ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ

Мохамед бин Салман обаче го спрял
30 юни 2024 18:15, Нели Христова
239
ЦРУ разкри: Путин е искал да отмъсти жестоко на САЩ
Снимка: БГНЕС

Путин е предложил въоръжаване на хусите с крилати ракети. Това съобщи сайтът Midle East Eye.

"Представители на отбраната и разузнаването на САЩ са загрижени, че израелската инвазия в Ливан може допълнително да възпламени съюзниците на Иран в региона и да циментира военното сътрудничество на Техеран с Русия", отбелязва изданието. Според източниците му Русия може да засили подкрепата си за т.нар. Ос на съпротивата.

"Руският президент Владимир Путин обмисля да предостави на бунтовническите бойци хути противокорабни крилати ракети", твърди пред сайта високопоставен американски служител, позовавайки се на разузнавателна информация.

В подкрепа на тази теория изданието припомня, че през ноември Wall Street Journal съобщи, че руската паравоенна формация "Вагнер" планира да предостави на ливанската "Хизбула" руска система за противовъздушна отбрана.

"Ако Израел атакува Ливан, това вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на военните отношения, които Иран има с Русия, за да помогне на "Хизбула" да се защити", коментира Уилям Ъшър, бивш старши анализатор за Близкия изток в ЦРУ пред Midle East Eye.

Според американското разузнаване престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е намесил, за да попречи на Путин да предостави на хусите ракети.

"Има връзка между войната на Русия срещу Украйна и Червено море - казва пред изданието генерал Франк Маккензи, който оглавяваше ЦРУ между 2019 и 2022 г. - Путин смята САЩ за отговорни за украинските атаки срещу руски плавателни съдове в Черно море. Възможно е той да смята, че ако предприеме нещо в Червено море, то ще е като отплата."

Според анализатори гледната точка на Москва била, че разширявайки на войната в Близкия изток, това ще е възможност  да наложи разходи на САЩ като отмъщение за подкрепата им за Украйна. Но заедно с това е посочено, че "Кремъл е ограничен от дипломатическите си връзки в Персийския залив и се фокусира върху битките в Европа".

Според щатски анализатори Русия разчитала на богатите на петрол държави от Персийския залив, за да покаже, че не е изолирана на световната сцена. И именно от тях в голяма степен зависят приходите от петрол на Москва, за да финансира войната си в Украйна.

От друга страна, именно Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха кървава кампания срещу хусите, след старта на гражданската война в Йемен през 2014 г., припомня изданието.

Саудитците атакуват с въздушни удари Йемен, но не успяват да изгонят хусите, а те им отговарят с ракети и дронове към Рияд и ОАЕ.

Така руснаците се оказват в сложна дилема. Хем искат да въвлекат САЩ във война с подставени групи на Иран, хем бизнесът им с двете богати на петрол държави е твърде важен, за да рискуват да взривят отношенията си с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
3
 
! Отговори
СлаваНаПутин преди 4 часа
Путин прояви голямо търпение към краварете, но е време да им направи "подаръци".Краварете причиниха много злини на Русия, ръчкани от нагло-саксонците(МИ-6).Редно е Русия да въоръжи всеки враг краварски с модерни оръжия и инструктори, и бой, докато не проплачат и сринат Краварника.
187
1
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 часа
Много ларж го раздава тоя азиатец. Има ли изобщо някаква идея какво търпение проявява целия свят към инфантилните му изблици?
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Време е за руски бази в Куба. И ядрени бойни глави.
185
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
над 500 000 убити руснаци, КРЕМИРАНИ от хилядите руски автоКРЕМАТОРИУМИ. ПЕПЕЛТА НАТОРЯВА УКРАЙНА, КАКТО ПЕПЕЛТА ОТ НАЦИСТКИТЕ КОНЦЛАГЕРИ Е НАТОРЯВАЛА ЗЕМЯТА ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА...
184
3
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш преди 23 часа
Значи тия на х0хлите може, а рашките на ония не може.... ееее нема да стане. Путин ви предупреди, че ще го направи!! Каквото почукало такова се обадило....
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
като ви казаха за сити хола фейк и там 150 блато москала по малко педеруснаци жалки до крак да ви смелят на асвалт
182
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Щом ЦРУ го казва, със сигурност е истина... освен ако не е фейк
181
4
 
8
 
! Отговори
долу сащ преди 1 ден
той ви го каза, ще праща оръжие на враговете на сащ, хуси Хизбула хамас
180
2
 
6
 
! Отговори
Франк Маккензи преди 1 ден
"Взможно е Путин да смята ........" - що за необосновано предположение. На боб ли гледате, или на чаени листа ? Може да вали, може и да не вали А може Франк Маккензи да не го е казал, а ?
179
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Силно заглавие, слаба статия. Догадгки и мнения на журналистическо ниво.
178
3
 
5
 
! Отговори
Глупавата мярка преди 1 ден
актуален курс рубла лев - 50 рубли за 1,07 лева.
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Щом прочетох заглавието, разбрах , Не ли е списвала ,ха ,ха ,хаааааа
176
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
и не само той -половината свят има причини да иска да отмъсти на краварите за злините които са сторили - като са почне от избиването на 80 милиона индианци - минесе през атомните бомби - афганисатн сирия ирак либия -абе край нямат
175
8
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 1 ден
пасивен си търси надарен активен за контакти Юлиян
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Хи хи до 174 не реват ,,,, по зомби яшшика ви го казват но те много неща ви казват но се сте в (ж) опа
173
6
 
6
 
! Отговори
Хи хи до 174 преди 1 ден
А защо тогава урките толкоз реват от кривите руски ракети ??
172
3
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 173 преди 1 ден
Глупостта се мери по такива като теб.Да,именно такива като теб са използвани за мерни единици.
171
7
 
10
 
! Отговори
Юлиян преди 1 ден
Евроатлантици български,едноклетъчни!Тегло ви се пише в небесния "тефтер",в "повиквателната" за "оня свят".Дедете си мирничко,шляпайте си в калната локва и не се натискайте да се месите там,където не ви е работа.За подкова се иска здраво копито,а не жабешки бутчета.
170
3
 
7
 
! Отговори
Юлиян до 167 преди 1 ден
Ако дръзнеш да погледнеш встрани от екрана на смартфона и прочетеш една две книги,ще разбереш,че ти си изостаналият.Не с "триста"разбира се,а само с някакви си четиридесет и пет.Откъде у вас такова самочувствие интересно?
169
6
 
9
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 ден
Като затаен плъх е, Путинягата.