Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"И долу ви го казаха-като сте укрофили, защо не отивате в Украйна, хем да помогнете на фронта?" Нещо май четенето с разбиране не ви е силна черта? Написах ясно, че симпатизирам на запада и живея в ЕС. Незнам укрия да е в ЕС. Или вие *** искате като мюстлитата на Запад избягали от мизерията на държавата си и искате текущата държава да я направите същата мизерия, например като голташка пРосия? По добре идете там
144
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дето лилипута анексира Крим далеч преди някой да спомене НАТО. Хората бяха на майдана,защото искаха интеграция с Европа. В нато поискаха едва след руската агресия
143
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Страните ,които са го подписали се задължават да не се бъркат в политиката на Украйна,а какво прави Виктория Нюланд на Майдана' А преди това колхозниците не назначиха ли колхозническата марионетка Янукович за президент на урките? Колхозниците хич не се бъркаха в политиката на урките?
142
3
 
4
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Ами ето. В България нещата вървят добре, Пеевски най-сетне разцепи ДПС, за къде да бързам?
141
3
 
10
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Абе казах ти, че не искам да ходя никъде, освен на екскурзия. И долу ви го казаха-като сте укрофили, защо не отивате в Украйна, хем да помогнете на фронта? Това, че харесваш някаква политика, та била тя и на Зеленски, не означава, че трябва да му ставаш гражданин, нали? Иначе да, мечтая си някой ден да имам възможност да пообиколя регионите на Русия. Както и на други държави, примерно САЩ. Това не означава, че ще оставам някъде там като милионите български продажници, забегнали за пет цента.
140
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Добре де, а защо не пожелаеш на всички укрофили да ходят да живеят в Украйна?" -Кой къде иска там да живее и членува. Не като колхозниците да определят кой какъв да е. Аз симпатизирам на запада и живея в ЕС Ако ме кефеше да живея като по Тошово време щях да ходя при путинарко. Иначе да живея примерно при путинарко и да искам на Запад да го бях направил 100 пъти до сега ако трябва и пеш да отида
139
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Ако не целеше война с Русия, нямаше членството в ЕС да бъде след задължително приемане в НАТО. Русия през цялото време е по-слабата страна
138
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се, че запада е виновен. Путин се опита да им покаже като взе Крим. Немогат да позволят да се издигнат военни бази, които да могат да нанасят директно удари по Москва. Накрая сложиха комедианта и той каза не само бази а и ядрени оръжия, безумец дето си вкара държавата във война. Америка е открит враг на Русия и руския народ от десетилетия, да ги оставят да построят такива бази за Русия е равносилно на това да легнат и да умират.
137
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярва ли още някой сериозен политик на обещанията на западните политици? Нито едно от дадените обещания не е изпълнено! НАТО се разшири на изток, противоракетни установки бяха разположени в Полша,почти на границата с Русия,денонсираха договора за РСО,организираха преврата в Киев и поставените марионетки промениха конституцията на Украйна от неутралитет към присъединяване към НАТО,неспазване на Минските споразумения и наглостта с която Меркел и други заявиха,че въобще не са смятали да се спазват
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
украйна ще бъде гроба на сащ
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
украйна ще бъде гроба на сащ.
134
13
 
7
 
! Отговори
Не, Путин е виновен! преди 2 месеца
Путин с неговите имперски амбиции и алчност за власт и заграбване на територии!
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Аз искам в Русия, но понеже съм гражданин на НАТОвска държава, не ме пускат :) Искам да отида на екскурзия." - Не е вярно, че не те пускат, не си измисляйте, това не е по Тошово време дето стреляха по границата. От пасольството не ви ли дават копейки поне за екскурзия или то дават ама с тоя курс на долара...иначе искате, ама нямате желание, нали *** ?
132
2
 
13
 
! Отговори
До 148 преди 2 месеца
А какво пише в тоя меморандум от 94г където е подписан не само от Русия и Украйна.Страните ,които са го подписали се задължават да не се бъркат в политиката на Украйна,а какво прави Виктория Нюланд на Майдана
131
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Досега направиха достатъчно,за да ги изгонят от ООН както изгониха Сталин от лигата на нациите,заради финската война
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До @ @ @ 137 - Добре де, а защо не пожелаеш на всички укрофили да ходят да живеят в Украйна? Това че си някакъв си фил не значи че искаш да живееш там, а че си симпатизант по някакви причини. Що така бъркате понятията?
129
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 143 - Имам някакъв детски спомен по тази тема. Преговорите, водени от Горбачов се коментираха непрекъснато. Знам, че се говореше, че са се споразумели да не бъде член на НАТО никоя от държавите, имащи обща граница с Русия. Това си го спомням добре, но не знам дали са подписали договор или само са обсъждали.
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
Най-сетне истината, най-сетне журнализъм в реалния смисъл на думата а не активизъм дегизиран като журнализъм ! Естествено че е вярно, LеVаЦите, с IQ колкото номера на обувките им, наистина вярват че Путин е започнал тази тежка, брато-убийствена война, защото е станал от грешната част на кревата и го е боляло зъб..??!
127
13
 
11
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 2 месеца
Ставащото в Украйна най-добре показва отношението на Русия към славянските народи и зачитането на международно установени държавни граници. Путин занули Русия като нормална държава и я върна в средновековието. Неслучайно думата Рашизъм вече в целия свят са асоциира като новия възроден Фашизъм !
126
5
 
7
 
! Отговори
Yosif преди 2 месеца
Аз четох до "Първото нарушено обещание е нито един инч на изток няма такъв подписан документ. Някакви работи са си говорили в почивките, но нищо официално не е казано, а още по-малко подписано. Но пък има подписан документ при предаването на ядрените ракети от Украйна на Русия за това, че Русия и САЩ стават гарант на териториалната цялост на Украйна.