Песков: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но иска гаранции

Военната обстановка за Киев се влошава, твърди говорителят на Кремъл
Обновена: 16 юни 2024 16:34 | 16 юни 2024 16:28, Анисия Иванова
128
Песков: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но иска гаранции
Снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни", съобщи ТАСС.  Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

"Споразуменията на хартия са плод на много сложни експертни преговори, баланс на интересите и, разбира се, отчитане на реалността на място. Така ще бъде и този път", заяви Meiufl в отговор на въпрос, свързан със споразуменията, които биха могли да бъдат постигнати с киевските власти.

Песков изтъкна, че "съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси". Той определи като "много трудна" задачата "да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията".

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", добави говорителят на Кремъл.

Повече от 90 страни взеха участие в двудневната среща в Швейцария, целяща да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна, отбелязва БТА. Русия не бе поканена на международната конференция.

Войната на Русия в Украйна причинява „широкомащабно човешко страдание и разрушение“, но пътят към мир изисква участието на всички страни, се казва в заключителното комюнике на двудневната украинска среща на върха в Швейцария, предаде Ройтерс.

Комюникето беше подкрепено от повечето от над 90-те страни, които присъстваха на срещата на върха, но някои не поставиха подписите си под него, включително Саудитска Арабия и Индия.

„Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици“, се казва в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Осъзнаха се,но не много,явно са мазохисти,и ме разсмиват като някой излезе и се изцепи ще помагаме докато победим
67
2
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 3 месеца
Точно така. От продължението на тази война в момента полза има само един човек. Нито на руснаците им е нужна, нито на украинците. Наливането на масло в огъня почна с Крим, но хайде да речем че там населението е предимно руско и че мина без кръвопролитие. Щеше да е добре нещата да бяха приключили дотам, но явно този подарък не е бе достатъчно за нечии имперски амбиции. Вместо това от тогава ситуацията в региона става от зле на по-зле със всяка изминала година.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мирът ще настъпи веднага след като пешката на бадъна се върне към предишната си професия
65
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин: В Евразия ще има нова система за сигурност без присъствието на външни сили като САЩ. Отворени сме за европейските страни от НАТО(С ВИДЕО)
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста държави са отказали да подпишат заключителното комюнике като Индия, Бразилия, Мексико, Ватикана, Словакия, ЮАР, Тайланд и други.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 66, Войната отдавна щеше да спре, ако нямаше провокации с наливане на масло в огъня и на оръжия от чужденци в Украйна. Това е една братоубийствена война, брат убива брата, една гражданска война и най-малко руснаците имат полза от такава война!
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците предлагат не само мир, предлагат и присъединяване на страни за разговори от ОНД, ШОС, БРИКС, ЕС и НАТО към тях, за евразийско развитие и търговия! Самия факт, че смениха военния с икономист, говори какво ще се случва, а голяма война, няма да има!
61
6
 
7
 
! Отговори
До 66 преди 3 месеца
Путин няма намерение да спира войната тъй като в момента само заради нея удържа властта. Затова и условията му за преговори са несериозни. Дори и да му подарят завладяните територии, ще се озове със едни руини и значителен брой хора завръщащи се след години на фронта без ротация. Хора вече ненужни на обществото, които са свикнали на ежедневно насилие и знаят как да боравят и да се сдобият с оръжие. Щом войната в Афганистан допринесе за разрушаването на СССР, представи си какво ще се случи.
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ко нема да иска мир Джуджа, като видя, че е една кръгла нула, все пак това не е СССР :)))
59
9
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Путин прекали в последните си критерии за достигане на мир. Просто Путин изисква неизпълними неща,което ще рече ,че не иска мир. Крайно време е да се удари директно по руснаците като им бъде забранено да живеят в ЕС. Всички нахождащи се на европейска и американска земя руснаци трябва да бъдат експулсирани,защото доходите на същите правят икономиката на Русия. Без да пиша за стотиците хиляди подкрепяни от Кремъл руски фабрики на европейска земя. Руснаците създадоха Русия до Русия я държавите ни .
58
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин им каза в прав текст-ако не седнете за преговори, ще стане по-лошо. И който следи ситуацията знае, че от 1914-та г. ситуацията за Украйна само се влошава. Не искате мира-наинците седят върху златна мина от ресурси, но не знаят какво да ги правят. Ние знаем и украинци не ни трябват. ви секира. А западът от украинци нужда няма и го доказва ежедневно. Даже не крият-Украинците седят на златна мина и не знаят какво да я правят. Ние знаем. Не ни трябват укри, а това върху което седят.
57
6
 
13
 
! Отговори
смеехххх преди 3 месеца
Бункерния няма друг полезен ход освен да се съгласи на преговори и без това затъва в Украйна
56
0
 
7
 
! Отговори
Asd преди 3 месеца
Наглеци! Преди използвахте термина "преговори ЗА Украйна", сега обърнахте на "преговори С Украйна.
55
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Марк ТулийНамесването в делата на Украйна и славяните от външни сили и чужди олигарси, беса и убиването на славяни и буквално извършване на геноцид, насаждането на омраза и русофобия, създаването на нацистки концлагери и отряди за дерибейства и убийства, го гледаме вече десет години подред в Украйна! И на това трябва да се сложи край! Каузата на руснаците е справедлива и са длъжни да победят!
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 58. Надай са Пено на пиян мъж.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Костадин 59. По нашата конституция ли ?
52
7
 
11
 
! Отговори
Костадин преди 3 месеца
Не може да се преговаря с Путин, защото той не е легален президент на Русия. По конституция, той няма право да се кандидатира за президент, но до го направи, и неговият избор е нелигитимен.
51
5
 
10
 
! Отговори
Степан Бандера преди 3 месеца
Тия почнаха да скимтят за преговори, явно са видели дебелия на бойното поле.
50
9
 
10
 
! Отговори
Марк Тулий преди 3 месеца
Докога, о, Путин, ще злоупотребяваш с нашето търпение? Дълго ли още ще бъдем заложници на твоя бяс? Докъде ще стигнеш в диктаторската си лудост? О tempora, o mores! Ние знаем твоите злодейски кроежи, а сега и целият свят ги разбра! Само въпрос на време е да сложим край на злодеяниятя ти. И това време идва, колкото и да се криеш в бункера!
49
4
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Северна Македония ще бъде посредник и гарант , на мирното споразумение между Русия и Украйна. Северномакедонците са известни с това ,че винаги спазват всички договори до последната буква.