Русия тайно си добавя към територията и от границите на Финландия

Тя настъпва в Финския залив
22 май 2024 18:56, Нели Христова
166
Русия тайно си добавя към територията и от границите на Финландия
Снимка: БГНЕС

Руските власти възнамеряват да обявят част от акваторията в източната част на Финския залив, както и край Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област, за вътрешни морски води на Руската федерация.

Министерството на отбраната на Русия предложи преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море, съгласно проект на правителствен указ, предизвиквайки упреци от членката на НАТО Финландия. В документа се посочва, че географските координати, установени през 1985 г., "не отговарят напълно на настоящата географска ситуация", пише Kyiv Independent.

Ако амбицията на руския президент Владимир Путин при нахлуването в Украйна беше да възпре НАТО, това имаше точно обратния ефект. През април 2023 г. Финландия се присъедини към алианса, като повече от удвои дължината на границата на НАТО с Русия, а през март 2024 г. Швеция също стана член.

Двете държави драматично разшириха териториалния обхват на НАТО и внесоха значителни способности в организацията. Тяхното членство представлява голямо препятствие за Москва, но и повишени рискове от ескалация.

Според проекта на указ от 21 май министерството предлага коригиране на границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

На финландската граница руснаците искат да коригират координатите в района на островите Яхи, Зомерс, Холанд, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и близо до северния входен нос на река Нарва. И на литовската граница - в зоната на Куршската коса, районите на нос Таран, носът южно от нос Таран и Балтийската коса.

След това Руската федерация възнамерява да промени местоположението на морската границ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не могат да настигнат македонците, те си добавят всичко, а истории нямат спирка.
75
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сът 88. Къде си е присвоила територия?
74
8
 
18
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Еее,как може миролюбива Русия да си присвоява така територия! Тя не е такава,тя се бори за правдата! Тя е огромна страна,защо й е още земя! Нали ве копейки? Да не се окаже и тук че финладци са трепали руснаци и българи в Донбас 10 години,а копейки хахахахха. Или пък че финландци тормозят руското население там,а?
73
10
 
5
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Не виждам нищо тайно,напълно явно е.Историята е показала,че по-добре предложенията им да се приемат Иначе ще има пак да преиначават историята както за финската война 1940.Не се съгласиха на размяна на земи за укрепването на Ленинград тогава с оглед очакваната инвазия на Германия и 1941 си взеха това,което искаха без да дадат нищо в замяна,а обещания 125000 френско&английски корпус си остана на приказки.
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 83. Как може само глупости да плещите не знам.
71
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро Русия ще стане единствената страна в Света,където при смъртта на президента няма да получава съболезнования,а поздравления!
70
2
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Нали уж се отказаха..
69
18
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Русия като жест на добра воля беше дала на Финландия известна част. Финландците се проявиха като участници в Евровизия (вело части) и затова сега си ги вземат обратно.
68
10
 
17
 
! Отговори
Лакомо преди 1 месец
Жужаково дупе кровьСере.Не е ясно защо -при положение , че Русия има 1/6 от цялата Земя , защо Кремълският Жужак иска да краде още. Досега Жужакът е откраднал - 20% от Молдова, откраднал е 30% от Грузия и краде 22% от Украйна .
67
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как върви тридневната спецобосрация на Путин? Мие ли вече кълките в Ламанша?
66
10
 
17
 
! Отговори
Вова преди 1 месец
Финландия е изконно руска територия. Там са родени дядо Мраз и Кашчей Безсмъртни!
65
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
64
3
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Мдадаже не са и кацапе, тва е пост съветската гопота, която произвежда трето вече овластено поколение и нещата са трудни за рисуване. същото е и у нас . 2024та е, а още излизат активни борци по телевизора
63
8
 
23
 
! Отговори
ЕВРАЗИЙСКИ ЦЕННОСТИ преди 1 месец
ЧАКАЙ СЪСЕДА ДА ЗАСЕЕ, ДА ОТГЛЕДА, И ПОСЛЕ ОТИВАМЕ ДА ГО ПРИБЕРЕМ, А СЪСЕДА ДА ГО УМЪРТВИМ... ДРУГАТА ГОДИНА ОТИВАМЕ ПРИ СЪСЕДА НА СЪСЕДА....... ЕВРАЗИЙСКА РУZИЯ, ДАМИ И ГОСПОДА.....
62
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
смеете се на Русия и ги плашите с НАТО ама ФАЩ като дойде у ганчовистаня и си постори бази безплатно и направи Черно Море акватория нищо не казвате. жалки човечета сте повечето коментатори и се надявам че поне ви плащат. огледайте одрипаната страна в която живеете и после отидете се разходете в Москва.
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските градове са с опустели, а през нощта и тъмни като в рог улици.
60
4
 
10
 
! Отговори
Ухнагин Хурелсух преди 1 месец
Територията на РФ ни принадлежи!
59
10
 
7
 
! Отговори
до Фют преди 1 месец
Не ти ли омръзна да пишеш простотии ? Русия почуства ли се застрашена ще изплющи всяка една държава дори и Натовска това е заложено във военната и доктрина за отбрана. Безполезното НАТО всъщност се оказа гола вода и едно голямо НИЩО.
58
3
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
До Карагунис ЕВРО 04 мълния е ударила младеж в софия. внимавай така как импровизираш да не те огрее и тебе
57
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тези под чо веци и Вселената не би им стигнала. Този карцином трябва да бъде изрязан. Фините да пратят там войски за да проверим степента на провокацията.