Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните
27 апр 2024 22:20, Стела Стоянова
64
Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита
Снимка БГНЕС, архив

"България не е готова да либерализира цената на тока за бита, защото нямаме данни колко са енергийно бедните у нас и как те ще бъдат защитени", това каза бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Говори сега" по БНТ.

Тя посочи още, че Еврокомисията не е искала от нас конкретен срок за тази мярка, но правителството на Кирил Петков е поело такъв ангажимент.

"Парламентът възложи на правителството да го предоговори, но то не успя. Изискването беше да бъде либерализиран пазарът на едро, а не на дребно".

Бившата министърка на енергетиката коментира и пътната карта за "Турски поток" като заяви, че изнесените документи от пощата на Александър Бабаков нямат нищо общо с пътната карта, която тя е подписала.

"Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН не показа нищо друго, освен безсилието на тези политически субекти", каза още тя.

Според нея целта на мероприятието е била да се отклонят големите скандали около ПП-ДБ - в Митниците, в Столична община. Посочи още, че ѝ ПП-ДБ и ДПС са работили тясно с ДПС за промените в Конституцията.

"В момента, в който ДПС беше необходимо на ПП-ДБ, те бяха изключително приемлив партньор, в момента, в който не са им необходими, стават неприемливи. ДПС е с ясно изразена евроатлантическа ориентация и са изключително полезни в рамките на парламента не виждам защо трябва да се лицемерничи по този начин".

"Аз съм се подписала върху два листа, които представляват паметна бележка от среща. Тази пътна карта беше преоставена от ДАНС на правителството на Кирил Петков, което извърши мащабна проверка на реализацията. Беше проведена обществена поръчка, като процедурата беше открита. Тя дава възможност на максимално широк кръг потенциални изпълнители да участват в него. Не мога да нося отговорност за изнесеното от "Българските елфи". Всичко, свързано с обществената поръчка за "Балкански поток" може да се види на сайта на "Булгартрансгаз". Всички възможни инстанции са се произнесли по отношение на тази поръчка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Общество
Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
обяснете на хората че още година ще плащат по скъпият ток който нек е задължен да изкупува от тецовете само заради надеждата работещите там да гласуват правилно.накрая хем ще ги затворят хем няма да да се усвоят средствата за трудоустрояване давани ни за това.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За пп предателите не е проблем даже откраднаха 1 милиард от фонд енергетика
57
0
 
1
 
! Отговори
М. Тачър преди 1 седмица
Не сте готови,защото всички държавни дружества и фирми са извор на корупция. Защото трябва да се сложи край на всякакви регулации и регулатори. Защото конкуренцията и свободният пазар винаги водят до повишаване на качеството и до по-ниски цени! А от сегашните изкуствени цени всъщност печелят богатите. И дружествата са все на загуба,следователно всички плащаме за лошото управление,за узаконените кражби и за богатите,които потребяват много (ток, парно, вода) на субсидирани цени. Жив социализъм ...
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не сте готови, защото източихте енергетиката точно по ваше време!
55
0
 
0
 
! Отговори
Теменужка преди 1 седмица
До А АЕЦ Белене кога? Аз вчера отговорих. Строежа на АЕЦ Белене ще започне на 30-и февруари 2025 година. Имайте търпение до 30-и февруари!
54
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
това са приказки преди изборите след тях ще видите какво ще стане с токав герб има много силно енергиино лоби
53
0
 
2
 
! Отговори
А АЕЦ Белене кога? преди 1 седмица
А какво стана със строителството на АЕЦ "Белене" Теменужке? Колко етапа с по шест месеца извъртя и накрая нищо. Сега да продадем на безценица реакторите на Украйна, защото тя може да строи с руски реактори, а ние - не, така ли?
52
0
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 1 седмица
Нищо такова не са приели ЕС. Приели са, че потребителите ще имат право на договори на фиксирани цени и договори на динамични цени. Както и, че няма да е разрешено изключването на тока. Фиксирана цена няма да е ниска, защото ще покрива рисковете на доставчика. А Теменужка да я осведомя, че минимум 20% от българите са енергийно бедни, защото толкова живеят под прага на бедност.
51
1
 
5
 
! Отговори
Интерсено преди 1 седмица
ЕС са приели решение за фиксирани цени на тока, тъй като другото вреди на цялата икономика и заради цените. Тук си траят отново и нищо не коментирст
50
0
 
2
 
! Отговори
Защо преди 1 седмица
Трътке, така губим пари от ПВУ. Пък и либерализация не означава повишени цени, може и да са по- ниски, особено от зелена енергия, и ако спрете въглищните централи.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ=ОПГ
48
2
 
14
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 1 седмица
Скоро ще направим и борси за въздух! Ще има 4-5 фирми, на които ще плащате абонамент за да дишате!
47
1
 
8
 
! Отговори
Гневен преди 1 седмица
Освободи се от излишните килограми с фитнес или не можеш.Трудно е от пачки с крадени пари от народа и свинска мас от Банкя.
46
2
 
10
 
! Отговори
Но са готови преди 1 седмица
България да загуби. милиарди, но да не прави реформи.... Зомбираният бг народец гласува за тези крадци....приглася... харвард са крадци и се люшка в кючек на чалгата.... И после сме най бедни,най малко живеещи,но и децата ни са най големите пиячи от детска възраст. Всеки народ си заслужава съдбата.
45
2
 
8
 
! Отговори
До 16 Живков преди 1 седмица
Ами не си прав братле. И аз съм живял през комунизма и да имаше често режим на тока , на водата не помня ,но на тока имаше и стояхме на газови лампи ,свещи и акумулатори. И не е вярно ,че е имало всичко, да имаше основните неща ,но на всички ни беше втръснало от това. Помня 88 г.една съученичка дойде в училище със западни маратонки с надписи,баща и тираджия и ги донесе и всички се събрахме изумени да ги гледаме като маймунки.Учителите я върнаха вкъщи да ги събуе.Ей такива времена бяха.
44
1
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 седмица
Още Ленин е казал че комунизма е съветска власт , плюс електрификация на цялата страна.Световна глупост.И още : Комунизма трябва да победи на всякъде по света , за да няма с кога да си сравняваме голия зад...ник.
43
3
 
12
 
! Отговори
до 44 преди 1 седмица
Не само тока, а абсолютно всичко трябва да бъде на свободния пазар, включително да няма никакви мита, субсидии и всякакви подобни изкривявания на пазара и честна конкуренция. В момента живеете в някъв псевдосоциализъм, маскиран като уж демокрация. Най истински е живял дядо ви - в началото на миналия век. Затова тогава сме хранили половин Европа на свободен пазар. Защото простотиите, които са сега ги е нямало.
42
4
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
И ние не сме готови да плащаме скъпо чужд ток. Имаме си наш евтин от Козлодуй.
41
5
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 седмица
Нито едно животинско стадо не се ръководи по слабите, недъгавите, болните и т.н. Напротив - стадото ги изоставя и те биват изядени от враговете или загиват от болестта си. Ако не го направи цялото стадо е обречено.Реултатът при хората както е се вижда е една загиваща, пропаднала и залязваща цивилизация. Следващите чакат да се настанят на планетата.
40
0
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 1 седмица
Попитали кака Нушка-пумпала,"Специалист по какво си?" А,тя гледала в земята,и упорито мълчала.