къдеот не се допускат хора с досиета, чужденци, малоумтони и бедни ... Ќо не ни дават да си правим такива, ше речеш ме сме н€какви зли хира, а ние просто си гледаме рахат€ и на никого не премине!
65
7
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
ƒо —м€х¬с€ко притеснение за ме е проблем. ¬се ќј , по-важно нешо ит мо€ комфорт н€ма. √онил съм болни съквартирант ти, защото са ме бъдещи като са кихали. ѕосле умр€ха ит пневмони€, преди да успе€т да ме съд€т - хижи win-win дет викат американците :)
64
4
 
20
 
! ќтговори
Shark преди 4 години
√лупости! Ѕългарина е злобен и завистлив и никога н€ма да даде съгласие, дори да не го зас€га по никакъв начин. » как съседите ще ми кажат какво ще прав€ в имота си! ѕлащат ми данъците ли, чист€т след хората ли, какво?! ƒа не говорим че половината съседи са селски пришълци купили вчера жилище и вече с претенции. ўо не питате цели€ квартал по тази логика. ћи така де, тр€бва да се знае кой идва да спи през два блока в трети. ***, ай пръждосвайте се че .....неокастрената
63
8
 
5
 
! ќтговори
—ћя’ преди 4 години
ƒо: ƒо —м€х: Ѕј÷≈ ј ќ “–ј јЌ≈“ќ Ќј  ”‘ј–»“≈ “» ≈ ѕ–ќЅЋ≈ћј, «јћ»—Ћ» —≈  ј Џ¬ ≈ ∆»¬ќ“ј “».......Ѕј—»  »—≈Ћя ј...............
62
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
ƒо Ѕеге цар€ едни такива пичове са ... не знам дали и 5% останахме истинските българи ...
61
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 години
— купините се решава лесно - отива полици€та - бач 300 лева глоба и казва, ме следвща€ път арест инще се разчуе бързо....
60
2
 
8
 
! ќтговори
домоуправител преди 4 години
ясно е, че дебеловратите хотелиери ри€т с копита срещу дребните собственици и че губ€т битката. ясно е и че они€ от парламата се продават на всеки, който даде повече. ќбаче това н€ма да спре хората да отдават —ќЅ—“¬≈Ќ»“≈ си имоти при каквито услови€ намер€т за добре. јко сме pichove, ще спрем да си правим мръсно и ще се обединим срещу ти€ изедници. ”тре всеки от нас може да поиска/да му се наложи да допълва доходите си с краткосрочен наем.
59
4
 
5
 
! ќтговори
—ћя’ преди 4 години
“ук, с такива ѕќћ»—Ћ» —» ќ“»¬јћ≈ ƒ»–≈ “Ќќ  Џћ “ќ“јЋ»“ј–»«Џћ. Ќяћј ƒј ѕќћ»—Ћ»ћ  ј  ƒј ќ—»√”–»ћ —–≈ƒј «ј Ѕ»«Ќ≈— » ƒј »«»— јћ≈ ƒјЌЏ„Ќ» ѕќ—“ЏѕЋ≈Ќ»я, ј ў≈ “Џ–—»ћ –≈—“–» ÷»» ќ“Ќќ¬ќ » ќ“Ќќ¬ќ!!!! –≈—“–» ÷»я“ј ¬ќƒ» ƒќ «ј¬»—»ћќ—“, «ј¬»—»ћќ—““ј ѕќ–ј∆ƒј  ќ–”ѕ÷»я и ’ќѕ--- Ќ≈ ќ… Ќ≈ƒ≈ћќ –ј“»„Ќќ –ј«Ѕ–ј  ј  ƒј Ѕ»«Ќ≈—ƒ≈…—“¬ј.......ѕќƒ—≈“≈“≈ —≈ ћ»Ћ» —ЏЌј–ќƒЌ»÷». ј най лесното е да осигуриш среда, без натиск, и да създадеш възможности за честно внас€не на данъци. ’ќ–ј“ј —ј ѕќ „≈—“Ќ» ќ“ ”ѕ–ј¬Ћя¬јў»“≈ и т€хната ***
58
6
 
10
 
! ќтговори
¬анката преди 4 години
ѕодкреп€м с две ръце иде€та. јко ц€лата коопераци€ или блок е с апартаменти за отдаване под наем, н€ма проблем. Ќо след като посто€нно живеещите са притесн€вани от наемателите, тогава тр€бва да се иска съгласието им. ѕри кражби, замърс€ване, вандализъм, шум и пр. простотии от гостите, н€кой тр€бва да е отговарен все пак.
57
5
 
10
 
! ќтговори
ƒо —м€х преди 4 години
Ќе ме интересува от къде се връщаш. »маме 4 ербиенби-та във входа и сме луднали от купонджии и денонощно тракане на куфари.
56
6
 
9
 
! ќтговори
—ћя’ преди 4 години
¬–Џўјћ≈ —≈ ¬  ќћ”Ќ»—“»„≈— »“≈ ¬–≈ћ≈Ќј,  ќ√ј“ќ ѕј–“»Ќ»я“ —≈ –≈“ј– /ƒќћќ”ѕ–ј¬»“≈Ћя“ (подкрепен от 50% от ...)  ќЋ» » Ѕ≈—». ƒќЅ–≈ ƒќЎЏЋ “ќƒќ– ∆»¬ ќ¬ ќ“Ќќ¬ќ!!!!! —–јћ » ∆јЋ «ј ƒ≈ћќ –ј÷»я“ј!!  Џƒ≈ ƒ–”√јƒ≈ √ќ »ћј “ќ¬ј ¬ ≈¬–ќѕј????????????????????????????????????????????? Ќяћј √ќ????? ѕќ—Ћ≈ƒЌќ —≈ ¬Џ–Ќј’ ќ“ ¬»≈Ќј!!!!!