Христос победи ада, Русия също: Путин и патриарх Кирил вярват в един "жесток Бог"

Какво обаче мислят свещениците за войната?
4 фев 2024 21:55, Нели Христова
350
Христос победи ада, Русия също: Путин и патриарх Кирил вярват в един "жесток Бог"
Снимка: БГНЕС

Руският войник има провоенния символ Z на униформата си и ореол около главата. Зад него ангели се реят в небесата. Наблизо друг войник сложи автоматично оръжие пред изображение на Исус. Надпис гласи:

"Христос победи ада, Русия също".

Изображенията, стряскащи дори за военно време, са сред пропагандните плакати, изложени в центъра на Москва, за да покажат религиозната подкрепа за инвазията на Кремъл в Украйна. Друг плакат гласи:

"Ако Бог е за нас, кой е против нас?"

Патриарх Кирил, главата на мощната Руска православна църква, описа войната като свещена битка срещу "силите на злото", които се опитват да унищожат Русия. Той също така каза, че само Москва може да предотврати възхода на "антихриста" и че на руските войници, убити в Украйна, всичките им грехове ще бъдат простени.

Миналата година държавните медии съобщиха, че Дева Мария се е появила в болница в Москва, където Кирил посетил ранени войници.

77-годишният Кирил, който нарече дългото управление на президента Путин "Божие чудо", се опита да овладее църковното несъгласие относно инвазията.

Алексей Умински, виден либерален свещеник, отказа да прочете провоенна молитва и му беше забранено да служи в църква в Москва, където е проповядвал в продължение на 30 години. Църковен съд също препоръча изключването му от свещеничеството.

Умински не е коментирал решението, но миналата година той призова вярващите да търсят благословията на свещениците, които "се молят повече за мир, отколкото за победа и разбират, че всяка победа винаги е пирова в тези войни".

Молитвата, на която се противопоставя Умински, е прочетена за първи път от Кирил през 2022 г. Тя съдържа редовете "Ето, онези, които искат да се бият, вдигнаха оръжие срещу святата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния обединен народ. Стани, Боже, да помогнеш на своя народ и ни дари победа чрез силата си."

Десетки други свещеници, които са се молили за мир вместо за победа, са наказани. Концепцията за мир става все по-чужда за ръководството на Руската православна църква, чийто съд постанови миналата година, че пацифизмът е ерес.

Критиците обвиниха Кирил, който беше санкциониран от Великобритания заради подкрепата му за войната, че е сключил нечестив съюз с Кремъл, който се подиграва с разделението на църквата и държавата в конституцията на Русия.

"Мисля, че е дошло времето да говорим за това колко християнска е днес организацията, която нарича себе си Руската православна църква", казва Сергей Чапнин, бивш редактор в издателството на църквата, който е старши сътрудник в Центъра за православни християнски изследвания във Фордъм Университет, Ню Йорк. "Кирил иска напълно да унищожи нашата относително свободна и жива църква и вместо това да изгради нещо свое. Нещо ужасно и мрачно."

Антивоенната позиция на Чапнин означава, че той почти сигурно ще бъде изправен пред арест, ако се върне в Москва, където е живял до преди две години.

Въпреки че Путин беше офицер от КГБ в официално атеистичния Съветски съюз, където милиони християни бяха убити или преследвани от комунистите, сега той изповядва дълбока религиозна вяра. През 2013 г. той въведе закон, според който "обида" на чувствата на религиозни вярващи е престъпление.

Този закон, въведен след високопоставен протест в най-голямата катедрала в Москва от феминистката арт група Pussy Riot, се използва почти единствено и само за преследване на хора, които са разгневили руските православни християни.

На провоенен митинг в Москва миналата година Путин каза, че Русия води битка за самото си оцеляване срещу западния "сатанизъм". От началото на войната той също така ескалира това, което описва като защита на традиционните ценности от страна на Кремъл.

През ноември Върховният съд на Русия забрани това, което определи като "международно ЛГБТ обществено движение". То беще обявено за екстремистка група. Този ход означава, че всеки, който говори в полза на еднополовите бракове или други права на за ЛГБТ обществото, рискува да бъде вкаран в затвора с години. В своето решение съдът каза, че ЛГБТ движението е било подклаждано в Америка през 60-те години на миналия век като част от политиката на Белия дом за намаляване на раждаемостта в страната.

