Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?

Ударени са няколко жилищни сгради
30 май 2023 10:40, Нели Христова
575
Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?
Снимка: БГНЕС

Московчани за първи път разбраха как живеят украинците вече повече от година - само няколко часа разделяха атаките на Кремъл над Киев, а Украйна реши да отговори - няколко дрона удариха столицата на Русия.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма сериозно пострадали при атаката. Службите за спешна помощ са били "на мястото на инцидента", а само двама души са потърсили лекарска помощ.

Противовъздушната отбрана е свалила няколко безпилотни самолета при приближаването им към руската столица, казаха служители. Според непотвърдена информация броят им е около 10.

Не е ясно откъде са дошли дроновете, но Кремъл обвини Украйна за случилото се.

"Тази сутрин киевският режим извърши терористична атака с безпилотни апарати по цели в град Москва. При нападението са използвани осем дрона. Всички вражески дронове бяха свалени", заявиха от министерството на отбраната в социалните мрежи.

От своя страна Украйна съобщи, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата, главно над Киев и Киевска област, при последната руска атака - третата срещу столицата в рамките на 24 часа.

"Между 23:30 ч. и 4:30 ч. руските окупационни войски атакуваха Украйна" с 31 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131, от които 29 бяха свалени, почти всички в близост до столицата и в киевското небе", съобщиха украинските военновъздушни сили в социалните мрежи.

Няма коментар от Киев относно атаката над Москва, но в понеделник ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал Кирило Буданов предупреди за бърз отговор на серия от руски ракетни удари срещу украинската столица.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват следи от дим в небето над руската столица. Други показват счупен прозорец.

Собянин каза, че някои жители са били евакуирани.

Руският редактор на BBC Стив Розенберг, който е базиран в Москва, е чул експлозия в далечината в 06:24 местно време  в северозападна Москва, а прозорците на дома му са се  разтресли от взрива.

Друга експлозия е била чута в 06:58, казва той.

Съдейки по разговорите в социалните мрежи, много хора в района на Москва също са чули експлозиите, добавя той.

Според съобщения в местните медии около 10 дрона са били свалени над града, главно в районите Истра, Красногорск и Одинцово.

Това следва нощна атака с дрон срещу украинската столица Киев, при която се съобщава за убит най-малко един човек.

Украински официални лица казаха, че падащи отломки са подпалили сгради, докато противовъздушната отбрана на Украйна е прихванала повече от 20 дрона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
3
 
1
 
! Отговори
Петър преди 10 месеца
Не някой друг сигурно ! Аман от прозападни мекерета.....
373
0
 
0
 
! Отговори
До 389 преди 10 месеца
Това от прогожин ли го чу? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
372
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Рашка с прашка Киев - не, но Бахмут е руски от седмица.
371
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До redordead Нещо грешиш РФ не атакува граждански обекти по принцип освен ако няма доказателства че са ползвани нарочно от военните примерно за временна казарма. Повечето граждански поразени обекти са от свалени руски боеприпаси. но за това са виновни също толкова и Глупавите военни в Киев. ПВО И ЗРК не се разполагат в градовете а около тях.
370
2
 
6
 
! Отговори
Цирк дьо Кремл преди 10 месеца
Просия пак се оплаква от последствията от действията на Просия.
369
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
"Бързолетови са птиците с най-висока скорост на активен (хоризонтален) полет, скоростта им понякога надхвърля 180 km/h." Ето това е един пример за животинче което лети бързо. Но за дрон това е нормална дори бавна скорост. Повечето радари просто не различават дроновете от летящите птици. Нали се сещата всичко със скорост под 200КМ/ч се игнорира от нарочно включен доплеров филтър иначе всеки бързолет ще вдига тревога. За това и Геран2 е толкова опасен дрон. Но че има и нови радари с ИИ и тогава...
368
5
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 10 месеца
За сега украинците само опипват почвата и плашат Путин.Лошото предстои.
367
2
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 10 месеца
Без пилотниците идват от Китай или Беларус да натопят Украйна . Повод да сринат още някой блок .
366
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са глупости, всички знаят, че руснаците сами се бомбардират.
365
2
 
4
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 10 месеца
До Анонимен 380Ушанка, превзехте ли Киев? А Бахмут?
364
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ако русите да почнат сериозно войната - няколко ракети на Майдана, няколко в Радата, и така нататък... войната приключва за три месеца
363
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
иде краят на Косовския незаконен анклав.
362
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що се хабят и Украйна и Русия? Ми те са свалили всички дронове и от двета страни! Какъв е смисъла да се атакуват, като няма реални резултати?
361
4
 
2
 
! Отговори
до агент Мъдлър преди 10 месеца
Островните британски инцести не са дорасли още да строят дронове. Доставиха на киевския наркоман ракети Storm Shadow с обхват 265 км, което е точно на половината път от Уcpaйна до Москва.
360
3
 
5
 
! Отговори
Ами сега... преди 10 месеца
Съобщава се за унищожаването на щаба на 92-ра бригада на въоръжените сили на Украйна.Разузнавачите са идентифицирали полеви щаб в района на Берестовое в Харковска област. На срещата пристигнаха офицери от 92-ра бригада на Въоръжените сили на Украйна. Сградата е била ударена и унищожена от фугасна авиационна бомба.
359
7
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Това са новите английски дронове за голям обхват. Спукана им е работата на тучките. Оборудването пристигна в Украйна.
358
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е не това вече мина всички граници , не може гаврата да е толкова голяма , вече всички се подиграват с ошанкитe тяхната ненадмината глуповатост
357
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 370 - да, Украйна има производство на дронове. Москва щеше да е на кратери ако бяха използвали вносни крилати ракети.
356
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 370Да не би укритата да са започнали да произвеждат свои собствени дронове////Да, укрите отдавна произвеждат собствени дронове. Само, че те са нискотехнологични и могат да носят малък заряд.Все пак това е резил за руското ПВО допуснало дроновете до Москва. Ами, ако налетат Западни дронове с ракети с голям заряд, с Расийка е свършено.
355
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Все едно *** да те нападнат и ти да се свиваш и да викаш : ох обещах да не ползвам мотиката на съседа за такива работи