Оставиха в ареста хакера с псевдоним "Емил Кюлев"

През годините е успявал да "пробие" базите данни на десетки държавни институции
30 юни 2024 22:30, Нели Христова
29
Оставиха в ареста хакера с псевдоним "Емил Кюлев"
Снимка: Pixabay/TheDigitalArtist

Съдът остави за постоянно в ареста хакера Теодор Илиев, представящ се с псевдонима „Емил Кюлев”. За него обвинението твърди, че през годините е успявал да „пробие“ базите данни на десетки държавни институции, банки, застрахователни компании и други дружества. Според прокуратурата, той е прониквал в информационните масиви на институции и фирми, копирал ги е и ги е използвал, за да ги изнудва за пари. Миналата година 21-годишният мъж обяви, че е източил данни и от системата на застрахователната компания, за която се твърдеше, че е контролирана от Алексей Петров.

Според защитата на Теодор Илиев няма преки доказателства, че хакерът "Емил Кюлев" и Теодор Илиев са един и същи човек. По думите на адвоката на Илиев предвиденото наказание за такова престъпление не е достатъчно високо, за да се иска задържане под стража. Защитата на хакера  посочи, че органите на реда са направили връзката между личността на Илиев и хакера Емил Кюлев на база интернет публикации, вътрешно усещане и слухове.

Освен това в документите по досъдебното производство било написано, че е бил извършен оглед на интернет пространството, като не ставало ясно как точно е бил извършен той. Освен това Теодор Илиев е с чисто съдебно минало, като това в комбинация с липсата, по думите на защитата, на материали, доказващи, че хакерът "Емил Кюлев" е Теодор Илиев - доказват, че няма нужда от мярка за неотклонение. Самият Илиев твърди, че не разбира обвинението.

Съдът обясни, че в протокола за претърсване на жилището на Тодор Илиев е написано, че са иззети флашки, мобилен телефон и други устройства, но те не са собственост на Илиев, а на жена, с която се предполага, че стой съжителства. Освен това част от свидетелите са двама служители на ГДБОП, които видели падащ от втория етаж предмет, който се оказал лаптоп. Счупен преносим компютър бил намерен и до контейнер в близост до жилищния блок, в който живеел Илиев.

Служителите на ГДБОП видели и отворен прозорец на втория етаж. Сега трябва да се установи дали този прозорец е на жилището на Тодор Илиев.

Съдът обяви, че свидетелите се делят на две групи. Първата група са хора, които са били привлечени, за да се установяват факти и обстоятелства около личността на Илиев. Другата група са лица, които твърдят, че са комуникирали с хакера "Емил Кюлев" и на базата на такива показания се прави обосновано предположение, че хакерът "Кюлев" е Тодор Илиев.

Стефан Чолаков е името на свидетеля, дал показанията, на базата на които стъпва обвинението. Разпитани са и свидетели, които са работили в хакнатите фирми и институции, които са получавали мейли от хакер с псевдоним "Емил Кюлев", който искал да му се прехвърлят средства и активи, за да бъде върната чувствителна информация, която е била открадната от базите им с данни. Грешката на хакера "Емил Кюлев" била, че допуснал да бъде записан разговор между него и свидетел в момент, в който не е бил включен модулаторът на гласа му. Записът обаче е без направена експертиза.

Съдът счете за важно мярката на Тодор Илиев да позволи той да участва в досъдебното производство, тъй като делото се занимава с много сложна юридическа и технологична материя. Освен това в кратки срокове ще се иска запориране на криптоактивите на Илиев в трансграничните юридически лица, които той изпозлвал за съхранение на криптовалутата.

Истинското име на смятания за хакера с псевдоним "Емил Кюлев" е Теодор Илиев. Той не е осъждан и е роден през 2003 година. Твърди, че е безработен със средно образование. Обвиненията срещу него са за период от 4 години, което означава, че по време на потенциалното извършване на престъпленията, той е бил непълнолетен.