Въпреки че 60% от руснаците се идентифицират като православни християни, анализаторите казват, че влиянието на църквата намалява. Само 1,4 милиона души в Русия са присъствали на коледната литургия миналата година, което е спад от 2,4 милиона през 2012 г., според данни на вътрешното министерство.

Йоан Бурдин, руски свещеник, който беше глобен за призив за мир през 2022 г. и му беше забранено да провежда служби, каза, че църквата сега не успява да осигури духовните нужди на хората. "Тя спря да носи Христос на хората и спря да проповядва любов", каза той пред Sota. По думите му църковните служби имат повече общо с политическите срещи, отколкото с религиозните церемонии.

Друг руски православен свещеник каза, че изпитва "горчивина и срам" от подкрепата на църквата за войната.

"Трудно е да се повярва, че това наистина се случва. Това вече не е същата църква, в която дойдох преди повече от 30 години", каза той при условие за анонимност пред The Times.  "Но все пак има надежда. Христос обеща, че портите на ада няма да надделеят над църквата. Историята също така показва, че църквата многократно се е издигала като феникс от пепелта - след преследването на Сталин например."

Въпреки това той също се страхува, че преоткриването на църквата като инструмент на войната от Кирил може да причини повече щети, отколкото просто "физическо унищожение".

Кирил цитира гей парадите в украинските градове като повод за войната. Александър Беглов, губернаторът на Санкт Петербург, каза наскоро, че войната е била необходима, за да се предотврати разпространението на тоалетни за всички полове, които той невярно твърди, че са често срещани в украинските училища.

"Няма нужда да обясняваме какви ценности защитаваме с нашите войници", каза Беглов, след като посети ранени руски войници в болница.

Ентусиазмът на Путин и Кирил за бруталната руска война е цитиран от критиците като доказателство, че и двамата лъжат, когато твърдят, че вярват в Бог. Путин каза, че майка му го е кръстила тайно, защото баща му е бил комунист.

"Няма съмнение, че и Путин, и патриарх Кирил са религиозни хора и имат някакви идеи за Бог", каза Чапнин, експерт по религията в изгнание. "Проблемът е, че те се покланят на всемогъщ, жесток бог, който няма нищо общо с Бог от Новия завет."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо ново под Слънцето! Кръстоносците тръгващи от Медина получавали опрощение за греховете си за това да "убият неверник"! Дали па Кирил е измислил топлата вода? Бог няма нищо общо със ставащото в Украйна! Дали Бог се радва да види убити жени, деца и старци? Разрушени болници и жилища? Разкъсани момчета в украинската кал? Съмнявам се. Съмнявам се също и, че Божия глашатай е бившия КГБ-ец дето изгони жена си и погуби морячетата от Курск, който създаде олигархията и нападна съседни страни!
249
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е че Русия защитава православието и ще унищожи англосаксонските сатанисти .
248
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека оставим Путин да върши Богоугодното дело ,а то е да унищожава фашистката нечест навсякъде където я срещне .
247
2
 
4
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ЕЙН-2 преди 2 месеца
да продължим с извращенията на рZнаците с другият персонаж-престъпника Путин. Тоя пък се позиционира като защитник на ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО - това беше най голямата подигравка защото тоя след 35 години брак, изгони благоварната си ХРИСТИЯНСКА съпруга и заживя в "сластолюбив грях" с няколко амбициозни ***, от които си произведе също няколко незаконнородени *** - от това по християнско, здраве му кажи
246
2
 
2
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ЕЙН-1 преди 2 месеца
Тия руZнаци стават все по извратени и по извратени. Главният им поп - Кирчо беше уличен още преди 20 години че е бил доностник. Поп доностник означава че е докладвал "тайни" на християни споделени при изповед с ясното съзнание че ги обрича на смърт. Това е чудовищно-не само нарушаването на тайната на изповедта, но и съзнанието че убиваш хора (макар коствено)
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен_89 преди 2 месеца
Точно това е самата истина! До колкото си спомням още през 2008-*** година Путин каза, че до край ще се бори със Злото което е обхваноло целия свят, Зло което произлезе от Кралското семейство на Англия и краварите от Сащ!!! Много скоро ще горят в Ада!!!
244
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адът е на земята. А Путин и Байдън го подклаждат редовно! Ако Бог се намеси - ще бъде чрез природни катаклизми. Мисля, че наближава .
243
3
 
