Терзиев: Обещахме и почистихме гробищата в София

Не били в такова добро състояние от 20 години
22 юни 2024 11:02, Александър Попов
58
Терзиев: Обещахме и почистихме гробищата в София

Кметът на София Васил Терзиев со похвали с почистването на гробищните паркове в София.

"Обещахме до Черешова Задушница да почистим голяма част от  Централните софийски гробища и изпълнихме обещанието. За 25 дни направихме възможен достъпа до почти 120 000 гробни места, на площ от над 600 декара от общо 900. Около 110 парцела са окосени, с подрязани храсти и клони, като във всеки един парцел има между 500 и 700 гробни места. Почистени са и 90% от над 300 урнови стени, а надписите върху тях са обновени. По сенчестите места на алеите монтирахме нови пейки, а чешмите в гробищните паркове вече работят.

Погрижихме се и за останалите осем парка, където всички алеи вече са в изряден вид, а в “Бакърена фабрика” и “Малашевци”, освен алеите, успяхме да почистим по няколко от общо 100 парцела във всеки гробищен парк. В следващите дни преустановяваме дейностите, за да не създаваме неудобство на гражданите, но веднага след Задушница работата по разчистване и извозване продължава. Напомням, че всеки, който почиства сам, целогодишно може да оставя зелените отпадъци до алеите, а извозването им е наша задача.

Няма да е преувеличено, ако кажа, че това е най-мащабната акция по почистване на софийските гробищни паркове за последните десетилетия. Досега общината не е инвестирала в поддръжката на парцелите и прилежащите алеи. Гробищните паркове бяха умишлено занемарени, в окаяно състояние, а хората се страхуваха да ги посещават. Ние спряхме схемите, погрижихме се за сигурността и правим всичко по силите си, за да усетят гражданите, че на първо място действаме с мисъл за тях.

По наредба Столичната община е задължена да поддържа само алеите в парковете, а задължението за поддръжката на гробните места е отговорност на близките на починалите. Решихме обаче да се захванем с непосилната задача да приведем парковете във вид, в който никой не ги е виждал повече от 20 години, защото много граждани в кампанията ме питаха за гробищните паркове и видяхме, че темата е важна за тях.

С това наше усилие помагаме на хората, особено на възрастните, за някои от които това усилие е невъзможно - и физически, и финансово. Така поддръжката ще е по-лесна оттук нататък. Всеки може да се възползва и от услугите на общинското предприятие “Гробищни паркове”, което срещу символична такса почиства гробните места и прилежащите им части.

За Черешова Задушница всички 9 общински гробищни парка са с удължено работно време - до 21 часа. В останалите дни лятното работно време на столичните гробища е от 7:00 до 19:00 часа. Достъпът на коли на 22 юни ще е забранен, освен за хора в неравностойно положение, които не дължат такса за вход с автомобил. За гражданите е осигурен допълнителен градски транспорт, разкрити са временни трамвайни и автобусни линии. В съботния ден ще има засилена охрана, екипи на полицията  и работни групи от общинското предприятие, които ще съдействат на гражданите да намерят гробните места на своите близки, ако не са ги посещавали отдавна, както и по всякакви други въпроси.

Заради очакваните горещини днес екипи на Столична община раздават вода на посещаващите гробищните паркове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Софиягробища
Още от София
Пускат допълнителен транспорт в София за Задушница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 4 дни
Кмете! Гробищните паркове не трябва да се почистват кампаниино, а да се подържат целогодишно! Така че не очаквай похвала!
45
0
 
5
 
! Отговори
Де да беше вярно! преди 5 дни
Само че, не е така! Окосили са някакви части, но са минавали направо през гробовете много от плочите, които в началото на пролетта бяха съвсем наред, сега са разместени и счупени! Всичко това само в частта около православната църква, надолу към католическите е неописуемо! Добре, че поне вода имаше, защото в началото на таази пролет нямаше вода, което никога досега не е било!
44
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 5 дни
Нито гробищата на Бакъпена фабрика, нито на Малашевци са почистени, с изкл на гробове от отделни парцелчета. Има много кърлежи и на двете маста, и смокове. За идеята адмирации, но нека е за всички гробища. Дано го направи кмета Терзиев, защото ако поиска ще стане. Млад човек е и има желание да помогне.
43
0
 
