Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
4
 
7
 
! Отговори
Юлиян до 255 преди 2 месеца
Отговорът го виждаш в моя коментар257.Нужна е само малко добра воля и доблест да признаеш,че"крадците-САЩ и НАТО викат дръжте крадеца"!
244
4
 
12
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Браво на авторката!Смело решение.Подобни откровенни истини са "табу" за сегашния "мейнстрийм".Браво и на редакцията за куража да пусне статия с подобно съдържание.Тази именно статия дава най-краткия и точен отговор-кой и защо е виновен за конфликта в Украйна.
243
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти къв си сърбин ли? Косовар? Някой е анексирал територии,както го направи ерефия?
242
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пляска още коментари. Аз неизменно ще се връщам и ще напомням,че Русия е държава терорист,прегазила всички международни закони. А нелегитимният им президент е с ордер от Хага. И това не е мое мнение,а на 150 страни. Ерефското посолство какво ще каже по въпроса?
241
9
 
6
 
! Отговори
Сохо преди 2 месеца
До 250: Викаш "Границите на страните не се променят " - а как създадоха измисленото Косово, като взеха от независима Сърбия???? Или за едни може, за други - не!!
240
4
 
5
 
! Отговори
Море че га утепат преди 2 месеца
Нахалството, наглоста и присмиването над НАТОвските администрации и данъкоплатци вдига наркоманчето високо в Централния Комитет на Международния Комунистически Интернационал. Вижте какво днес из Интернета ходи като заявление на нелигитиомниа президент Зеленски:Zelenskyy says the problem with the coming F-16 fighter jets is the same one Ukraine had with the Abrams tanks. Получените 31 танка не били ползвани някак си, и подлага на съмнения ползването на еФките-16.Значи иска-получава- и се Присмива
239
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждам,че почна да ви тресе,ама международни документи. И навсякъде русия се е разписала. Нали това говоря от самото начало
238
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Любителя на КПСС: че точно лилипута наруши Хелзингските споразумения. Границите на страните не се променят. Откъде тогава анексии?
237
6
 
6
 
! Отговори
Внимание преди 2 месеца
От посолството на "Драган Цанков" 28 е наредено на рус0р0бите да се включват масово с техните ВПНи и да праскат минуси и плюсове където подобава. С тези похвати се опитват да внушават че подръжниците на блатото наречено русия са повече от нормалните хора които го ненавиждат.
236
8
 
4
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Абей, тарамбук, а договорът от Хелзинги за ненарушаване на границите с Брежнев, защо бе нарушен след 1989 година? Ай отговори бе, голтак!
235
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От такива статии смърди на непрани русофили. А мемурандома в Будапеща от 1994 защо не го споменавате, червени ***?
234
18
 
10
 
! Отговори
Да повторя преди 2 месеца
Русия наруши договора за сътрудничество,за признаване на границите, анексира Крим, наруши меморандума от Будапеща, има санкции за нахлуването в Донецк и Луганск и нарушение на Минските съглашения. За тази страна международни договори са просто хартийки. В затвора в Хага още чакат Гиркин - Стрелков за свалянето на боинга с руско!!! въоръжение
233
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дефлориран руски псевдопрезидент може да ги ръси такива. Как му викат? Конника на алкохолипсиса
232
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин обяви,че Русия я командва бог. Аз от тоя по-голям *** не съм срещал. Как смяташ дали е клецал Медведев,че човека се прави така?
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да,ясен си. Изчакай санитарите,че имаш нужда от тройна медикация.
230
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност има далеч по-страшни националисти от него. Бандера е лежал в концлагер през войната със сина на Сталин. Защо точно него избраха от Останкино,още не съм разбрал
229
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами там е работата, нямате аргументи. Всъщност нищо освен *** пропаганда. Да вземем Степан Бандера. Кой го беше чувал тоя,докато не продъниха ушите на всички с него. Е,отворих руската уикипедия,чета и...нищо кой знае какво. Убит от КГБ,по заповед на Хрущов,точно както ДС уби Марков за рождения ден на Тошо.
228
4
 
9
 
! Отговори
Веселяк преди 2 месеца
Руснак се обажда на майка си: мамо,тук е страшно. Истинска месомелачка! А,месомелачка си имаме,донеси по-добре блендер
227
7
 
8
 
! Отговори
Веселяк преди 2 месеца
Откъде се взе тази буква Z? Ами това е първата половинка на свастиката. Къде е втората половинка? Ти не живееш ли в Русия? Гепиха я
226
3
 
4
 
! Отговори
Хелоу преди 2 месеца
До Анонимен 230 Ама кой ще се занимава и да ти показва. Кой си ти въобще? Някакъв случаен зачервен от злоба русофоб. Никой не му дреме какво мислиш ти. Търси си, намирай не намирай ху кеърс. ***.