Злощастната златна арка с килимчето "Светлината в нас" ще... угасне

Арт инсталацията ще бъде премахната, съобщиха от СО
Обновена: 8 дек 2023 18:18 | 8 дек 2023 17:15, Александър Попов
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Арт инсталацията от три златни арки и надпис: "Светлината в нас", разположена до храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде премахната, съобщиха от Столична община.

Тя е била част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада.

"Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото: "Светлината в нас". Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата", допълват от СО.

Дизайнът на златната арка, която стана обект на шеги и закачки в социалните мрежи, е дело на екип от градски артисти, обявени във Facebook събитието за старта на кампанията.

"Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм", обясняват от общината.

За поставянето й са били взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е било за 50 000 лв. и е включвало провеждането на концерт, сцена, осветление, декорация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: софиязлатна арка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3 арки от Али експрес струват 6000 с доставката , общината е пратила 30 000 и всичко е точно. София е спасена.
69
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Градски безработни артисти са се мъчили да препечелят нещо, ама....пак греда. Останали са някои други здравомислещи още софиянци. До следващата изцепка.
68
3
 
26
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
баси кича
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално. Около Докторската градина са свикнали само да прибират, едно време са прибрали апартаментите на изтребените бивши собственици, после са прибирали по ДС линия, та едно килимче ли няма да свият!
66
4
 
21
 
! Отговори
Сашка Попова : преди 8 месеца
Шарени джндъри...
65
10
 
29
 
! Отговори
До 72 преди 8 месеца
Подкрепям , и Тагаренко да бъде закачен на нея , като вероатлантическа ценност
64
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес слагаме утре махаме, нали вече нямаше да има "ремонт на ремонта". Един дребнав въпрос - изрълнителите ще върнат ли парите или 30000 не са пари
63
0
 
25
 
! Отговори
До 68 преди 8 месеца
Аладин отлетя с него
62
1
 
23
 
! Отговори
Миле преди 8 месеца
Демек да разбирам че са пр***цнати едни 30 бона от нашите кинти за някаква тъпотия ...емипипуе можеше да вкарате тези 30 бона за ледената пързалка дето ще направите оред паметника , които чупите и децата да имаха безплатен вход ...кметеееееее стягай се в кръсто за да не те боли гърбо.Софиянци сме кофти нопелета набий с и го в главата това ...приятелски съвет
61
4
 
30
 
! Отговори
Пффф преди 8 месеца
Такъв кич в цвят на злато е повече за измислените арабелски терористични държави. То бива грозотия, ама не сме изостанали арабчета на се радваме на блестящи тенекийки.
60
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И за тази глупост са пръснали 50 бона?
59
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жалко, децата много ѝ се радваха
58
6
 
15
 
! Отговори
do 55 преди 8 месеца
Алексанфър Невски е изключително важен не само за Русия, а и за цяла Европа, включително България. Той е руски владетел, който е успял да установи мир и добри взаимоотношения с мюсюлманите от Златната орда. Успял е да осъществи нужен за всички хора съвместен живот. Точно в това е силата на Руската държава. Между другото, в оригинала на Шилер, от който е химна на ЕС се казва "всички хора ще са братя'' ,"Радост, твоята магия ще обедини отново това, което модите разделят" .
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Арката сочи пътя към чудния свят на пиците с кристали
56
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пореднта издънка на Терзиев и Бонев
55
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова ужасно изглежда на площада пред християнския храм. Като прибавим към това, че идва и Рождество, въобще не се вижда връзката между всичките тези неща. Тя е повече от кич на това място и в този момент. Отвратително и пошло е!
54
0
 
26
 
! Отговори
Anonimen преди 8 месеца
Тази инсталация каква връзка има с Коледа или Нова година, не виждам такава. Колкото и да е, "арт" по подхождаше за нещо като вход към Чудния свят
53
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Striker Това име е избрано от нашите предци, като символ на благодарност към Русия, че са ни освободили. Кой си, ***, че ще оспорваш решението на хора били се и умирали за България.
52
24
 
6
 
! Отговори
Striker преди 8 месеца
За арката не знам, не идвам често в България. Но до кога ще държат това срамно име на най-големия ни храм? На мужикистанец, при това мохамеданин?! Св. "Кирил и Методиий" се казва, не някой си Невски.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уж кмета е внук и син на ДС, а тези крадят на поразия!