Русия тайно си добавя към територията и от границите на Финландия

Тя настъпва в Финския залив
22 май 2024 18:56, Нели Христова
166
Русия тайно си добавя към територията и от границите на Финландия
Снимка: БГНЕС

Руските власти възнамеряват да обявят част от акваторията в източната част на Финския залив, както и край Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област, за вътрешни морски води на Руската федерация.

Министерството на отбраната на Русия предложи преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море, съгласно проект на правителствен указ, предизвиквайки упреци от членката на НАТО Финландия. В документа се посочва, че географските координати, установени през 1985 г., "не отговарят напълно на настоящата географска ситуация", пише Kyiv Independent.

Ако амбицията на руския президент Владимир Путин при нахлуването в Украйна беше да възпре НАТО, това имаше точно обратния ефект. През април 2023 г. Финландия се присъедини към алианса, като повече от удвои дължината на границата на НАТО с Русия, а през март 2024 г. Швеция също стана член.

Двете държави драматично разшириха териториалния обхват на НАТО и внесоха значителни способности в организацията. Тяхното членство представлява голямо препятствие за Москва, но и повишени рискове от ескалация.

Според проекта на указ от 21 май министерството предлага коригиране на границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

На финландската граница руснаците искат да коригират координатите в района на островите Яхи, Зомерс, Холанд, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и близо до северния входен нос на река Нарва. И на литовската граница - в зоната на Куршската коса, районите на нос Таран, носът южно от нос Таран и Балтийската коса.

След това Руската федерация възнамерява да промени местоположението на морската границ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
Погледнете си преди 1 месец
второто заглавие: пред "в" и "ф" не се пише единично "в", а "във".
95
11
 
3
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
"... пише Kyiv Independent..."Нови 100 гривни за Кукунелка,а фразата Независим Киев е оксиморон,баце :)
94
6
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
До Анонимен"Брюксел ни забрани да гледаме Russian TV" Недей да ореваваш орталъка, копеечко! Вие сте извор на изобретателност и креативност и ще направите и невъзможното да я гледате, например чрез VPN. Тя ви действа като наркотик и осмисля жалкото ви съществуване на омразния Запад у Гейропа. А като чуете думата НАТО и се изприщвате. Само не мога да разбера защо не направите "чемодан, вокзал, Москва", а?
93
2
 
17
 
! Отговори
Алооуу, преди 1 месец
...Копейката, тая "история" Кремълският Мъник ли ти я спусна? Такава лъжа сам не можеш да измислиш! Финландия била воювала със Русия? Първо, не беше ли Съветският съюз, и второ, не нахлули точно Сталин във Финландия, щото му се помагала след договора с Хитлер? И поздрави от Сами Хаюха!
92
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей , няма да се наяде това жуже! Брей! Ама с натовска държава не може да се заиграва!
91
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландия я има благодарение на Русия, тя е била в границите на Шведската империя, но след победата на Русия срещу Наполеон, попада в Русия и е обявена за Велико княжество, получава нещо като автономия и руските власти почти не се месят в управлението, след Октомврийската революция получава независимост, която дължи лично на Ленин, а след това воюва срещу Русия, както украйна получи независимост от Елцин и си разруши собствената държава, като искаше да създава чисто националистическа държава
90
1
 
17
 
! Отговори
Хисторик преди 1 месец
До Финландия Ако четем историята и България е имала излаз на Бяло море, ама ДНЕС - няма. Анадън му?
89
20
 
9
 
! Отговори
До Крим не е руски преди 1 месец
Крим е руски................от Крим руснаците контролират цялото Черно море.............и не само Крим е руски................но и Донбас.................ДНР и ЛНР са самостоятелни републики, които не се подчиняват на властта в Киев...................и 20 % от тъериторята на Украйна вече е част от Русия..............от РФ!!!
88
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А уж по живково време имало пропаганда и цензура . А сега какво е по зле от всякога пропагандните ни послушни медии не спират да бълват и плюват само и само да угодят на господарите си зад океана
87
14
 
9
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Оставете Финландия................................ама защо не казвате, че държава Украйна вече няма..................има една срината със земята територия и една фашистка хунта в Киев на власт...............................и там се перчи като пуяк един зелен наркоман Зеленски!!!
86
11
 
8
 
! Отговори
Финландия преди 1 месец
възниква като държава доста късно................тя е била автономна област, част от Швеция и Русия....................четете историята, ей...................преди да плещите глупости за лошия Путин и лошата Русия!!!
85
10
 
6
 
! Отговори
36 коментара липсват преди 1 месец
до този момент, защо ли? И познайте кои неудобни коментари се трият, но това няма да промени ситуацията на фронта, а тя плачевна за нато.
84
9
 
7
 
! Отговори
тролчетааааа преди 1 месец
нещо да кажете защо няма статии за събитията на фронта, защото съюзниците ядат бой от руснаците по целия фронт.
83
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това руснаците винаги са го можели - да крадът и присвояват със сила. Над 40 години сме им сърбали попарата, та и до сега. Пропаднала нация!
82
6
 
15
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 месец
Те и нас ни окрадоха за 45г до просешка тояга...
81
9
 
8
 
! Отговори
съсед преди 1 месец
по добосъседски няма да си.развалям отношенията със съседа за 2 квадрата на двора но когато ми докара глутница до мойта ограда ше си ги искам щом иска да си разваляме отношенията и аз като Русия бих си ги потърсил.
80
9
 
15
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 месец
Руската сеир колхоз се държи като нежелана стара мома която в мечтите си някой да я изнасили прави събличане пред цял свят..ха.ха ха ха
79
14
 
7
 
! Отговори
емо преди 1 месец
русофобската редакция на този сайт, на която добре се плаща за статии от този род,, ще изнесе всякакви, съществуващи и несъществуващи факти, само да са негативни за русия и да промие мозъци, като например на 93.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белоусов намери ли кинти?
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако всичко това е тайно, Днес.бг откъде знае толкова подробности?