2
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 2 месеца
Те вярват в рогатия Мамона кото им обещава богатство и власт срещу душите на цивилните.Той изисква от тях да му правят жертвопринюшения така по-скрито зад фасадата на ,,война,,
242
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дедовщина - изконната руска дейност, която едновременно защитава най-високи морални ценности, както и бори джендарлък. Бори ги по възможно най-якия начин - с йеванйе!
241
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
Е ДЯДО МИ БОГ ДА ГО ПРОСТИ БЕШЕ ВЕТЕРАН ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ВОЙНИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА
240
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
ГОСПОД НЕ Е ЖЕСТОК ТОЙ Е НАШИЯТ СЪЗДАТЕЛ НИЕ СМЕ СМЪРТНИ И ТРЯБВА ДА УМРЕМ ВСЕ НЯКОГА ВСЕКИ СИ ИЗЖИВЯВА ЖИВОТА ПО НАЧИН ОПРЕДЕЛЕН ОТ СЪДБАТА КАКВОТО Е ПИСАНО Е ОТ ГОСПОД И ОРИСННИЦИТЕ ИЛИ МОЙРИТЕ - КЛОТО ЛАХЕЗИС И АТРОПОС ИЛИ ПАРКИТЕ ВСИЧКО Е СЪДБА ОТ ГОСПОД
239
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все едно че фанатизираните американски евангелисти не проповядват величие на САЩ и Изсраел, хайде де. Абсолютно право си е на Русия да си пази своята си вяра. А ние българите пък трябва най-много да уважаваме това. Защото вярата си я имат от нас. А още повече, защото със същия мотив навремето цар Александър и армията му, а и руски доброволци са се притекли да воюват за нас, виждайки зверствата за потушаване на Априлското въстание.
238
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срещу Путин има издадена заповедхза арест от съда в Хага, за извършени от него военни престъпления в Украйна. Той не може да посещава много страни, защото ще бъде арестуван. Няма велика сила под санкции. Те още не са станали пълни. Това предстои.
237
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
240 Кръволокът Путин построи най-голямата джамия в Москва. В момента избива "православни братя славяни" в Украйна, отвлича украински деца, руши църкви...Руският патриарх Гундяев, е трафикант на цигари и алкохол и което е по-ужасното, е кадър на КГБ. Какво правослание, кви 5 лв?
236
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
238 От което следва, че Русия не е православна, славянска страна, а дива азиатска диктатура.
235
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
229 Русия още се прекланя пред една мумия в центъра на Москва.Това е мумията на сифилистика Ленин, идеолотът на Октомврийската революция, донесла на света мракобесния комунизъм. Непогребването е най-големият грях в православието. Руснаците избиха и прогониха свещенниците по времето на комунизма, когато разбиваха куполите на християнски храмове с железни гюлета. Днес, бомбардират украинските църкви, избиват "православни братя славяни"-украинците, чиято държава нападнаха непредизвикано и вероломно
234
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кое е християнското в позициите на Путин и Кирил? Нали Христос учи, че Бог е любов и че дори не трябва да се гневим на ближния, камо ли да го убиваме. И какви са тези ангели-войници с опростени грехове, които убиват деца? И откога смъртният Кирил има право да говори кой е с простени грехове и кой не? Руска пропаганда, съшита с бели конци.
233
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да попитам подкрепящите Укропия ,Абе какво стана с контраофанзивата?и втори въпрос Боян Расате прибра ли остатъците на Светльо ултрасчета хахахахахаахахга
232
6
 
11
 
! Отговори
до 223 преди 2 месеца
Ти май ще чакаш Путин на границата наведен и със сапуна. Или може би ще отидеш да помагаш за избиването на фашистите? какво стана, превзехте ли Киев вече?
231
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука някои почитатели на По и Дб се ядосват че Русия напредва по всички фронтове. На е се тревожете сега на евроизборите властта ще премине в ръцете на патриотичните по партии .После любимата ви Украйна отива на тезгяха и ше се раз паррчетоса между съседните страни.Купете си карта да си я гледате за спомен че няма да я има на практика хаахахаааа