Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства

Горещата линия между Москва и Вашингтон беше създадена през 1963 г.
9 окт 2024 18:35, Гергана Попова
92
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия заяви, че все още има спешна гореща линия със Съединените щати и военния съюз НАТО за намаляване на кризите, докато ядрените рискове нарастват на фона на най-тежката конфронтация между Москва и Запада от дълбините на Студената война, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Наближаващата своята трета година война в Украйна навлиза в най-опасната фаза, според руските официални лица, докато руските сили напредват и САЩ обмислят дали да позволят на Киев да удари дълбоко Русия със западни ракети.

Президентът Владимир Путин каза на 12 септември, че одобрението на Запада за подобна стъпка би означавало " прякото участие на страните от НАТО, Съединените щати и европейските страни във войната в Украйна".

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, който отговаря за отношенията с Европа и НАТО, каза пред държавната информационна агенция РИА, че Москва възприема военния алианс като засилващ ролята на ядрените оръжия в своята стратегия.

Русия, каза Грушко, актуализира ядрената си доктрина, за да изпрати сигнал, "така че нашите опоненти да нямат илюзии относно нашата готовност да гарантираме сигурността на Руската федерация с всички налични средства".
Путин променя ядрената доктрина на Русия , за да даде на Русия малко по-нисък праг за използване на такива оръжия в отговор на атака с конвенционални оръжия.

Съединените щати определят Китай като най-големия си конкурент и Русия като най-голямата заплаха за националната държава, докато президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциално състезание между демокрациите и автокрациите.

Така наречената гореща линия между Москва и Вашингтон беше създадена през 1963 г., за да се намалят погрешните схващания, които разпалиха Кубинската ракетна криза от 1962 г., като позволи директна комуникация между американските и руските лидери.

Американско-руската гореща линия, сега сигурна компютърна комуникационна система, е била използвана по време на големи кризи като Шестдневната война от 1967 г., съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., атаките от 11 септември през 2001 г. и след американската инвазия в Ирак през 2003 г.

В допълнение към горещата линия на лидерите има и ядрени горещи линии между Пентагона и руското министерство на отбраната, които бяха създадени по време на Студената война, за да се намали рискът от ядрена война.

След като Путин нареди хиляди руски войници в Украйна през февруари 2022 г., беше установена допълнителна, така наречена „деконфликтна“ линия между руските и американските военни, за да се предотврати ескалирането на войната в американо-руска война.

Министърът на отбраната Андрей Белоусов се свърза с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин през юли относно подозрения за украински заговор за нападение над Русия. New York Times съобщи, че Остин е приел обаждане от Белоусов на 12 юли относно тайна украинска операция, планирана срещу Русия, за която Москва смята, че има благословията на Съединените щати.

Има и гореща линия Русия-НАТО, създадена през 2013 г., за да се намалят недоразуменията в кризисни ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от Русия
Заради страх от украински дронове: Путин заличи един от дворците си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Москва - бум!Петербург-Бум!Новосибирск-бум!Екатеринбург-бум!
14
3
 
7
 
! Отговори
Нараства, нараства преди 1 седмица
Бре тоя ядрен риск, все нараства и нараства от 50 години насам без спир. Смях в залата. Как пък не прерастна в ядрена война за 50 години... само расте, голем риск нема що. :D
13
0
 
2
 
! Отговори
Антонио преди 1 седмица
Спешно събрание!Оставка!
12
5
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Ако Русия започне ядрена война, това ще е краят за самата нея. Така че да не ни ги разправят тези.
11
7
 
5
 
! Отговори
Смех преди 1 седмица
Тя русия всеки ден заплашва с ядрени удари, но не и стиска и света вече и се смее на заплахите.
10
5
 
4
 
! Отговори
HAHAHHA преди 1 седмица
Сега остава да намерим некой, който се уплаши от тазседмичната заплаха за ядрен апокалипсис. :D
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 2. Не Русия заплашва с ядрена война , а запада. Постоянно ръчкат мечката.
8
4
 
6
 
! Отговори
Войводата преди 1 седмица
1. Одобрявам 2. Макар че. Как да се забрави, че САЩ направиха тази война3. Да сложно е. Русия ги изгони от Афганистан. Ссср от Виетнам4. Вижте като искате си общувайте5. По лесно е, чрез посредник. 6. Но не аз. Примерно кой? Южна Африка
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците да не завиждат на Япония?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2, Франция обяви, че ще прави репетиция на голяма война срещу Русия. Не си ли чел? Кой кого заплашва?
5
4
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
А ясно ли ви е,че краварите наглосаксите и западняляците трески ги тресат ,че при изгрева на няколко Слънца,може и да не могат да отговорят адекватно....===]]]
4
5
 
7
 
! Отговори
Русия изпрати сигнал преди 1 седмица
Враговете на Русия да нямат илюзии относно руската готовност за гарантиране сигурността на Руската Федерация с всички налични средства.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Раята требва да мре и да е доволна на мъничко. За това руснаците са ПЕРФЕКТНИЯ народ за елитите. Без морал, ценности, гордост, просто едно жалко съществуване и пушечно месо.
2
10
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Като заплашва света с ядрена война, Русия заплашва и себе си.
1
9
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Това остана единственото, което може управляващата върхушка в Кремъл -ядрен шантаж. Поддадеш ли му се, започва списъка с исканията... и още , и още, и още... Ролята на Запада е да покажа на Русия, че с такава политика, ще имат роля не в Третия, а в Четвъртия свят.. Редом до Северна Корея, Иран и остатъците от Хамас, Хизбулла и талибаните. А и да не забравим Буркина Фасо с президента си обичаш да похапва човешко месо... Не че и в Русия са го отказали...