Кмет и общински съветници в София ще си вдигат заплатите, скачат чувствително

Заплатата на кмета скача от 2900 лв. на над 9 000 лв.
Обновена: 22 мар 2024 14:26 | 22 мар 2024 14:26, Инна Ангелова
113
Кмет и общински съветници в София ще си вдигат заплатите, скачат чувствително
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На предстоящото заседание на СОС по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, заяви председателят на СОС Цветомир Петров.

Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от закона заплата, равна на министерска, от 1 април. Според данни на НСИ за декември миналата година - последният месец от отчетно тримесечие, Терзиев ще получава над 9100 лева бруто, изчислява Offnews.bg. Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лева.

Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, досега те бяха 2200 лева. Председателят на СОС досега получаваше 2300 лв. или 90% от кметската - или вече над 8200 лв.

В пъти се увеличават и заплатите на 61 общински съветници, които вече няма да се разписват на досегашните 1800 лв., а срещу 70% от новата заплата на шефа на СОС - или близо 5800 лева. Съгласно закона обаче те имат право да работят и на трудови договори.

В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лева месечно, които сега ще се увеличат над 7300 лв.

Тъй като заплатите на министрите са с 30% по-високи от депутатските - равни на 3 средни заплати в обществения сектор, възнагражденията и на кметовете и общинските съветници също ще растат на тримесечие.

Вносителите на доклада, който предстои да се гласува на следващото заседание на СОС на 28 март, се мотивират, че заплатите на кметове и съветници не са променяни от 2014 г., с изключение на тези на районните кметове с последна промяна от 2017 г.

Председателят на СОС Цветомир Петров съобщи, че няма да се получават възнaграждения за участие в Надзорните съвети на общинските специализирани органи. Това ще се случи след промяна в Правилника за организация на работата на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация и Правилника за организацията и дейността на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община.

Предложението е дадено от Цветомир Петров, Борис Бонев и Бойко Димитров. 

На предстоящото заседание на СОС по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, обясни още Цветомир Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: заплатикметове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нал досега я даряваше, ся си я връща с лихвите :)))
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е проблемът, че кметът си вдига заплата, а фактът, че в София има поне 21 кмета, които я взимат. В другите общини е долу-горе същата работа.
68
3
 
14
 
! Отговори
Честито, промяна! преди 1 месец
Честита Промяна! Да си помислят тези, които се търкаляха на жълтите павета, за да мигат сега Кирил, Асен и Васил да си раздават бомбастични заплати.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кметове, министри и прочие (пиявици ***) - трябва за на минимална заплата и оттам нагоре - на база свършена работа. Сега всеки добрал се кметски, депутаткси и какъвто и да е "държавен" стоп - първо си вдига заплата, а после ще видим.
66
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прелогично, че 9000лв. за София са нищо интересно като заплата и повече от половината електорат на Терзиев работим за повече пари. Знаем кои хора от кои социални групи го избрахме- каймакът от лекари, зъболекари, ИТ специалисти, архитекти, дизайнери. Но въпросът е друг тук. Тези хора би следвало да работят за честта си и за града! Те имат професии, имат бизнеси и други доходи. Останалото е дълг! Минимална заплата и нищо повече! А разни бачкатори със заплати в плик е гнусно да е изказват!
65
1
 
23
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Ами то затова е борбата за кмет и съветници ,да не си помисли някой,че милеят за София? Защо спряха проекта за строеж на детски ясли - да има пари за заплати,естествено.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9000??? ето деветхилядниците какво провят , а пенсиите , заплатите спрямо средната пенсия колко е това?колко пъти повече от депутати , а и министрите тройно .Ей нахалитети ненаяли се. Кмета нали взимаше 1 лв символично , сега каво ще прави със заплатата
63
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Кметът не си ли даряваше заплатата?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега да си организират един хепънинг на жълтите павета - заслужаваше си лежането.
61
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се излъгах да гласувам за тези нищoжеcтва
60
0
 
20
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
То тряя да е обратното, гражданите да взимат по 4-5000 лв, а тия да са на минимална заплата и без тва са разни бизнесменчета и имат странични доходи. Ама работим за благото хората...
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До абе Не знам, моята е с около 500% за 6 години.. Не друго - ниска беше :).
58
0
 
12
 
! Отговори
Да попитам: преди 1 месец
Бездънни безсрамници!!! И кои са тези "почти всички политически сили"? Те имена нямат ли и защо се срамуват да се покажат?! Нали всичко щеше да е прозрачно?!
57
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дойдохме си на думата :). Работата свършена и всичко е ОК. Честито на печелившите...
56
3
 
7
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 месец
Големите CEO в IT сектора обикновено работят за $1 заплата. Терзиев, май, за такъв се броеше...
55
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито на гласувалите за тези о.тр.еп.ки!!!!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що, много са се преработили ли? Отчет за свършеното досега ще направят ли? Не че има какво да отчетат освен скандалите, дето си спретват. То у нас стана нормално да работиш "скандалджия на власт", плаща се яко. В парламента пълно с такива, сега и в общината, да му мислят данъкоплатците, дето плащат.
53
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Накрая ще останат само държавните хрантутници, тогава да видя от къде ще вземат за заплатки!
52
0
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
От 2900 на 9100, демек за 10 горини 214% инфлация.
51
0
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
Добра работа свършиха, едно увеличение на заплатите ще се приеме много добре от електората. Нали! НАЛИ?