8
 
! Отговори
Не е точно така! преди 5 дни
Почистено е некачествено само в първата част на гробищата и то не в дълбочина! А в католическите гробища е като в тропическа гора, не са пипнати! Да не говорим за гробовете на чужди граждани, дошли в България да предадат опита си на специалисти на новата българска държава след Освобождението!
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не мисля, че хората се страхуват заради това, че не е окосено. Страхуват се, защото щом отидеш на гробищата, веднага идват разни съмнителни да настояват да им дадеш пари "за да почистят". Нещо по този въпрос ще се направи ли, или ще продължава тормозът по иначе почистени алеи?
41
3
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 5 дни
В интерес на истината не мога да повярвам че беше чисто и с полиция в централните гробища. Малашевските особено новата час не са пипнати, но аз им помогнах малко. Живея в Орландовци и такова чудо никога при герб не съм виждал. Да не говорим че сменят тротоарите на Тодор Живков, което фандъпица от крадене за покупки на гласове така и не намери време да направи. Г-н Терзиев, вече няма какво да се съобразявате с герб. Развалете канцесията на Цеко за да имаме планина и ски курорт!Ще сте кмет още 20г
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Увагаеми г-н Терзиев,съгласна съм с Вас ,но само за Централните гробища. Акж посетите тези на "Бакърена фабрика" ......там е потресаващо!Много интересно,как охраняват по-точно там ?!?
39
3
 
16
 
! Отговори
Да напомня: преди 5 дни
...поддържането на гробищните паркове е рутинно задължение на хората от поддръжката там. Да се хвалиш с това, че някой си е заработил заплатата е поредната комична изява на некадърника ДСУшко.
38
2
 
11
 
! Отговори
Диоген преди 5 дни
Прочетете още веднъж заглавието! На Терзиев може би не му достига да осмисли иронията на казаното от самия него.Но перспективата за поглед към "чисти и широки гробища" явно става бъдещ лайтмотив за управлението на столичния кмет!
37
4
 
11
 
! Отговори
Nqkoi преди 5 дни
Страшен хитрец! Хората си плащат веднъж, или два пъти годишно на агенции и тн. , за да им почистят местата. Обикновено го правят точно преди Задушница! И нашия кмет реши да си направи ПР точно сега.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То остави гробищата) на кой парад че ходиш или сае сетим сами))
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В дясно снимката ли показва почистено? Нищо не е почистено. До 1 седмица всичко ще е в бурени. Трябва да почистят с химикали или препарати.
34
3
 
9
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 5 дни
Терзиев взима пари от Мъртвите ни Роднини .Платен Достъп до Гробищата . Не те срам ,
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Убили сте номера! Вчера бях там и по-голямата част си е змиярник!
32
5
 
8
 
! Отговори
Ддд преди 5 дни
До Бабо Маро,Споко бе бабо Маро, ПП-ДБ-СС сега започват, отмениха търгове, за да дадат поръчките на свои фирми. Като гледаш какво правиха движението на центъра, и изхарчиха едни пари, сега кой ще ги възстанови за незаконно регулираното движение?
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А защо днеска не почистиш и центъра на софия от многото розов бок..лук който събирате с б.бонев!
30
3
 
15
 
! Отговори
Ддд преди 5 дни
А като се загледа човек в тази оскъдна снимка, дори не е окосено както трябва!
29
5
 
19
 
! Отговори
aa1820 преди 5 дни
Това е задължение ежегодно на всяка община бе Терзиев, кво си тръгнал да се хвалиш. Утре ще се хвалите, че сте изхвърлили *** или че светофарите работят или че в детските градини има парно....
28
3
 
16
 
! Отговори
Ддд преди 5 дни
Това просто е окосено, защото като всяка пролет, от дъждовете растителността избуява.Нищо не са направили като почистване!
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хи хи хи, циркаджии..... Скоро ще започнат да се хвалят, че все още имате улично осветление. хи хи хи