МНС издаде заповед за арест на Шойгу и Герасимов

Заподозрени са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството
25 юни 2024 14:51, Елка Василева
190
МНС издаде заповед за арест на Шойгу и Герасимов
Снимка: архив, БГНЕС

Международният наказателен съд (МНС) днес издаде заповед за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, както и на висшия руски генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб, за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

В изявление на съда се посочва, че заповедите за арест са били издадени въз основа на преценката на съдиите, че е налице обосновано предположение, че двамата мъже са отговорни за "ракетни удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинска енергийна инфраструктура" между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г. "През този времеви период руските въоръжени сили са нанесли много удари по голям брой електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна“, пише още в изявлението.

Шойгу и Герасимов са заподозрени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, тъй като са ръководили нападения срещу граждани и цивилни обекти в Украйна. Няма непосредствена вероятност някой от тях да бъде задържан, тъй като Русия не признава юрисдикцията на МНС и отказва да предаде заподозрените от съда лица, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение, че носи лична отговорност за отвличания на деца в Украйна, припомня Ройтерс.

Русия многократно е заявявала, че енергийната инфраструктура на Украйна е легитимна военна цел и отрича да е атакувала цивилни лица или гражданска инфраструктура.

През май тази година, малко след началото на петия си президентски мандат, Путин направи промени в ръководството на Военното министерство и смени Шойгу с икономиста Андрей Белоусов. Шойгу бе назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от Русия
Каналът, погребал Путин: Готвят усилено двойника му за срещата на ШОС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
4
 
9
 
! Отговори
До 111 преди 5 дни
Защо да ги арестуват!? Те сами ще се самозатрият: падания по стълби, скокове от високите етажи, копринени шалчета, обстрел понякога, новичоци, радиоактивни чайчета, рицинови съчмички, "самоубийства" с два въйстрела у червените кpaтyни, взривявания на самальоти и други подобни.
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Уточнение. Югославските лидери се предадоха на съда за да дадат шанс на Югославските народи и САЩ да спрат бомбардировките над Сърбия и ЧГ. Не е докаьана тяхната вина защото може да има постановка ср.буча.
123
0
 
5
 
! Отговори
До 123 преди 5 дни
Така каваха и за Великите СеСеСеРета, но... нещо се случи...
122
2
 
7
 
! Отговори
Убиец на уиски преди 5 дни
Сравненията със Сърбия и Ирак са неадекватни.Сърбия и Ирак могат да бъдат победени и светът дори да не разбере,но дори само опитът да се победи Русия може да доведе света до заличаване с нея самата Неслучайно казват "Защо ни е свят без Русия"!.
121
3
 
3
 
! Отговори
За електората преди 5 дни
в Русия управниците нямат притеснения като Макрон.
120
1
 
2
 
! Отговори
Убиец на уиски преди 5 дни
Е,дано до края на естествения и път на земята научат за тази заповед,че да имат повод да се чувстват оценени,не че и без повод си пийват редовно.
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нещо май яко е намалял личния състав на 82- омбре край Волчанск.Случило им се същото както и 36 бригада от морската пехота на Украйна.
118
5
 
7
 
! Отговори
82 ОМБР преди 5 дни
То и Садам се мислеше за велик,ама американците го обесиха като улично куче! Разом до перемога!
117
6
 
2
 
! Отговори
82 ОМБР преди 5 дни
Айде честито рушлянчо! В Украйна вчера заработи петия лагер за предали се велики прасета! Разом до перемога!
116
7
 
1
 
! Отговори
82 ОМБР преди 5 дни
*** руски,тук има едно украйнско FPV дронче с кумолативен заряд,я си намери една тояжка,и ела да го накажеш. Му-хах-хха
115
4
 
13
 
! Отговори
идва Видов ден преди 5 дни
Той и Милошевич се мислеше за недосегаем , ама изяде бахура !
114
2
 
0
 
! Отговори
82 ОМБР преди 5 дни
...до 106...
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А за Арменския поп кога?
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тия по долу станаха световни шампиони по тролебусване. Списватели.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Има и подробност че тоя съд не се признава и от САЩ И ОТ Русия. А и тия престъпници са в Москва идете и ги арестувайте.
110
5
 
1
 
! Отговори
82 ОМБР преди 5 дни
До 107 Този...правиш ли разликата между това,че САЩ не е открил и 1кв.сънтиметър от тези дето ги изброй,а природните им ресурси днес се продават на световните търговски борси според международния борсов индекс? Кажи бе,има ли разлика или си си с предрасъдак по наследство?
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мисля че Герасимов е от бг произход но си мълчи. Освен това той къде е ? Беше тежко ранен. Затова ли го съдят понеже не може да се защити. Или защото Просяка им плати. Той нали най сетне се опаричи. С конгресни пари на данакоплатците. Божее.
108
6
 
7
 
! Отговори
блатото ПУТЕЛАНДИЯ преди 5 дни
Тия станаха световни шампиони по обвинения в международни престъпления начело с президента им !!!!
107
7
 
4
 
! Отговори
82 ОМБР преди 5 дни
Какво дъно,каква подигравка,какво унижение,какъв смях! Матушке непрокопсанице,куцо,кьораво,сакато ти се смее и подиграва. Слава на Украйна! ...(туй не ви е онова ню-ню Чечня,въпреки,че и там ви клаха,като прасета,а са се целувайте) Му-хах-хха...
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
" А то щото пък нападението над суверенна държава не хвърля в анархия международното право " Ами то отдавна правото е в анархия - САЩ нападна много държави след Втората световна война. Например Виетнам, Ирак, Сирия, Афганистан и да не забравяме Югославия, с което САЩ положи началото и на промяната на границите в Европа, въпреки предупрежденията на Русия.