Песков: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но иска гаранции

Военната обстановка за Киев се влошава, твърди говорителят на Кремъл
Обновена: 16 юни 2024 16:34 | 16 юни 2024 16:28, Анисия Иванова
128
Песков: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но иска гаранции
Снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни", съобщи ТАСС.  Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

"Споразуменията на хартия са плод на много сложни експертни преговори, баланс на интересите и, разбира се, отчитане на реалността на място. Така ще бъде и този път", заяви Meiufl в отговор на въпрос, свързан със споразуменията, които биха могли да бъдат постигнати с киевските власти.

Песков изтъкна, че "съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси". Той определи като "много трудна" задачата "да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията".

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", добави говорителят на Кремъл.

Повече от 90 страни взеха участие в двудневната среща в Швейцария, целяща да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна, отбелязва БТА. Русия не бе поканена на международната конференция.

Войната на Русия в Украйна причинява „широкомащабно човешко страдание и разрушение“, но пътят към мир изисква участието на всички страни, се казва в заключителното комюнике на двудневната украинска среща на върха в Швейцария, предаде Ройтерс.

Комюникето беше подкрепено от повечето от над 90-те страни, които присъстваха на срещата на върха, но някои не поставиха подписите си под него, включително Саудитска Арабия и Индия.

„Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици“, се казва в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става със санкциите на Ада, какво става със санкциите на Ада които целият цивилизован демократичен запад с 80% БВП наложи на бедна и изостанала Русия само с 1.5% БВП и икономика като Португалия? Рухна ли, рухна ли вече Русия под ацките санции?
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски е нелегитимен, Путин ясно каза, че няма да преговаря с него.
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-смешното е че тръгнаха на тая война да отмъщават за некакви митични 14 хиляди руски жертви в Донбас, а вече загубиха над 500 хиляди
25
15
 
8
 
! Отговори
противен народ преди 3 месеца
Будят отвращение. На руснаците целия свят им обяви война, 18 хиляди санкции, всичко им спряха и всички западни компании се изнесоха, спряха им SWIFT, останаха почти без гражданска авиация и не се огънаха, приеха боя и побеждават и военно и станаха първа икономика в Европа. А украинците 8 години избиваха руснаци, и целият свят им помага, и нищо не могат сами да направят като се стигна до война, само просят, половината избягаха и не само това, ами и помощите окрадоха и Путин им виновен че използва корупцията като средство за война, инсталирал им корупция, отвратителни.
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема на руските фашисти - започнаха война, която няма как да завършат когато и както те пожелаят. Украйна е далеч от загуба или капитулация. Отстъпване на територии няма как да се случи.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с декларацията, какво става с декларацията? Подписаха ли декларацията, подписаха ли декларацията. Цивилизованите хора осъдиха ли агресора Путин, цивилизованите хора осъдиха ли агресора Путин?
22
3
 
19
 
! Отговори
Путлер е преди 3 месеца
бита карта и няма да участва в никакви преговори... Никой няма да преговаря с военнопрестъпници и патологични лъжци.
21
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с клоунадата в Швейцария? Защо няма новини за швейцарската клоунада?
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските тро ляци скоро ще си търсят нови господари. Или ще се прибират към Сибир. На такава прилича.
19
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин ясно заяви, че Зеленски е нелегитимен, и Русия няма да преговаря със Зеленски.
18
0
 
15
 
! Отговори
И ние си знаехме преди 3 месеца
Че там го стиска чепика Путин. Но Байдън категорично му показа, че няма да му дава никакви гаранции, като въобще не се яви на срещата на Зеленски в Швейцария. Кьорав карти не играе както се казва - щом Горбачов се е отказал от влиянието на Русия със едни празни приказки няма как сега да се връщаме в границите от преди 91. Мачът е свирен.
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.
16
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин официално предложи мир и прекратяване на конфликта. Признаване на четирите нови области които се присъединиха към Русия, изтегляне на украинските окупационни войски от руските територии, извънблоков и неутрален съюз на Украйна, демилитаризация и денацификация на останалата част от Украйна, гарантиране на правата на националните малцинства и отмяна на всички санкции на запада срещу Русия.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На закриването в Швейцария, Просроченият въртеше своя нос във всички посоки и си изтриваше течащите coпoли с опакото на ръката. Канадецът Трюдо тържествено произнесе: Ние знаем, че Русия е длъжна да спечели тази война.
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имах един приятел, Бог да го прости, пиеше като смок. Изведнъж реши да се преструва на трезвеник и в кварталната кръчма пиеше по 50 гр мастика и си тръгваше. Аз му казах-тук пазиш приличие, но като се прибереш вкъщи изпиваш 3 литра. Можеш ли да излъжеш собствения си организъм? И е го-мъртъв вече. Така прави и запада-ние сме от добрите, не пием, само дето Путин ни го вкарва, но ще се правим, че сме добре.
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега убиват 50 годишните. Като ги убият всичките почват 60 годишните и 18 годишните. А когато убият и тях, трябва да се вкарат хора от източна Европа.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
света гледа евро 2024, очаква олимпиадата във Франция, а руснетата одат на фронта в Украйна да се бият с дронове и в същото време им е забранено да гледат евро2024, щото това било първенство на колективния запад:))) рашките щели да си правят друго със Северна Корея и Беларус:)
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия или се изтегля от цяла Източна Европа (включително България), или трябва да вади ядрените бомби. Друго няма какво да направи.
10
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
9
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия вече уби 500 хиляди украински войници, с ранените и инвалидите това е 2 милиона загуба за Украйна. До лятото на 2025г ще бъдат убити и новите 500 хиляди, ако могилизацията успее да ги събере. И тогава започва изпращенето на фронта на 18 годишните, 65 годишните и жените. Анлия и САЩ вече поискаха от Украйна да свали възрастта на 18 години, 17 годишните поличиха призовки да се регистрира, никой не може да напуска Украйна. И до лятото на 2026 ще бъдат убити и децата, жените и старците. И тогава кой ще воюва?