Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?

Ударени са няколко жилищни сгради
30 май 2023 10:40, Нели Христова
575
Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?
Снимка: БГНЕС

Московчани за първи път разбраха как живеят украинците вече повече от година - само няколко часа разделяха атаките на Кремъл над Киев, а Украйна реши да отговори - няколко дрона удариха столицата на Русия.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма сериозно пострадали при атаката. Службите за спешна помощ са били "на мястото на инцидента", а само двама души са потърсили лекарска помощ.

Противовъздушната отбрана е свалила няколко безпилотни самолета при приближаването им към руската столица, казаха служители. Според непотвърдена информация броят им е около 10.

Не е ясно откъде са дошли дроновете, но Кремъл обвини Украйна за случилото се.

"Тази сутрин киевският режим извърши терористична атака с безпилотни апарати по цели в град Москва. При нападението са използвани осем дрона. Всички вражески дронове бяха свалени", заявиха от министерството на отбраната в социалните мрежи.

От своя страна Украйна съобщи, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата, главно над Киев и Киевска област, при последната руска атака - третата срещу столицата в рамките на 24 часа.

"Между 23:30 ч. и 4:30 ч. руските окупационни войски атакуваха Украйна" с 31 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131, от които 29 бяха свалени, почти всички в близост до столицата и в киевското небе", съобщиха украинските военновъздушни сили в социалните мрежи.

Няма коментар от Киев относно атаката над Москва, но в понеделник ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал Кирило Буданов предупреди за бърз отговор на серия от руски ракетни удари срещу украинската столица.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват следи от дим в небето над руската столица. Други показват счупен прозорец.

Собянин каза, че някои жители са били евакуирани.

Руският редактор на BBC Стив Розенберг, който е базиран в Москва, е чул експлозия в далечината в 06:24 местно време  в северозападна Москва, а прозорците на дома му са се  разтресли от взрива.

Друга експлозия е била чута в 06:58, казва той.

Съдейки по разговорите в социалните мрежи, много хора в района на Москва също са чули експлозиите, добавя той.

Според съобщения в местните медии около 10 дрона са били свалени над града, главно в районите Истра, Красногорск и Одинцово.

Това следва нощна атака с дрон срещу украинската столица Киев, при която се съобщава за убит най-малко един човек.

Украински официални лица казаха, че падащи отломки са подпалили сгради, докато противовъздушната отбрана на Украйна е прихванала повече от 20 дрона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До До боби "Ся само едно не уточни!" След естествено но нали се сещаш че заповедите са в касата на щаба поне две седмици ако не и повече преди събитието Х. Реално има заповеди за всеки ден примерно за месец напред. Но в повечето случаи са сега ще укрепвате окопи, сега ще стреляте зачоти, сега ще хигиенизирата персонала и т.н. бумащина в повечето случаи.
393
0
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
Боби кажи в кое поделение беше в казармата? :))))))))))))))))))))) Ще ти дам жокер! навремето поделенията си имаха номера! :))))))))) та напиши някъв номер! :))))))))))))))))))
392
0
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 10 месеца
Кой е този Bob Lee, когото рекламирате тук?
391
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен не става дума за изгоряла електроника - Пример Всички дистанционни за управление на автомобила работят на една и съща честота. но подаваната иформация е кодирана и то с променящ се във времето код. това позволява твоето дистанционно да отваря само твоята кола. Същото е и с дроновете. Ако реб забие канала с "БЯЛ ШУМ" приемника ще получава изправно хиляди "команди" но те няма да отговарят на ключа и в крайна сметка дрона няма да извърши докрай програмата си Камикадзе или разузнаване.
390
2
 
