Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то вие *** от слушане на всички колхозници за това и опорките не можете да си оправите вече
164
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено, че не са грешки. НАТО, разшири ли се? Сухопътната граница увеличи ли се? Колхозниците гинат ли срещу пари и старо въоръжение от НАТО? Сами ли си отвориха тая война? Запада предупреди ли ги още преди да влязат при урките?
163
3
 
6
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Слушайте Дугин какво казва, като го питаха дали победа на Русия е това, което поиска Путин за сключване на мир. Не, според Дугин победа ще е, само когато Украйна се върне в Русия. Така, че до там я докарахме вече.
162
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак не четеш, ти си кАпейка
161
2
 
8
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
И още нещо. Не ме обиждай на копейка. Аз съм рубла! На *** ще обиждаш бъдещите членове на ЕС, дето най-големият им член взе ходи да проси копейки в САЩ, та чак и на Тръмп му писна.
160
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В който си искам!
159
4
 
1
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Тя и в Бългрия е в ЕС бе, умен. В кой ЕС живееш? Столипиново?
158
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от Чернобил ли им има нещо или генетично са си tъпи - не e от Чернобил, от колхозниците от пРосията е. За това не искат да имат нищо общо с тях. Ама ония зорлем се бутат
157
8
 
7
 
! Отговори
Путински Рашистан преди 2 месеца
Всеки руснак с няколко мозъчни клетки в кратуната отдавна си би камшика, емигрира в цивилизована страна и не отиде да се бие в окопите заради болните имперски мераци на кремълският фашизиран запъртак !
156
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, Западът натисна Украйна да унищожи планините от оръжие, които имаше! - Демек Запада е искал намаляване на въоражението, Па путинарко нали уж за това нападна урките, че много се били въоражили? А избистрете ги тия опорки най накрая. Ама как да стане като дори путинарко ги мени всеки ден според ситуацията
155
5
 
4
 
! Отговори
До 178 преди 2 месеца
Ами може в тая просия Уколандията нищо вече не ме учудва,не знам изобщо как живеят,а се чудя от Чернобил ли им има нещо или генетично са си tъпи
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, че нормално. САЩ подбутва НАТО към Русия година след година - вълна на разширение, след вълна на разширение. Сега Русия малко си създава буферна зона. Че била в територията на бивша Украйна - случило се. Все някой трябва да е нaгЪ3eн. Укрите са удобни. Бой до последното укри, създай буферна зона срещу натовеца, хахах!
153
3
 
5
 
! Отговори
До176 преди 2 месеца
Ами така е и украинските копейки явно не го разбират,че в ЕС е демокрация и никой не им е длъжен за нищо,ако нещо им се даде да са благодатни,а не да наглеят щото нищо няма да получат
152
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе май в пРосията тьотките се биха за яйца и останаха на студено...
151
1
 
4
 
! Отговори
РВ на НРБ преди 2 месеца
Да, Западът натисна Украйна да унищожи планините от оръжие, които имаше! С България постъпиха по същия начин, но имаме късмет, че не ни нападнаха. През 2010 г. под натиск от пиндосите, украинците нарязаха техните Р-300(Скъд) с обсег 300 км и сега се молят на тоя и оня да им достави такива/разреши да удрят по руснаците, на тяхна територия. Тези ракети въобще не са точни, но имат и касетъчна БЧ, подходяща за площадни цели, като летища.
150
2
 
4
 
! Отговори
До 174 преди 2 месеца
Къде това в Уколандията ти ли ,ами там за всички бият даже трябва да се криеш щото с бой ще те пратят на фронта
149
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България също е в ЕС ***, ако не знаете
148
2
 
6
 
! Отговори
До 172 преди 2 месеца
Ами стой си там,даже и няколко украински нагляри ще ти пратим да си гукате заедно,а не да ме занимаваш с тяхната простотия.Там на запад нямате ли си медии там да си коментирате
147
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
.и затова сега укрите и запада ще ядат руския - Не знам кой кво яде ама знам, че колхозниците се биха за яйца зимата. Скоро май ракети само ше ядат там
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наказателен кодекс на РФ, статия 353: за развързване на агресивна война - 10 до 20 години затвор.