Трябва решение на Брюксел, България не може да забрани вноса на руски газ

"Булгаргаз" е основно ощетен от подписания договор с "Боташ"
23 апр 2024 21:32, Анисия Иванова
70
Трябва решение на Брюксел, България не може да забрани вноса на руски газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният газов доставчик "Булгаргаз", а не толкова България, е основно ощетената страна в подписания договор с турската държавна енергийна компания "Боташ" за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ. Компанията влиза в договора с "Боташ" след решение на Министерски съвет, а не след решение на компанията, което да е съобразено с пазарните условия. Има големи възможности за предоговаряне, но за това трябва добра стратегия и координация между държавата и "Булгаргаз". Това коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Взето е решение на Министерски съвет по отношение на една търговска сделка. Работата на МС не е да взима тези решения, а да създава нормативните условия и регулациите, с които това дружество да оперира. Имаме малко намесване на функциите... Обичайно [намеса на политиците] никога не води до добри резултати в дългосрочен план."

Докато България създава условия за либерализиран пазар на газ в съответствие с енергийната политика на ЕС и на пазара се развива добра конкуренция, политиците "се вживяват, че едва ли не "Булгаргаз" е гарант, че ще се получава газ. Неразбирането е, че едно дружество не формира пазара."

"Булгаргаз" вече губи много големи пазарни дялове заради засилената конкуренция, каза Темелков.

"Донякъде са ощетени и клиентите на "Булгаргаз" - има един мит, че лошото състояние в момента на "Булгаргаз" се дължи единствено на договора с "Боташ". Това не е съвсем така - пазарните условия се промениха значително, а виждането на това как да се ситуира "Булгаргаз" на новия пазар някак си не се случва."

В момента регулираната цена на "Булгаргаз", която се образува от разходите на компанията с минимална надценка, е с 20% над цените на пазара, каза Темелков. Регулацията трябва да са промени така, че да се защитят сигурността и балансирана цена към крайните потребители, но даже не се започва дискусия в тази насока. "Булгаргаз" продължава да продава над пазарните цени и да е на загуба.

"Някой трябва да се сети, че явно системата не работи по този начин", допълни гостът.

Може да се мисли в посока за предоговаряне на условията по споразумението на "Булгаргаз" с "Боташ", смята Темелков. Преди това трябва да се формира добра стратегия за преговорите и да се осигури политическата подкрепа в целия преговорен процес; трябват координирани действия както на държавно, така и на корпоративно ниво, за да се постигнат. Оптимизацията трябва да включва начин "Булгаргаз" да извърша по-големи продажби в страната и региона, добави Темелков, като се даде възможност на останалите оператори на пазара да ползват част от договорените количества от "Боташ".

"Булгаргаз" използва малка част от количествата газ по споразумението - има много по-голям потенциал, но има и негативни фактори срещу това, каза Темелков.

"Това са именно тези клаузи, които бяха договорени при един кризисни условия, и за тогава бяха добри, но бяха договорени дългосрочно и вече не са адекватни на пазара. "Булгаргаз" не може да ползва целия потенциал на споразумението."

Договорът между "Боташ" и "Булгаргаз" е подписан в началото на 2023 г. и е за срок от 13 години. Споразумението включва фиксирана такса за достъп до терминалите за втечнен газ в Турция и за пренос на газ по инфраструктурата на турския оператор за 1,85 млрд. куб. м годишно втечнен газ. "Булгаргаз" се задължава да продава купения втечнен газ на "Боташ" и да купи газ от турското дружество, което то да доставя до българската граница в договорения размер. Плащанията са за 53,200 MWh на ден и са дължими без значение дали "Булгаргаз" използва този газ.

Подобни договори трябва да са по-прозрачни и да се сключват след вземането под внимание на мненията на експерти, смята Темелков.

По думите му тази прозрачност винаги минава през едно обществено обсъждане на съществени въпроси за определен сектор, където експертите да дадат своите мнения към политиците. Нещата трябва да са доста по-открити, с повече обществени обсъждания, не само в газовия сектор, а в цялата енергетика.

В коментар за изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще инициира ембарго за руски газ в България, Темелков каза, че в момента предимно гръцки компании внасят руски газ в страната. Това не е забранено под санкциите на ЕС срещу Москва заради войната ѝ в Украйна и България не може да приложи такава забрана едностранно, без одобрение от Брюксел, напомни Темелков.

"Ние можем да предложим на ЕК да започне да обсъжда налагането на такива санкции, тъй като сме част от интегрирания пазар."

