Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
7
 
! Отговори
До 195 преди 2 месеца
Ами така са украинските копейки,а ние понеже сме си в България можем да си стоим на плажа и да си пишем ,а не да висим вързани пред компа
184
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 2014г Донецк беше процъфтяващ регион,с най-високите заплати в Украйна. Май забравяте,че Европейското 2012 се игра на Донецк Арена. Че имаха международно летище. На това ли не издържаха? Какво остана от това след като дойде руския мир?
183
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запада ни подкупи с дрънкулките си като уиски, шоколад, цигари, коли, филми. И обра златото и земята на източните индианци. Източните индианци от Полша, Унгария, Чехия се усетиха първи, че пак са завладени и са дали злато за стъкълцата на Запада.
182
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
***, ше се спуща до плажа, вие громете прогниля Запад тука. Обаче само да ви кажа, спущих се вчера и о ужас, нямат Corona. Днес пак трябва ба съм на Sol, почти е същата ама като съм свикнал на другата и е малко тегаво..
181
5
 
12
 
! Отговори
Глиган преди 2 месеца
Давай Русия, един път изтрила Европа от нацюгите,сега пак,този път до Марсилия.
180
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега си получиха ссср! 40%от бюджета война и огромни човешки загуби,защото и хората не си пазят. Следва голям глад и пълна изолация на тази територия. Да си ядат изкопаемите
179
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ерефия *** тоталитарна държава,незачитаща международни договори. Превърна източна Украйна В пустиня. А точно там поддръжката за РФ на всички избори беше там. А уж отидоха да спасяват населението,влечугите
178
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве кАпейка, я си кажи, тебе урките да не са те пецкали некъде, та само те са ти у устенцата хахха
177
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдигнали си се? Къде започна? В Славянски. Кой беше там? Гиркин Стрелково,който заяви,че той лично е запалил фитила на войната. Гражданин на РФ, жител на Москва,а пък донецк се бил дигнал.
176
6
 
14
 
! Отговори
умрелия запад преди 2 месеца
без реусурсите на Русия си е чисто зомби! Затова не мирясва - иска да смуче!
175
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запада получи своята Южна Америка през 90-те години и препоръчваше хаос и липса на регулации, либертарианство за Източна Европа. Източна Европа беше унищожена и завладяна политически и икономически.
174
3
 
11
 
! Отговори
До 200 преди 2 месеца
Ами то от там тръгна щом може да има Косово защо да няма ДНР ЛНР
173
6
 
11
 
! Отговори
До 199 преди 2 месеца
Това никой не го отрича,ама се случи след като хората се вдигнаха в Донбас срещу бандеровците
172
3
 
8
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
195, нищо от това, което каза, не е вярно. Ако говорим за нарушени граници и договори, нека вземем Югославия и в частност Косово. Какво не ти е ясно там?
171
3
 
14
 
! Отговори
До 186 преди 2 месеца
Ами то никой не се обижда щото в България има само украински нагли копейки дето се пишат българи,ама не знаят ,че ние сме малка страна и си се познаваме и такива номера аз съм такъв лайкове с VPN не вървят тук.Сега,някой ми пише нещо ,а като срещнеш някой изобщо не можеш да чуеш тия неща и от 1000 човека на улицата 1000 не харесват украинците и то не,защото са русофили, а защото не харесват нагли същества
170
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вагнер воюваха в Донецк и Луганск. Самият Пригожин го разказва. Има и официално признание на Путин,че Вагнер са се издържали от бюджета на РФ
169
3
 
4
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Всъщност, да си копейка, е достойно. Но да си центаджия, е просия. Мккати се е оказаламдостойна жена, за разлика от теб, центаджията.
168
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия наруши договора за сътрудничество,за признаване на границите, анексира Крим, наруши меморандума от Будапеща, има санкции за нахлуването в Донецк и Луганск и нарушение на Минските съглашения. За тази страна международни договори са просто хартийки. В затвора в Хага още чакат Гиркин - Стрелков за свалянето на боинга с руско!!! въоръжение
167
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е тя няма как да закъса като вас ***..
166
3
 
5
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
КАпейка ще викаш на ммйка си, дето за 5 копейки те изходи.