Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?

Ключови обещания бяха нарушени
11 юли 2024 14:12, Инна Ангелова
390
Грешките на Запада ли доведоха до конфликта в Украйна?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: войнамирУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Достатъчно е да чукнеш в гугъл кога Украйна официално е подала заявка за НАТО и какво излиза? Септември 2022г. При това всички знаем,че няма да ги вземат до края на войната. Кога анексираха Крим и влязоха по терлици в Луганск и Донецк? 2014г. Какво нато?
224
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е най-добрия американски агент. Никой друг не успя така да разори страната си и да я докара на ниво северна корея
223
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма документ с такива обещания. Нали чета: 200 и кусур реплики,а никой от вас не каза къде може да се прочете. Така,че това си остава фантазия въм възпалените ви мозъци. Затова пък всички нарушени международни документи и договори,които наруши РФ - ей ги. Отваряш и четеш
222
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 225. Гледай само да не се наакаш от злоба.
221
3
 
13
 
! Отговори
Хелоу преди 2 месеца
До Анонимен 226 Както се разбира от статията драги, първо НАТО многократно наруши своите обещания. Защо Русия да ги спазва тогава?
220
3
 
14
 
! Отговори
Байчо преди 2 месеца
Учудващо обективна статия. Как ви разрешиха да я публикувате.
219
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия наруши договора за сътрудничество,за признаване на границите, анексира Крим, наруши меморандума от Будапеща, има санкции за нахлуването в Донецк и Луганск и нарушение на Минските съглашения. За тази страна международни договори са просто хартийки. В затвора в Хага още чакат Гиркин - Стрелков за свалянето на боинга с руско!!! въоръжение
218
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плешивый полудохлый пес, който ограби страната си,превърна я в омразен затвор, убиващ славяни, некадърен кагебист,не успял даже полковник да стане. Окурок обмусоленный
217
4
 
16
 
! Отговори
ТРИФОН НИКИФОРУФОКАС преди 2 месеца
СЛАВА РОССИИ !!.........УКРАЙНА--БУДЕТ В СОСТАВ РОССИИ, ЕДИНСТВЕНОЕ КАК АДМИНИСТРАТИВНАЯ ОБЛАСТЬ , И НИЧЕГО БОЛЬШЕ .
216
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски няма да даде държавата си на Путин
215
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато полша ревна че юсченко направи офицялно бандера герой на украйна целия запар не можа да прозре какво става
214
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фактът е, че има официален документ на ООН. И на базата на този документ,ще протече и отношенията на международната общност към субекта РФ. Освен това,Щатите и Великобритания са подписали Будапещенския меморандум и на практика си изпълняват задълженията по договора да пазят украинските граници. РФ на кой документ се основава? Даже Китай и Индия,които са им уж приятели,не признават ДНР и ЛНР.
213
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво остана от Бахмут? От Авдеевка? Северната част на Херсон? Руската църква в Одеса? Каква е тази мерзост да сринеш и изпепелиш всичко и в същото време да обясняваш,че ги спасяваш. Че фашистите като окупират Мариупол през 1941г,за цялата си окупация разстрелват 10 000 души. Какво излиза,че рашистите убиват в пъти повече
212
7
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
На практика само САЩ и васалите им(50+ страни) са срещу Русия.На останалите 100+ въобще не им дреме за Украйна.
211
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
80 000 жители на Мариупол бяха убити,това не е ли геноцид? Килимени бомбандировки на град, в който живееха рускоговорящи. Кметът им беше руснак. Сайтът на града на руски език.
210
8
 
16
 
! Отговори
Грешката е вярна преди 2 месеца
Тая война е целенасочено предизвикана от САЩ,с цел да бъде трайно елиминирана Русия.Защо ли?Ами факт е,че САЩ започнаха да губят икономическата си доминация от Китай и трябваше да вземат мерки.Военно Китай беше напълно победим през 2014,победим е и сега.Обаче Русия го пази,макар и косвено.И ето ти готова война.Но нещата се объркаха,войната се проточи и ако откара до 2030г,Китай става първа икономическа сила и военно недосегаем.И вместо да удари наведнъж два заека,Америка остава с празни ръце!
209
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде,мушмороци. Ще четем ли какво е подписвала парашата? Защо им наложиха санкции още от 2014? Сигурно щото са мили и добрички и раздаваха бонбонки? Само преди 2 дни ракетен обстрел с 39 загинали и 190 ранени. Сигурно сърцето им се е късало като са натискали копчетата. Те не са лоши, просто 150 страни незнайно защо ги обявиха за агресор
208
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да подкрепяш режим който направи национален герой един човек осъществил геноцид
207
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля че умишлено е докараха до ту но сметките им бяха без кръчмар
206
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ба Русия нарушила Путин виноват. Ами зельонок папугай он какво прай ай... .