4
 
! Отговори
До боби преди 10 месеца
Ся само едно не уточни! този, Украинския щаб със 1000 човека! Та него рашистанците кога са го превзели? преди да нападнат Украйна или след като нападнаха Украйна! :) Щото то явно благодарение на това и на тайните секретни документи дето са намерили там та затва , според тебе де, рашистан нападна Украйна и изби стотици хиляди мирни граждани! едно шти кажа боби когато ЛЪЖЕШ а то е очеизвадно сам се оплиташ в лъжите си! :)))))))))))))
389
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Меркел ви каза истината, не са имали намерение изобщо да спазят Минските споразумения под които са се подписали и гарантирали, а са използвали това подписване ,... за да се подготвят добре за нападение над руснаците и Русия. Самото превземане на властта в Киев е преврат и нападение към самата Русия, защото самата Украйна е РУСКА територия с руско население! И руснаците нямаше да нападнат, ако не бяха заплашени от нападение и притиснати, те нямат полза да убиват украинци, защото са един народ!
388
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много се палите бе колеги.... Ситуацията е проста. Терористите сторили това, ще бъдат изтребени и толкова ... Какво толкова го дъвчите?!?
387
0
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
Боби аз съм бил в казарма! Ти не си бил! Когато бях в казармата нашата рота беше 60 човека! без комадния състав! Верно това беше много години назад дори много преди твоя баща да се роди най-вероятно! Но нищо, аз знам, че лъжеш! Просто се опитвам да разбера от де черпиш тези информации! явно си "навътре" с нещата! Тайни операции! секретни документи! Превзети щабове, със секретни документи! :))))))))))) Я дай малко повече инфо! :))))))))))))) за да се посмеем тука! :))))))))
386
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 399 Точно така излезна и каза. След това на 22.02.2022 рождения ден на брат ми настана информационно мълчание в руския сегмент на медиите. Може и да не го помниш но аз го помня защото както се казва черпехме се с брат ми за рождения му ден и коментирахме липсата на новини и изкавания. Същото беше ина 23.02.2022. "Темна е Мъгла паднала" "Ни звук ни вопъл ни стон" и знаем на 24.02.2022 какви истерии и вопли се понесоха в ефира...
385
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До БобиС изгоряла електроника ще изпълнява чушки! Ако електрониката спре да функционира по време на завой, има да върти спирали докато падне. Ако не - Няма как да се самокоригира по въздушните течения и да държи някакъв смислен курс. Обратното твърдение означава, че са се целили точно в този блок в тавана му. Но както и да е. Политиката е много доходоносно и мръсно нещо. Винаги може да се намери за какво да се надприказва човек, но логиката неможе да бъде отменена.
384
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 397 Човеко това значи че не си бил в КАЗАРМА ама изобщо! Всяко пордразделение по-голямо от рота(100 човека) има наистина обособен щаб който по принцип не взема директно участие в бойните действия дори има нарочени войници които да го охраняват. Над ротата е Батальоната Бойна Група 500-1000 човека като дори имат обособени Артилерия, Танкове, Разузнаване, Радио технически системи, ПВО и ПТУР отделения и дори Химици. Е в този щаб има запечатани заповеди какво да правиш като няма връзка с щаба
383
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами нека някой им покаже на московчани че тяхната държава води война , ако пък не им отърва това -да протестират , ако ли не ; ;На война, като на война' както се казва , Киев е бомбандиран вече почти ежедневно
382
2
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
Хъм само едно забравяш путинофиле! На дата 21.02.2022 г самия путин излезе по националната ви руска телевизия и каза, че то той няма да напада Украйна! Там нещо да кажеш! Ся гледай на мен ми е ясно, че си путинофил а единствената истина за путинофилията е, че ЛЪЖЕ! Та я пак скълапи някаква ЛЪЖА! Споко никой не ти вярва, даже и ти не си вярваш! :))))))
381
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен РЕБ забива или сигналите от дрона и оператора нищо не вижда и дрона лети насам натам но профитат амогат да го върнат обратно ако е разузанавателен или по-вероятно забуива канала за управление и дрона изпълнява последната подадена команда до безкрай или командата зависни на място във въздуха за Камикадзе определено са нстроени да изпълняват последнат команда лети с макс корост по азимут еди кой си - от ето този азимут се се ектраполира заоната където да се търси целта на дрона.
380
4
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
Значи, пак да попитам щото гледам, че имаш повече сведения от ЦРУ и кгб взети заедно! Значи да видим дали съм прочел правилно! Украйнски щаб превзет!? Тайни документи намерени!? Само рашистан знае за тези тайни документи!? Не се разбра точно този щаб преди или по време на войната е превзет!? И поради това рашистан напада Украйна и избива дестетки хиляди ако не и стотици хиляди мирни граждани! Но според теб явно не виновен рашистан!? Абря боби ти пиеш ли си хапчетата!!??? :))))))))
379
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И като са ударили жилищен блок БЕЗ ДА ИМ РАБОТИ УПРАВЛЕНИЕТО как украинците да предотвратят тоя удар за да не загинат цивилни, при положение, че дронът не е бил под техен контрол??? А за първите 5 унищожени даже и не коментираме как са разбрали руснаците, че са насочени към граждански цели.
378
3
 
3
 
! Отговори
до 388 преди 10 месеца
е щом военните на Киев са глупави, че са разположили ПВО в населно място, какъв тогава е Путин дето си сложи Пансир на покрива? Или вадиме двойните стандарти сега.
377
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да започна с това, че безрезервно подкрепям руснаците срещу тия със свастиките по байраците, защото в семейството ми има загинал роднина убит от фашистите. НО: Този път руската пропаганда здравата се изложи. Инфо от техния ОРТ1: От 8 дрона - 5 свалени от "Панцер С (незнам си кой), останалите 3 обезвредени от РЕБ. Така, при положение, че РЕБ е подтиснал или унищожил електрониката им, как така разбраха, че именно по граждански цели са пуснати? Те са летели "по инерция" без управление. Ха де?
376
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До До Боби влезни в сайта на ОБСЕ и прочети сводките от 15.02.2022 до 28.02.2022 когато мисията се изтегля. Всеки военен експерт по тези данни ще ти каже че ВСУ прави Артилерийска подготовка за настъпление(абстрахираме се че има Мински спозумения че конфликта вече е на 8 години). След това черешката на тортата дойде когато в завзет от РФ Украински щаб бяка открити запечатани заповеди за настъпление на ВСУ за 03.03.2022г. Разузнаването доложи на 22.02(рождения ден на брат ми за това го и помня)
375
2
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
Значи викаш, то рашистан не е виновен за това, че на дата 2024.02.24 нападна Украйна! Значи ми казваш, че то война в Украйна няма! Още повече ми казваш, че то и цивилни мирни избити Украински граждани по време на таз не съществуваща, според теб и кремълските ти господари ти война, няма! Още повече ми казваш, че то Украйна е виновна за всичките си избити от рашистан нейни цивилни граждани! Е по голяма глупост няма как да кажеш!!! Сега само трябва да кажеш, че требе да канонизираме и п.ткин!