Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирукрайнанато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
2
 
0
 
! Отговори
И последно преди 1 месец
На 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.после Украйна започна да им спира достъпа до водни ресурси и други мръсотии. Факт е, че в Крим пушка не гръмна срещу рашъните, но сега украинците ги бомбандират. Ясно е къде с кой са. Та Крим не е укриенски.
284
0
 
0
 
! Отговори
Гост-че по-нататък преди 1 месец
Местните органи на властта в кратки срокове организират и провеждат на 16 март референдум за статута на Крим. На населението е предложено да отговори на въпроса за възможността за излизане на Автономна република Крим от състава на Украйна и присъединяването ѝ към състава на Руската федерация.На 17 март 2014 година (на следващия ден след провеждането на референдума), въз основа на резултатите от референдума и Декларацията за независимост, приета на 11 март, е провъзгласена РКрим.
283
0
 
0
 
! Отговори
Гост-че преди 1 месец
четем или ти плащат само за писане? "Кримската кризанастъпва на територията на Автономна република Крим и в град Севастопол през март 2014 година поради анексирането от страна на Русия. От 23 до 27 февруари се осъществява принудителна смяна на изпълнителните органи на властта в Севастопол и в Автономна република Крим. Новите власти отказват да признаят легитимността на правителството в Киев и се обръщат за помощ към ръководството на Русия.....
282
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест някой някога е решил съдбата на някой друг. След това този с релената съдба няма право да решава собствената си съдба. Аз като видя,че в съседната фирма заплатите са 10 пъти по-високи,ще си бия шута и ще отида в по-добрата фирма пък нека шефа ми обяснява че имам 5 годишен договор и го нарушавам,важен е моя интерес.Никой не иска с гладните руснаци всеки иска с германците.А този що е пропуснал Грузия?Дали пък след 2008 г на украинците не им е светнало че и тях може да ги възпитават
281
14
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
В статията удобно се пропуска 2014, през която Русия нахлу в Украйна и отцепи Крим и изпрати военна помощ и бойци за ЛДНР. Именно това доведе до решението от 2019, за присъединяване към НАТО. Просто стана ясно че Русия ще унищожи Украйна и че членство в ЕС не може да има без подкрепа не просто от НАТО, но от страна с реална военна мощ-САЩ.
280
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аа,значи Нуланд е виновна,че Путин окупира Крим. Колко интересно. А Гиркин и Пригожин също Нуланд ли ги прати?
279
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Русия с какво се храни? Трупове на украински деца?
278
0
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Никаква грешка не е. Още Февруари 2014г. когато старите ЕС политици искаха мир, молдовската еврейка Нуланд, представяща САЩ, заяви FUC*K EU... Това е факт но пoд'лoгите на Пocoлството като peдaкциятa тука лижат зaд'ни'цитe на спонсорите си и ще го изтрият. Защото евроатлантизмът се храни от лъжи, а истината го y6ива.
277
15
 
10
 
! Отговори
Да не забравяте: преди 1 месец
Русия наруши договора за сътрудничество,за признаване на границите, анексира Крим, наруши меморандума от Будапеща, има санкции за нахлуването в Донецк и Луганск и нарушение на Минските съглашения. За тази страна международни договори са просто хартийки. В затвора в Хага още чакат Гиркин - Стрелков за свалянето на боинга с руско!!! въоръжение. Путин има ордер за арест
276
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали се сещаш,че откриването на биологично оръжие в Украйна ще е див скандал и директно оплакване в ООН със съответната резолюция. Има ли оплакване от Небензя в ООН? *** лъжливи
275
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ушанколюбецо,аз гледах канал 1 и така наречената лаборатория. Само гладък мозък може да нарече центрофуга и редица прашни буркани,биолаборатории. Явно населението им толкова просто,че даже не стараят да изглежда правдоподобно. Тебе лично *** ли те хапа?
274
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 275. Бази още нямаше но лаборатории имаше . Това че по нашите медии не се казва си е друг въпрос. И комари имаше , ти си един от ухапаните.
273
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А видеото на сърбина,който се оплакваше от армията на РФ няма ли да покажеш? Дето ги изкарвали голи на студа,не им давали лекарства и храна?
272
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбин, който се бие в Донбас разказва за битката при Вовчанск, колко сили и техника са привлечени и изтрити от света. https://youtube/watch?v=jDZ0bXIS4vU
271
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Крим имаше ли натовска база,като го превзеха? А къде са бойните комари, биолабораториите? Докъде стигна демилитаризацията и денацификацията? И любимото: защитаваме мирното население. Защо така удобно забравяте *** тези?
270
3
 
21
 
! Отговори
Естествено преди 1 месец
Въпросителният знак в заглавието е напълно излишен. Само че не са "грешки на Запада", а съвсем умишлено тласкане на света към Трета световна война с цел запазване на отиващото си световно лидерство. Светът е многополюсен, а не - еднополюсен. Американските мечти за власт над целия свят няма да се сбъднат никога. Слава на братска Русия и всички други суверенни държави, които се опълчват на глобалистко-сатанинската шай.ка
269
2
 
13
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
Адмирации за статията
268
15
 
14
 
! Отговори
Слава Путину преди 1 месец
Няма по-голям НАТО-вец от Путин - Столтенберг ряпа да яде... - Путин обедини и консолидира организацията, увеличи членовете и с още две, а границата между Русия и НАТО се увеличи с 1 300 километра засега. Показа на целия свят каквo реално e ZФашизъм и мисля, че заслужава някакъв орден или медал за заслуги...
267
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези статии не са спирали от 2014г., а Русия е държава терорист
266
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези статии ще зачестят за съжаление на тези които не ги харесват. Украйна приключва курса и скоро, съюзниците /в кавички/ и ще ръфат от това което е останало от нея. Нещо като музикалния хит Деспасито, голяма еуфория беше ама сега никой не си и спомня...