Има ли нужда България от още дългосрочни договори за доставки на природен газ, как ще се движат цените на газа в близко бъдеще може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всички си гледат интересите нашите управници гледат шпатулата
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мижетурки за цените и зверове за финансовото състояние на хората
41
0
 
2
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Щом България самостоятелно не може да взема решения, без значение дали става дума за забрана или позволение, това означава едно, тук окончателно няма независима държава, има марионетка и колониална територия!
40
2
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 1 месец
А когато Боко-Т строеше Турски поток и си пълнеше чекмеджето, пита ли Европа???
39
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
защо да не внасяме газ от русия ако е на добра цена даже е желателно мен санкциите изобщо не ме интересуват ние сме в нато и ес без референдум
38
5
 
12
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 1 месец
Защото никой няма интерес български компании да внасят газ директно от Русия. Всичко е далавера прикрита под уж войната на Русия с Украйна. Крайната цена я плащат гражданиите, а разликата влиза в нечий джоб!
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко "демократично" вече ти заповядват от къде кво да купуваш, вече ви налагат кви коли да карате и къв пол да бъдете, скоро комунизма ще ви се струва егати демократичния свободен стрй е било.
36
13
 
3
 
! Отговори
gruzz 200 преди 1 месец
oide mosto u Krime,,, geroiam ukraine shte testvat novite Atakamas.. Slava ukraine
35
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"в момента предимно гръцки компании внасят руски газ в страната." - значи гърците могат да търгуват с Русия, както почти целия ЕС, само ние не можем - "когато Гоуемият брат пpъднe, ние ce нacиpame" - стара истина
34
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха. Какви въпроси към Путин ще задаваш? Пука му на него за нашите душевни газови терзания. Пука му дали според някои е агресор, а според други месия. Путин е такъв, какъвто е и само историята ще покаже какъв е. А ние ще ручаме жабетата като гледам какви *** ни управляват начело всички нива в държавата-отгоре до долу.
33
1
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
най много ше им ареса на "хотелиерите" и "земеделците" решението на "брюксел"., ако се понапраиме още неко месец на интересни.
32
14
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
До Анонимен 45 Тези въпроси ги задай на Путин. Отговорите са при него.Агресор.
31
4
 
21
 
! Отговори
ЗЕЛЕНЧУ ПИКАЧУ преди 1 месец
МИНАЛАТА ГОДИНА ЯНКИТЕ ПРЪСНАХА НАД 200 МИЛИАРДА ЗА ПОМОЩИ В БЕЗДЪННАТА ЯМА В УКРАЙНА ПОД ФОРМАТА НА ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ. СЕГА ОБАЧЕ СЛЕД КАТО СВЪРШИХА ОРЪЖИЯТА И БОЕПРИПАСИТЕ, ЩЕ ПРАТЯТ НА УКРАИНЦИТЕ 65 МИАЛИАРДА ДА ГИ СВИЯТ НА ФУНИЙКИ ДА АТАКУВАТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ....... СМЕХ ;00000
30
3
 
15
 
! Отговори
МИЛОСТИНЯ ЗА УСРАЙНА преди 1 месец
гнУСА ПРАЩАТ 65 МИЛИАРДА ПОМОЩ ЗА УСРРАЙНА..... УАУ, АМА МИНАЛАТА ГОДИНА ПРАТИХА 160 МИЛИАРДА И ДЕ СА? КО СТАНА С УССРАЙНА? БУХАХАХ БУХАХАХАХ БУХАХАХ
29
7
 
2
 
! Отговори
КРИМСКИ МОСТ преди 1 месец
ПАДАЙ В ТРАППА РЪЖДЯСАЛА ТЕНЕКИЙО БУХАХАХАХАХАХА
28
1
 
6
 
! Отговори
МОСТА БАЛТИМОР преди 1 месец
ПАДНАХ...... ПОМОЩ, НЯМОЙ ДА *** ВДИГНЕ!
27
4
 
15
 
! Отговори
Газпром преди 1 месец
Цял Свят се топли и готви с Руски Газ, без него Света спира. купи си и ти и изхвърли дебелото проядено от молци родопско одеало :))))
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Тези санкции на потомката на един немски политик от 30-те години на м.в. са направо налудничави. Всяка държава иска да внася енергоносител на ниска цена, за да бъдат стоките й евтини за населението. А фрау Урсула ни налага е да бъдат скъпи! Кой инициира войната Русия-Украйна: САЩ.Кой защитава интересите на САЩ: Урсула и Борел! А народът на Украйна е един и същ. Името Украйна е вариант на Окрайна. За какво се избиват Украинци и Руснаци - те са един народ -великоруси,малоруси,белоруси.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, де как в Гърция влиза руски газ? И гръцкия град излиза по евтин от турския? Нали гърците и те имат терминали и уж внасяха от Катар, САЩ, Мароко, Израел????
24
2
 
11
 
! Отговори
Забранете преди 1 месец
Брюкселските зелки да ни се мешат в политиката и България ще купува най-евтиното!!! ТЕ НИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ИМАМЕ ПО-ЕВТИН ЖИВОТ НЕ ГО ЛИ ОСЪЗНАХТЕ?ЦЕНИТЕ НИ КАТО В БРЮКСЕЛ,ЗАПЛАТИТЕ НИ АФРИКАНСКИ!!! СКАЧАЙТЕ И ЯЖТЕ БАНАНИ Т...АЦИ!!!