Кмет и общински съветници в София ще си вдигат заплатите, скачат чувствително

Заплатата на кмета скача от 2900 лв. на над 9 000 лв.
Обновена: 22 мар 2024 14:26 | 22 мар 2024 14:26, Инна Ангелова
113
Кмет и общински съветници в София ще си вдигат заплатите, скачат чувствително
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На предстоящото заседание на СОС по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, заяви председателят на СОС Цветомир Петров.

Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от закона заплата, равна на министерска, от 1 април. Според данни на НСИ за декември миналата година - последният месец от отчетно тримесечие, Терзиев ще получава над 9100 лева бруто, изчислява Offnews.bg. Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лева.

Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, досега те бяха 2200 лева. Председателят на СОС досега получаваше 2300 лв. или 90% от кметската - или вече над 8200 лв.

В пъти се увеличават и заплатите на 61 общински съветници, които вече няма да се разписват на досегашните 1800 лв., а срещу 70% от новата заплата на шефа на СОС - или близо 5800 лева. Съгласно закона обаче те имат право да работят и на трудови договори.

В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лева месечно, които сега ще се увеличат над 7300 лв.

Тъй като заплатите на министрите са с 30% по-високи от депутатските - равни на 3 средни заплати в обществения сектор, възнагражденията и на кметовете и общинските съветници също ще растат на тримесечие.

Вносителите на доклада, който предстои да се гласува на следващото заседание на СОС на 28 март, се мотивират, че заплатите на кметове и съветници не са променяни от 2014 г., с изключение на тези на районните кметове с последна промяна от 2017 г.

Председателят на СОС Цветомир Петров съобщи, че няма да се получават възнaграждения за участие в Надзорните съвети на общинските специализирани органи. Това ще се случи след промяна в Правилника за организация на работата на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация и Правилника за организацията и дейността на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община.

Предложението е дадено от Цветомир Петров, Борис Бонев и Бойко Димитров. 

На предстоящото заседание на СОС по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, обясни още Цветомир Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: заплатикметове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
23
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Васко кво вика аз ще карам без заплата -честито на бальците гладували за него
29
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9100 бруто е заплата за прохождащ в кариерата си кадърен човек в София. Дори бих казал е ниска за момента. Преди около 5 години работих за толкова. Сега доста повечко. Стига човек да има амбиции и качества далече се стига. Не важи за бачкотещи бачкери. Там положението няма да се промени.
28
0
 
4
 
! Отговори
аььаьа преди 1 месец
Само 9000 много малко бе. Това е без рушветите, нали. Аз съм сигурен, че тези ще ходят на работа и ако им ги свалят на по 1$. Поне за бих станал кмет със заплата 1$ в БГ
27
1
 
8
 
! Отговори
ллоли преди 1 месец
А софиянци кога ще скочат срещу тая ***, дето за нищо не става, а само да ***?
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се задавят дано с тях
25
3
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Как не го е срам Терзиев - Ухото! 9 000 лв. заплата! Това вече мина всякакви граници!
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължаваме подмяната!
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези заплати са подигравателно ниски за София, то продавачка взима повече от кмет- това ясно. Нормален човек в София с такива жълти стотинки няма как да стои да живее. Но тези хора работят за чест и би следвало да са на МИНИМАЛНА заплата!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие си ги избрахте
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не съм гласувал за тия. Въобще не им се радвам на хомосексуално-украйнските изблици. Погледнете ги на кво приличат- милионери а се облекли като клошари мъжете със шкембаци и бради изглеждащи силно нечистоплътно жените приличат на катастрофирали от животът селски продавачки на видима възраст 60++. Отврат. Айде мешерето само златен трон като на цар Киро ви липсва
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И данък сгради и такса смет и всички други такси в името на заплатите на тези ме.р.з.а.в.ц.и.
19
0
 
15
 
! Отговори
Потния преди 1 месец
Няма такова безочие и алчност ! Ванчето бореца за социална справедливост и бедняка милионер Васко вече ще разчитат на държавните пари !
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Терзиев на него му подаряват и той подарява. Но за простия народ няма.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Харесва ли ви жълтопаветната "промяна",а? Машинките ви набутаха Васко Ухото за кмет да си вдига заплатките,неговата и на аверите и да си редят далаверките,а на вас още няма кой да ви изчисти падналите от ноемврииския сняг клони от дърветата от тревните площи.Да живей Васко ДеСе-то и "промяната".
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали те си гласуват бюджет.Тоест те си гласуват колко пари да получават . Може да си гласуват и по 50 милиона месечно на човек. Какво ще ги спре ?
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радвайте им се. Вие си ги избрахте, барабар с украинско знаме, което виси над българска институция.Два пъти съм бил в САЩ - не съм видял на някоя сграда държавна или частна да ими други знамена оссвен тези на Щатите, на южняците или орела. Само пред ООН има знамената на страните членки.Ние сме нация от дупедав...ци Позор!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кмета е свикнал да харчи доста за жени коли и тн. Трябва си пара.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алчност, лъжа, измами..- бог да ви накаже
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се чудех защо не чистиха тая зима, пък те събирали пари за заплати...
11
0
 
23
 
! Отговори
Ей, от 3 на 9к? преди 1 месец
Дай Боже всекиму 300% актуализация. Бая ще да са отразили инфлацията. Абе и аз на моя работодател му говоря за инфлация, ама той между 3 и 5 % все увеличава.