Песков: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но иска гаранции

Военната обстановка за Киев се влошава, твърди говорителят на Кремъл
Обновена: 16 юни 2024 16:34 | 16 юни 2024 16:28, Анисия Иванова
128
Песков: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но иска гаранции
Снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни", съобщи ТАСС.  Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

"Споразуменията на хартия са плод на много сложни експертни преговори, баланс на интересите и, разбира се, отчитане на реалността на място. Така ще бъде и този път", заяви Meiufl в отговор на въпрос, свързан със споразуменията, които биха могли да бъдат постигнати с киевските власти.

Песков изтъкна, че "съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси". Той определи като "много трудна" задачата "да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията".

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", добави говорителят на Кремъл.

Повече от 90 страни взеха участие в двудневната среща в Швейцария, целяща да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна, отбелязва БТА. Русия не бе поканена на международната конференция.

Войната на Русия в Украйна причинява „широкомащабно човешко страдание и разрушение“, но пътят към мир изисква участието на всички страни, се казва в заключителното комюнике на двудневната украинска среща на върха в Швейцария, предаде Ройтерс.

Комюникето беше подкрепено от повечето от над 90-те страни, които присъстваха на срещата на върха, но някои не поставиха подписите си под него, включително Саудитска Арабия и Индия.

„Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици“, се казва в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 68. Има да чекаш от умрел - писмо.
47
8
 
2
 
! Отговори
Путин преди 3 месеца
Много се е объркал. Да хвърли сума бомби и животи на руснаци за да избива други руснаци дето ги принуждават да говорят на измислен македонски език заради гаранции. Трябваше просто да прати атомните подводници в Куба и да си търси гаранциите от когото трябва.
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запезна Путин, очакваше за 3 дена да превземе Киев и да го посрещнат с хляб и сол, но реалността е друга, ще иска мир естествено :)))
45
9
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
До Анонимен61. Ами отивай и ги заличи травеститизтърбушен. Ти си същия като лидерите на ЕС. Смел си и даваш съвети ама от клавиатурата. Те от замъците на 2000 км
44
8
 
9
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 месеца
То е ясно,че ще преговарят,всяка война завършва с мир,който може е или равнопоставен или капитулация за едната страна.Руските предложения някой няма ли официално да припомни как се движиха?Първо изтегляне при спазване на Минските споразумения,Сега признаване на реалността на по фронта плюс пълното изтегляне на Украйна от Донецката и Луганската републики.Като не приемат утре ще прибавят нови области и все повече ще прибавят с оглед положението на фронтовата линия.Нарича се реалност.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И двете страни само си правят въздушни течения.
42
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иска гаранции, че няма да го пратят в Хага? Може, след като плати репарациите
41
10
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Едно от най хубавите неща на Гръцките и Българските плажове и това Лято е,че руснаците липсват:):):):)Според нашите *** курортът Сочи и морето там по нищо не отстъпват на нашите морски курорти и тези в Гърция,така,че нека руснаците си седат там:):):)
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3еля го получи един ГОЛЯМ, РЪБЕСТ И ЧЕТВЪРТИТ!!! Търча 4 месеца по цял свят да хленчи и проси като бита пачаврЪ и накрая всички важни страни и важните фактори в тях го отсвириха. Човек с капка достойнство би се гръмнал след подобно унижение, но Зеленчук е клоун и няма и капка.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО може да испепели русия,само да пожелае!
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия може да изпепели Украйна, само да пожелае или ако провокирате руснаците, не се напъвайте излишно и не провокирайте!
37
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквото и да говорят е важно света да не забравя, че руснаците са едни убийци на деца и заслужават да бъдат заличени от лицето на земята час по-скоро.
36
1
 
3
 
! Отговори
не ме ядосвай преди 3 месеца
До да ама неКакво ми цитираш това зло Бисмарк? Абе какво ми цитираш хиената на Европа Бисмарк, заграбил толкова чужди земи и съсипали съдбата на много хора, народи, дори на България, да не говорим за чехите и борбата им срещу австрийци, немци?! Това с Бисмарк, може да го пробутваш на някой, който чете единствено интернет фалшифицирана история, но не и на хора, познаващи реалните факти от историята!
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците трябва да са научили вече, че думите на някои чужди лидери, не струват пукната пара и да не им се доверяват и осланят повече, не може да се осланяш на подобни хора, за да няма проблеми в бъдеще. Трябва да си гарантират те самите сигурността и сигурността на Русия, заедно с приближените си държави! И бой по русофобите, тотална изолация за тях, съд за дискриминация срещу русофобите, с големи глоби и наказания, за уронване авторитета на Руската федерация и руснаците, славяните!
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците трябва да са научили вече, че думите на някои чужди лидери, не струват пуканата пара и да не им се доверяват и осланят повече, не може да се осланяш на подобни хора, за да няма проблеми в бъдеще. Трябва да си гарантират те самите сигурността и сигурността на Русия, заедно с приближените си държави! И бой по русофобите, тотална излоция за тях, съд за дискриминация срещу русофобите, с големи глоби и наказания, за уронване авторитета на Руската федерация и руснаците, славяните!
33
9
 
21
 
! Отговори
Добра новина преди 3 месеца
"Фактът, че Путин излезе с това rлупаво "предложение за мир" вчера, е знак, че той е в паника, това е добра новина", заяви холандският премиер Рюте.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с декларацията, какво става с декларацията? Подписаха ли вече декларацията, подписаха ли вече декларацията?
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става победата на бойното поле. НАТО влезе ли вече в Москва?
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киев няма да го взимат руснаците. Сергей Караганов каза, че Русия няма нужда от западна Украйна, след победата на Русия там мирът може да се гарантира, като се установят миротворчески военни контингенти от страни като Иран, Китай, Индия, Пaкистан, Северна Корея гарантиращи извънблоковия статут на Украйна, като в замяна за опазване на мира ще получат достъп до качествена украинска пшеница.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 46, ми какво става рублята само на черно по 150 за долар, 16 % основна лихва, Вовкин оди през седмица да дрънчи на другарите Ким и Си паре и боеприпаси,,,,