Украинските сили отчаяно се нуждаят от повече дронове

Държавният бюджет на Украйна за оръжия тази година е едва $6 млрд.
9 окт 2024 18:00, Гергана Попова
35
Украинските сили отчаяно се нуждаят от повече дронове
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да отмени забраната за износ на военна продукция, която е в сила от 2022 г., пишеFinancial Times.

„Украйна върви към премахване на военновременната забрана за износ на дронове“, пише изданието. Изданието отбелязва, че в страната има нарастващ недостиг на средства за производство. Ето защо забраната, която е в сила от 2022 г., може да бъде отменена.
Украйна не може да купува нови безпилотни летателни апарати и да инвестира в компаниите, които ги произвеждат. В същото време Киев може да спечели около 20 милиона долара, ако започне да изнася дронове. Изданието цитира думите на украинския депутат Александър Мариковски , който смята, че ако забраната не бъде отменена, цените на произвежданите в страната дронове ще се повишат значително.

Украинските сили отчаяно се нуждаят от повече безпилотни летателни апарати за въздушно наблюдение, прикритие и дронове за далечни атаки. Но с ограничените държавни ресурси, налични за плащане на военни доставки, компаниите за дронове търсят в чужбина, за да продадат излишната си продукция и да генерират приходите, необходими за производството на повече за армията.

Износът на дронове може да донесе на Украйна до 20 милиарда долара приходи, „само парите, които ни липсват“, каза Александър Мариковски, ръководител на икономическата подкомисия на украинския парламент, разглеждайки как ще бъде регулиран износът на дронове.

След пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г. Киев забрани износа на военни стоки, тъй като се стреми да гарантира, че армията му получава всички доставки, от които се нуждае. Но на украинското правителство липсват финансови ресурси за закупуване на всички налични дронове, да не говорим за инвестиране в по-нататъшни изследвания и разработки, а позволяването на компаниите да изнасят излишната си продукция вече се възприема като начин за привличане на инвеститори.

Междувременно Москва значително засили производството си на оръжия, като участниците в украинската индустрия определят предимството на Русия при дроновете на бойното поле между 5 и 10 към 1.

Украинските войски „имат колосален недостиг на дронове“, каза Дмитро Хасапов, ръководител на Ukrspecsystems, един от най-големите производители на безпилотни летателни апарати (БЛА).

Военнослужещ от украинската армия подготвя дрон Shark, произведен от Ukrspecsystems © Alina Smutko/Reuters
Той говори в кулоарите на Форума за отбранителната индустрия в Киев миналата седмица, организиран от правителството в опит да привлече повече чуждестранни инвеститори - и купувачи.

Хасапов каза, че неговата компания не получава достатъчно държавни договори за производствения си капацитет. Държавата няма средства да го купи.

Държавният бюджет на Украйна за оръжия тази година е едва 6 милиарда долара, около една трета от които са за дронове - много по-малко от поръчките, необходими за покриване на нуждите на първа линия.

За украинските производители единствените клиенти са държавата и фондациите, които набират частно финансиране за армията. Това означава, че компаниите често се сблъскват с краткосрочни или забавени договори и нямат дългосрочни гаранции за закупуване и тестване на скъпи компоненти, каза Мариковски.

Ukrspecsystems е една от малкото украински компании за дронове, които наскоро започнаха да произвеждат своите продукти в Полша в опит да заобиколят забраната за износ. Мариковски каза, че тенденцията е тревожна за Украйна, тъй като може да доведе до изтичане на мозъци и намаляване на данъчните приходи - още една причина за преразглеждане на забраната. Той предупреди, че без възобновяване на износа цените на дроновете, произведени в Украйна, вероятно ще се повишат.

