В Русия пуснаха своя версия кой е организаторът на атентата в Москва

Излъчиха видео с разпит на обвиняемите от ФСБ
8 апр 2024 10:06, Елка Василева
111
В Русия пуснаха своя версия кой е организаторът на атентата в Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол“ в град Красногорск край Москва са посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС, като се позова на видео, излъчено в руска медия.

Нито една от световните агенции Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА не предава съобщената от ТАСС информация. Те припомнят, че отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан.  В украински агенции няма реакция на версията за атентата, разпространена от Първи канал.

Видео с разпит на обвиняемите от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) беше излъчено по Първи канал на руската телевизия. Според твърдения на един от обвиняемите, човек на име Сайфуло им казал, че трябва да отидат в Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли. Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница.

„Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите – по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев“, казва той.

След нападението в концертната зала "Крокус сити хол" руски представители неведнъж заявиха, че подозренията им падат върху "украински националисти", като в даден момент те замесиха и западни страни в тези обвинения. Още непосредствено след атаката украински представители, но и представители на проукраински руски доброволчески групи, действащи в Украйна, отрекоха да са замесени в нападението. Впоследствие при всеки намек на Москва в тази насока украински представители заявиха, че версията на руските представители не е вярна.

Отговорност за атаката още в нощта на 22 срещу 23 март пое афганистанският клон на "Ислямска държава". Веднага след това американски разузнавателни представители казаха, че според разузнавателни данни ИД е отговорна за атаката. Впоследствие световните агенции публикуваха и информации, че САЩ и Иран са предупреждавали преди атентата Русия за подобна терористична заплаха.

В нападението в Красногорск загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са смятани за непосредствени извършители. Всичките 11 задържани са пратени в предварителния арест.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Те в русия пуснаха филм в който агент на ЦРУ се забива с хеликоптер в ядрения реактор на АЕЦ Чернобил ...
98
16
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 месец
11 задържани нямащи нищо общо с атентата
97
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за протокола границата с таджикистан е не охраняема от там с един полет за Истамбул и после кев ти Киев кеф ти миев кой ще се юрме да минава фронтова линия блок постове заград отряди и полицеската зона преди тях Тия в кремал са КУКУ мицини ако си мислят някой да им повярва
96
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересни са коментариите в ЮТУБ под кадри от атентата- ...всеки момент ще започне концерта, а на сцената липсва апаратура и музикалните инструменти на групата които трябва да се синхронизират и изпробват преди зрителите да влязат в залата- сцената е празна/виж с ГУГЪЛ снимки на група Пикник по време на концерти- сцената е пълна с апаратура/, чуват се изстрели, хората вървят спокойно, снимат с телефони, разпознати са служители на службите в Раша, които се провикват - затворете вратите...
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ясмо е постановка тия нито са от исил нито пък някой ще се юрне да бяга през блокадите и фромтовата линия като 90% от границите на русия са разграден дявор и на два дни път с камили няма и един щапкар
94
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
то някой имали някой да вярва 4е са тия таджики ))) Исил са фанатици живи няма да ги хванат а тия са някакви дребни търгофци на дрога в москва и след ден два распити тип на който ако подложим и путин ще се обяви за Славна и независима Украйна не сано с Крим а и с Белгородска и Ростовска облас като добавка
93
0
 
1
 
! Отговори
До Вовойеб преди 1 месец
А той не е ли ?
92
1
 
3
 
! Отговори
Большой преди 1 месец
Московский театр !
91
4
 
3
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 месец
Какво означава "своя версия" ? Такава, която не идва от укринформ ли ? Не журналисти, а драскачи!
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франс пред и Ройтерс си живеят в паралелна реалност :D
89
4
 
7
 
! Отговори
Вовойеб преди 1 месец
При разпита в подвала на ФСБ проведен от руски садисти и Путин би признал че е син на Хитлер.
88
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Полуграмотни хора са физическите убийци !
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де, няма ли някой от ФСБ скочил от 10-ия етаж, при положение, че службите не са си свършили работата? Или поне уволнен, ако не друго? Доста странно. В Русия някой стъпи ли накриво и му се случва случка, а сега бяха избити близо 150 човека и никой не пише за уволнени, самоубити или поне порицани шефчета на ФСБ. Това ме кара да си мисля, че ФСБ всъщност са си свършили работата. Изобщо не изключвам руската версия, но все пак знаем и за 11.09.2001. Разни империи обичат да се правят на жертви.
86
7
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Като се знае по колко хиляди евро плащат талибаните за да минат през канали в Европа, за 1 милион рубли няма да излязат даже от пещерите си! Това с 1 милион рубли важи само за пред крепостниците защото техният жизнен стандарт е по нисък дори и от този на афганците! Виж ако бяха казали 50000 евро ок, ама тогава пък го има проблема, че в обращение няма толкова рубли колкото се падат на такава еврова равностойност.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 10 хил. евро да се навиеш да направиш подобен атентат... Леле мале... Аз и за милиарди не бих го направил. Не съм милионер!!! Просто вярвам в прераждането и в кармата, така че не бих си позволил да направя подобни грехове, колкото и пари да ми предложат. За 10 хил. евро даже и *** не бих станал. Ако е месечно, ще се замисля сериозно, но ако е еднократно и да трябва да пиша глупости по цял ден примерно 1-2 години - не благодаря. Преотстъпвам мястото хахаха
84
6
 
6
 
! Отговори
do 85 български изби преди 1 месец
И на кое вярваш, че украинците щели да им платят по 1 милон рубли?! РУБЛИ!!! Наистинв ли сте толкова згубени?!
83
16
 
11
 
! Отговори
български избирател преди 1 месец
По скоро съм склонен да вярвам на руснаците отколкото на БАНДЕРОВЦИТЕ и евроатлантическата пропаганда!!!
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали е версия?
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който има 5000 евро и няколко ръждясали калашников може да организира такъв терористичен акт. Може и украинец да е.
80
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укри, много се изложихте с този атентат, май пипъл! Как можахте!!! И малкото останали симпатизанти на отчаяната си кауза почти загубихте, освен няколкото останали тук по форумите