След получаване на откупите Илиев прехвърлял средствата към други юридически лица. Информацията по думите на прокурора е била "записана в блокчейн системата на биткойн", което доказало пътя на парите. Държавното обвинение твърди, че има наличие на опасност Теодор Илиев да се укрие или да извърши друго престъпление. По време на съдебното заседание Теодор Илиев не изглеждаше притеснен или под емоционален афект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Темида
ДСБ дава шефа на военното разузнаване на прокуратурата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 24 - Да, през 92-а година. Днес не е така. Повечето "хакери" са на по 15-20 години, не защото са супер млади гении, ами защото още са прекалнео млади и зелени, като им липсват едно или няколко от следните - Морал, акъл и страх. А виждаш, как дейтват нашите. Един демонстира дупка в сигурността на сайта на общианта в стара загора, а те го арестуваха ... Ситемат питаше за ЕГН и даваше данни. Човекът просто попита за всички възможни ЕГН-та ...
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те такива хора не отиват в затвора. Ще го вербуват да работи за някоя служба може да е домашен арест най-много
23
0
 
2
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 ден
Емил Кюлев, а? Интересно, защо ли си е избрал за псевдоним името на банкер, отстрелян през 2005-а?
22
1
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 ден
Крипто активи се блокират на прозтите, които си ги държат в борси, леджъри и т.н.А се крадат като те заплашат с убийство или ти порезнат някое пръстче и си изпееш сиида.
21
1
 
5
 
! Отговори
Това е истината преди 1 ден
Този е получил няколко хиляди за да се направи на хакера "Емил Кюлев" като всичко е изчислено. Ще го изкарат, че е бил непълнолетен и най-много да лежи година в затвора което на фона на взетите от него пари ще си заслужава.
20
1
 
9
 
! Отговори
. преди 1 ден
Хакера базите данни ли е пробил или системата за сигурност межди Интернет и вътрешната мрежа на дадена институция? Ако ви влезе крадец в апартамента той входната врата ли е пробил или нощното шкафче в спалнята ви? "Конникът без глава" ви е любимата книга на цялата редакция.
19
0
 
12
 
! Отговори
Кого лъжете? преди 1 ден
Материалът на Цанов е отпреди 2 години. Там Кюлев обяснява че са имали прекрасни отношения с Алексей, докато не го е заплашил с убийство. На колко трябва да е бил Теодорчо тогава - на 10? 2. Сайта е свален от месеци - защо обявявате ареста сега?. 3. Защо не го показвате да го видим?. 4. Дори и преправен, гласът си личи, че е на голям, зрял мъж. Който не е гледал клипа да си го пусне и сам да си прецени.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да, брат, повярвах - едно хлапе с завършен девети клас прави на луди всички държавни структури и мутри. Особено в частта със запорирането на биткойните съвсем ви повярвах. Малко сте прекалили с гледането на холивудски филми.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това хлапе не е Емил Кюлев. Много хакерчета се пишат за Емил Кюлев, но истинския Емил Кюлев, според Алексей Петров, се е срещнал вече с товарния влак.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С основно образование е, 9 клас завършил. Просто момче, самоуко, като музикант слухар, който не познава нотите.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"тъй като делото се занимава с много сложна юридическа и технологична материя" ХаХаХа - демек "делото" няма никакво понятие от крипто и "има ли то почва у нас". Сега очаквам нов закон с бомбастично име, с който ще се регламентира (официално) пълното подслушване на интернет трафика на всеки от нас.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
какъв хакер е този. контролиран теч на данни. капутците от айти/то на държавата и големите са крайно некомпетентни. без да искат или нарочно не се знае. ялексейчо да се прави на мъжкар сега във вечните ловни полета. а скоро и порко да му прави компания. този отворко да ги беше изтапанил всичките не да ходи да изнудва. мишок.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как се блокират крипто активи?
12
14
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 1 ден
До живот за такива мишки 21 годишен и сега реве! Да не излиза от централния там батковците от ромски пройзход ще го оправят
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Информацията по думите на прокурора е била "записана в блокчейн системата на биткойн", което доказало пътя на парите./ блокчейн а е анонимен. няма никъде записана информация.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 2 - Щооо да не може св търси ве? Кажи ве? Кво криеш ве? От лого се криеш ве? Аре ве? .... Ве!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 4 - Те заради него го убиха ве ...
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 5 - Най-големияяяяяяяяяяя!!!!!!!!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Стефан Чолаков" - Предател! Ще гонпоследва съдбицата на оредателя!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
v преди 1 ден
Бедна ви е фантазията на вас, не знам дали сте чели достатъчно литература, то за тва ви е бедна. Ама тия алабализми дето ги дрънкат по медиите, не са баш тъй.