Злощастната златна арка с килимчето "Светлината в нас" ще... угасне

Арт инсталацията ще бъде премахната, съобщиха от СО
Обновена: 8 дек 2023 18:18 | 8 дек 2023 17:15, Александър Попов
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Арт инсталацията от три златни арки и надпис: "Светлината в нас", разположена до храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде премахната, съобщиха от Столична община.

Тя е била част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада.

"Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото: "Светлината в нас". Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата", допълват от СО.

Дизайнът на златната арка, която стана обект на шеги и закачки в социалните мрежи, е дело на екип от градски артисти, обявени във Facebook събитието за старта на кампанията.

"Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм", обясняват от общината.

За поставянето й са били взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е било за 50 000 лв. и е включвало провеждането на концерт, сцена, осветление, декорация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Софиязлатна арка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Жалко, децата много се радваха" ................. Е, да, деца, отглеждани в кич и възпитавани в безпросветност, на какво да се радват...
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро в Уйкипедия ще пише страна България колонизирана от САЩ с име ново Брадлия
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сатаните ще ме изтрият но кво от това бог гледа
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Англия поддържса Турция а папата се молил за победатана Турция четете говедца
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Опълчението герой верно но от коя страна въоръжени. И създадени от Англия ли от САЩ ли а?????
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единствения народ с подарена свобода на балканите и я загуби ей на нея цени това е
84
2
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 7 месеца
Кой ще плаща простотията псевдо искуство?
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 91 Даскал Генчо..................Май селото си ти, щом някакви мизерни букви "П" и изтъркана мокетена пътека могат да се нарекат изкуство и символ. На фона на Ал.Невски това беше една нескопосана кичозна изцепка. Ама какво да се чудиш, като родените за мотика станаха владика!
82
2
 
3
 
! Отговори
Карлос Кастанеда преди 7 месеца
Масони, дъновисти или луциферианци? Нищо чудно да са и някакви последователи на домораслите соцезотерици от кръга на Л. Живкова: ,,Мислете за мене като за огън".
81
7
 
4
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 7 месеца
СЕЛЯНИТЕ, ДЕТО ДОЙДОХА В СОФИЯ НЕ Я ХАРЕСАХА ЗАЩОТО У ТЕХНО СЕЛО НЯМАЛО ТАКОВА НЕЩО.А БЕ НЕЩАСТНИЦИ ПРИ ФЪНДЪКОВА СОФИЯ ЗА КОЛЕДА БЕШЕ ТЪМНА КАТО ТУНЕЛ. ТОГАВА ЗАЩО НЕ РЕВАХТЕ, ЗАЩОТО У ВАШЕ СЕЛО Е ТЪМНО ПО КОЛЕДА.ТОЛКОВА СТЕ ЖАЛКИ, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАРАДВАТЕ НА НЕЩО ИНОВАТИВНО И КРАСИВО.
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер си беше там арката :)
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Анонимен 50, "Царско село"? Село ама 22 милиона. Четири пъти повече от цялата ни еврогейска България.
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 50 Абе идиииот, половината България е с външни тоалетни. Знам, че това е опорка от Сорос, но за твоя изненада такива са тоалетните и в не малка част от САЩ (без мегаполисите). То затова чешкия художник се опитваше да ни измисли национална емблема - клекало. Сигурно и дядо ти на село е с такава тоалетна. Хващам се на бас, че никога ама никога не си стъпвал в Русия, обаче тука се изказваш като експерт.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Striker Много по-срамно е да се наричаш Striker, сякаш не си българин а ръждясало желязо на американците! И като не си навътре в историята на България и не идваш често тук, от къде на къде ще даваш тон за песен - кое как да се нарича, след като преди 200 години всенародно е избрано и името и мястото, и с доброволни пожертвования от цялото население е построен този храм
76
1
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 7 месеца
До Анонимен:в тази война няма нито един войник умрял за кауза.Всички до един са наемници,на заплата.Многонационална орда тръгнала да завладява проливите за имперските интереси.
75
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Спират движението за да могат да си продават алкохола и разваленото месо който е в пълен разрез в двора на църквата а още повече и вярата Христова защото сме на строг пост!!!Сатанизма и евроатлантизма ни промиват и вярата!
74
3
 
6
 
! Отговори
Мис Бони : преди 7 месеца
"Усетих как бликна светлина в устата ми,след дълбоко проникване в тъмната ми дълбока жълтопаветна пещера...Коленете ми се протриха без килимчето,а светлината беше навсякъде... "
73
2
 
8
 
! Отговори
така е. преди 7 месеца
До Миле:да напомня,че в много държави градския транспорт за ученици,студенти и пенсионери е безплатен!
72
2
 
17
 
! Отговори
сулю преди 7 месеца
И това се случва в най-бедната страна!Представям си,ако бяхме най-богатата.А Коледни за пенсионерите няма,нали?В целия християнски свят правителствата дават.Само тук-не.Да не забравяме и,че дават и 13та пенсия.Затова народа ще спре изобщо да гласува.
71
18
 
8
 
! Отговори
мдаааааа преди 7 месеца
на мен ми харесва. съжалявам, че не съм я видял. трябва да се случват повече такива неща в София.