Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?

Ударени са няколко жилищни сгради
30 май 2023 10:40, Нели Христова
575
Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?
Снимка: БГНЕС

Московчани за първи път разбраха как живеят украинците вече повече от година - само няколко часа разделяха атаките на Кремъл над Киев, а Украйна реши да отговори - няколко дрона удариха столицата на Русия.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма сериозно пострадали при атаката. Службите за спешна помощ са били "на мястото на инцидента", а само двама души са потърсили лекарска помощ.

Противовъздушната отбрана е свалила няколко безпилотни самолета при приближаването им към руската столица, казаха служители. Според непотвърдена информация броят им е около 10.

Не е ясно откъде са дошли дроновете, но Кремъл обвини Украйна за случилото се.

"Тази сутрин киевският режим извърши терористична атака с безпилотни апарати по цели в град Москва. При нападението са използвани осем дрона. Всички вражески дронове бяха свалени", заявиха от министерството на отбраната в социалните мрежи.

От своя страна Украйна съобщи, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата, главно над Киев и Киевска област, при последната руска атака - третата срещу столицата в рамките на 24 часа.

"Между 23:30 ч. и 4:30 ч. руските окупационни войски атакуваха Украйна" с 31 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131, от които 29 бяха свалени, почти всички в близост до столицата и в киевското небе", съобщиха украинските военновъздушни сили в социалните мрежи.

Няма коментар от Киев относно атаката над Москва, но в понеделник ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал Кирило Буданов предупреди за бърз отговор на серия от руски ракетни удари срещу украинската столица.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват следи от дим в небето над руската столица. Други показват счупен прозорец.

Собянин каза, че някои жители са били евакуирани.

Руският редактор на BBC Стив Розенберг, който е базиран в Москва, е чул експлозия в далечината в 06:24 местно време  в северозападна Москва, а прозорците на дома му са се  разтресли от взрива.

Друга експлозия е била чута в 06:58, казва той.

Съдейки по разговорите в социалните мрежи, много хора в района на Москва също са чули експлозиите, добавя той.

Според съобщения в местните медии около 10 дрона са били свалени над града, главно в районите Истра, Красногорск и Одинцово.

Това следва нощна атака с дрон срещу украинската столица Киев, при която се съобщава за убит най-малко един човек.

Украински официални лица казаха, че падащи отломки са подпалили сгради, докато противовъздушната отбрана на Украйна е прихванала повече от 20 дрона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
434
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И до утре да слагаш минус има поименен мемориал на загиналите деца на Донбас от бонбардировки и стрелба от началото на гражданската война през 2014 до сега. Слагай си минус не ми пречиш пречиш на себе си.
433
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 449 не си прав има поименен мемориал в Донецк на загиналите от бомбардировките деца от 2014 до сега по време на гражданската война..... . Бог да ги прости и благослови невинни ангелчета.
432
7
 
7
 
! Отговори
Вервайте преди 10 месеца
ПРоснаците как разбраха, че дроновете атакували цивилни обекти, като всички дронове били свалени от ПВО, а 3 дрона били блокиране с електронни анти-дрон системи и изгубили контрол? Значи целта не е ударена. Пак пуснаха безмислена роска пропаганда, само изкуфелите червени пенсионери им верват.
431
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един преятел каза да питам, падна ли Бахмут, тръгнаха ли украинците към Москва?
430
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е чак мирно и тихо не беше. Руснаците изпращаха разни бандити и нацисти като Алексей Милчаков на територията на Украйна да тормозят населението и да извършват подривна дейност. Също както Хитлер е правел с Полша и операция "Химлер"
429
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 446Когато украинците убиваха деца в Донбас всички мълчаха! ))))Интересното е, че и вие рубладжийте мълчахте, както и вашите идоли в Маскве.Тази мантра за хилядите избити деца в Донбас се впрегна в медийте от година време. Просто защото такъв геноцид към деца не е имало.Да война е загиват и деца, но затова е виновна Русия. До 2014г.никой не загиваше, хората там живееха мирно и тихо.
428
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е то хич не е трудно да си по умен от руската федерация като им гледаш физиономиите на слаби ученици за лидерите им дава ясна представа и за останалата пияна ***
427
1
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 10 месеца
Не са изстреляни чак от Украйна. Трудно е да изминат такова разстояние без да ги засекат. Скоро ще се разбере кой ги е пренесъл оттам и ги е изстрелял.
426
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато украинците убиваха деца в Донбас всички мълчаха! Крим винаги е бил руски, там живеят руснаци - това и онова зеленото шмъркало го призна.
425
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинофили. ПФУ!
424
9
 
6
 
! Отговори
Украински лайна преди 10 месеца
(украинофили) Само спамят заради невежеството си, защото друго не могат. ВИЕ се изкарахте по-умни от цялата Руска Федерация бе охлюви смачкани.
423
6
 
6
 
! Отговори
Украински лайна преди 10 месеца
(украинофили) Само спамят заради невежеството си, защото друго не могат. ВИЕ се изкарахте по-умни от цялата Руска Федерация, бе охлюви смачкани.
422
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един преятел каза да ви предам, да не се радвате че руснаците превзеха Артьомовск за 8 месеца.Ето малко любопитна информация:Украина уже получила от союзников около 60 танков Leopard-2.Резников также рассказал, что в состав так называемой танковой коалиции входят Германия, Польша, Нидерланды, Швеция, Португалия, Испания и Канада. Съответно и ФАЩ с 10 пъти повече оръжие.Вие си направете сметка 1 страна с колко воюва.
421
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен До преди 10 месеца
Анонимен Ти не си нормален човек, ти си хамалин, който товари трупове на сточна гара! ПФУ!
420
0
 
1
 
! Отговори
Дон Фанучио До преди 10 месеца
439 СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ/ Няма защо.
419
0
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 10 месеца
Благодаря
418
0
 
1
 
! Отговори
Дон Фанучио До преди 10 месеца
438 СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ/ Право в десятката! Браво!
417
5
 
5
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 10 месеца
Сградата на Военното разузнаване в Киев е изпарена след 3 Кинжала. Нашите "журналисти" обуха памперсите и траят в уплах. Чакат разрешение от Кравешкото посолство.
416
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вариантите са 2 или Киев са организирали нападението или нападението е инценировка на руските служби с цел да засилят духа на руснаците на бойното поле.
415
3
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
значи боби НЕ знаеш колко човека е или може да бъде една рота! Нещо повече ти твърдиш, че ротите са от 100 човека! което е лъжа! имаше разузнавателни роти от по 20 човека имаше и строителни роти от по 200 човека! После не си знаеш номера на поделението! значи ти си си лъжец! Никога ама никога не си бил в казарма! Няма да говоря за това със секретните документи завладени след избиване на 1000 и нагоре човека в щаб в Украйна! Идея си нямаш как се съхраняват такива неща! Та ЛЪЖЕЦ! или путинофил!