Жители на блок се оплакват от "солени" сметки след кражби от съседи

Случаят е от столичния квартал "Дружба"
21 яну 2021 11:33, Ния Христова
39
Жители на блок се оплакват от "солени" сметки след кражби от съседи
Снимка: Pixabay

Обитатели на жилищен блок в столичния кв. "Дружба" могат да споделят натрупания си опит за това как се краде ток от съсед. Хора "издебват" подходящ момент и пускат кабел, с коийто дърпат ток след електромера на техен съсед. Той разбира за това в края на месеца, когато получава висока сметка за електроенергия.

"В таблото има кабели, които не знам на кого са. Някой се прикачва към моя и в края на месеца имах сметка за 300 лева. Всеки се включва, когато може", обясни Марин пред Нова ТВ.
 
Домоуправителят на блока обясни, че той също има висока сметка за ток. Сумата, която трябва да плати, е близо 430 лева.
 
"Всеки намира начин, включва се и взима ток, за сметка на друг", посочи живущата във входа Анка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
хоп преди 3 години
Интересно колко народ има достъп до ел таблото и защо енергото не си проверят електромерите?
34
0
 
1
 
! Отговори
У преди 3 години
Всички уреди подлежат на подлежат на периодична метрологична проверка. Ако има съмнение, има и описан ред за проверката. Водомер и електромер се проверяват в домашна обстановка лесно. Пълните няколко туби с известен обем и се отчита-това е ПРИБЛИЗИТЕЛЕН, но достатъчен за ориентиране метод. Същото е с електромер-слага се контролен след гл. предпазител и се засича. А вече истински се проверява в спец. работилница, имат стендове и т.н. Там всичко е сертифицирано и калибровано. Цяла наука е !
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро РамботоНай-сигурните жилища, дори голям взрив не може да ги събори :)) Имам впечатления от новите кооперации, да се молят някои луд да не направи бам, че после всички ще искат в старите панелки :))
32
2
 
2
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Така е по панелките, дами и господами. Евтини жилища, давани през соца на куцо и сакато от селата.
31
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 3 години
До икономистПотребявай вода предимно на "нощна тарифа".Икономично Е !
30
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До бааа гоАми нали ВиК оператора ми продава и монтира водомера... Може би самите водомери са направени така, че да отчитат по- високо потребление. Аз не съм сигурен в това, но е факт, че понякога имам странно високо потребление, дори инкасаторите се учудват. Проблемът е, че май е недоказуемо, и ще си плащам като поп сметките.
29
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Дори ми се струва, че това, което уж ми е нормалното потребление за месец - 7-8 кубика, пак може да е по-високо от реалното. Но все пак го приемам за реално, защото остава неизменно през годината, като изключим онези редки отклонения.
28
1
 
2
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
До икономистУникален икономист си!Хем пишеш, че никой друг няма и няма как да има достъп до него/водомера/, хем самите оператори манипулират по някакъв начин измервателните уреди!
27
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 3 години
До икономистХотелиери прават байпас на водомера.Глобата (ако ги хванат) е много по-малка от истинското потребление.Иначе ако живееш в къща, с хидрофор + водосъдържател проблеми нямаш.
26
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До морскиНай-вероятно си прав. Въздух плюс високо налягане в системата. Може би там където водата е гравитачна, хората нямат такива проблеми.
25
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
А по другият вариант е някой друг да им плаща тока на тия хубавци с ниските сметки. ха ха
24
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 3 години
До икономистСигурно въздух във водата (след спирането и напр.) кара водомера да `върти` нереално потребление. Давността на сметки за вода е 5 години.Имам съседи, които 3 години не са плащали сметки към ВиК за къщата си - къща за гости.
23
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До 20Не знам за електромерите в общежитията, но моят водомер например си е самостоятелен и никой друг няма и няма как да има достъп до него. Въпреки това през някои месеци, отчита двойно повече кубици изразходвана вода. Как става тоя номер? Явно и самите оператори манипулират по някакъв начин измервателните уреди.
22
0
 
7
 
! Отговори
Напрежен Токов преди 3 години
Най-вероятно отново става дума за 4, 5 и 6 блок в Дружба, предимно общинските жилища, които са пълни с роми.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другият вариант е да си късметлия!)И просто на енергото електромера да е повреден...))=
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Коя последна... За септември само с бойлера ли?)Наясно ли си, колко струва 1 киловат и що представлява това чудо?
19
0
 
9
 
! Отговори
У преди 3 години
Най-трудно е да се докаже кражба от общия ток, особено ако е умно направено. Ние имахме такъв и го хванаха съвсем случайно. Глобата е три години назад тока и 3-4000лв, все едно нищо на фона на 15год кражба. ЕРП то не са разбрали, защото те имат уреди в трафопоста и засичат сумата от всички +общия. Краденото са го отчитали за общ ток и така 15г
18
0
 
9
 
! Отговори
У преди 3 години
Отново глупави до към *** направо коментари!Има блокове с т.нар. ГРТ, където са сложили всички електромери и м/у мазата и апартамента има кабел, който се води ТВОЙ, а не на ЕРПто. Така си измиват ръцете и не е техен проблем, че някой се е закачил да краде. Те са до електромера! С такива инсталации са почти всички бивши общежития и общински жилфонд. Когато са строени не са били на 100собственика, а давани под наем. Спасението е да се смени инсталацията, но ще има съпротива.
17
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
А готвиш ли вкъщи или си купуваш готова храна?Бойлерите също харчат много, особено ако въобще не ги спираш. Климатиците също променят ефективността си в течение на времето, а и твоите са среден клас... Наистина, да не би да крадеш ток?
16
2
 
0
 
! Отговори
И. преди 3 години
До 14Кажи честно?