Руските сили са започнали да променят честотите на своите дронове, което означава, че производителите, доставящи Украйна, трябва да се адаптират и да предложат решения, каза главният изпълнителен директор на компанията Дан Хермансен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Русия
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо много прецизна статията.Хем им трябват дронове, ама нямали пари за да внасят.Хем пък щели да продават дронове в излишък,че да имали пари да купували от чужбина.Това си е напрао параграф 33.Хем боли,хем сърби.Ай вземете разяснете какво точно е,че се оплетох
27
1
 
8
 
! Отговори
припадам преди 1 седмица
от смях като четем тия оптимистични статии за победа на зеленски ,Гьобелс пасти да яде
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Где водка? Прадали. Где денги? Пропили.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че нали и сега изнася дронове на собствен ход към Русия, но те не се връщат и никой не им ги плаща. Наистина писанията са меко казано...неумни. Значи искат да изнасят дронове защото армията нямала пари да ги плаща и със спечелените пари щели да произвеждат повече дронове за армията, която продължава да няма пари да ги плаща.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В една друга статия на сайта, малко по-рано пишеше, че ще изнасят дронове за 20 млрд(?), сега-20 млн??? Освен това се появи иннедостиг!? Абе някой руснак ги пише тия статии. Нищо вярно.
23
0
 
6
 
! Отговори
От България с любов преди 1 седмица
Ама купете им един дрон с доброволни пожертвования от името на редакцията! Трябва да ви плащат доста, за да пишете тия...неща.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво стана с рекламираният наш супер-ултра-ха-ха-ха-в дронь ? Защо не се произвежда масово в нашите заводи и не се продава на отчаялите се украински сили ?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се наемем да им съберем капачки...
20
0
 
9
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
сащ ще напуснат Украйна точно като афганистан, просто защото еврейската дълбока държава ще спасява Израел с цената на сащ ..... само че там цената ще е мнооого по висока, просто защото само сащ ще стои зад фашистите, без ес
19
0
 
10
 
! Отговори
Та преди 1 седмица
Цяла Европа и Америка ви даваха всичко каквото поискахте, пречеха на Русия всячески и пак не ви стига,айде откажете се най-сетне,стига убити и ранени,ти зеленски милост нямаш!
18
1
 
7
 
! Отговори
Банкер #2 преди 1 седмица
Няма повече пари нито за дробове нито за пушки .. сега чакаме последствията от урагана Милтън , вие с ваште дрончета ни занимавате . Сори урагана е малко по важен от вече загубила кауза
17
1
 
4
 
! Отговори
Костас Малякас преди 1 седмица
Обратното. Дроновете се нуждаят от украински сили.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна вече се нуждае от Високо вдигнати Бяло знаме! Така ще се спасят Хиляди животи !! Планът " договорен" от Зеленски със САЩ,Е още война и още Жертви!! Украйна няма и Минимален " шанс" срещу Русия!!! Зеленски е Отдавна Незаконен " президент"!! От кого ще се търси вина,ако тази война продължи????
15
14
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
САЩ ще отпуснат доларчета,ще се купят турски "Байрактар" и варварския агресор пак ще се млати и бомби.Цивилизованият свят няма да изостави Украйна.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Полски генерал: Фронтът се разпада и вече нищо не може да спре руснаците. Руските войски вече нахлуват в друга украинска "крепост", пише Войчех Кубик в полското издание Forsal. След падането на Угледар идва времето на Торецк (на руски - Дзержинск). Както казва генерал Валдемар Скшипчак (бивш началник на Сухопътните войски на Полша) пред изданието, напипвайки най-слабите места на украинската отбрана, руснаците скоро ще достигнат главния укрепен район Краматорск-Славянск.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Украинските сили отчаяно се нуждаят от повече дронове" Отлично!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има си хас, да не се мрънка за нещо!
11
0
 
16
 
! Отговори
Укрите отменят преди 1 седмица
забраната за износ на дронове, защото ВСУ отчаяно се нуждаят от повече дронове. Укро-логика, укро-схема.
10
0
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
Добре де, нали уж ЕС и САЩ дават яко кинти на Киев? Защо нямат пари за дронове ? Бугатито на Зеленска и замъка на сем. Кокаински в Англия е капка в морето в сравнение с помощите от Запада.
9
13
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
и аз има един голям вибриращ дрон с който си разгембвам ПУТИН