Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си

Русия или се изтегля организирано, или бяга
782
Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си
Снимка: БГНЕС

Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции. През последните 10 дни това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала".
Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Още по темата

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост.

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца", посочи той.

Според проф. Тагарев политическите сили, които стоят и зад служебното правителство, са на позицията да не се оказва военна помощ за Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия.
"Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така. Това стана абсолютно ясно на всеки. ... Да, ще си сложим един пуловер вкъщи, но ще спасим човешки животи. Постоянното фокусиране върху социалния аспект и то от хора, които са военни, защото управляващите у нас сега - президент, премиер, министър на отбраната - всички са военни и се разсейват по въпроса, че газът е оръжие. Руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България", каза той.

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост.
"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток – 1", твърди той.

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новина от преди 2 минути: Електричеството и водата вече са напълно възстановени в регионите Днипро, Суми и Полтава. ПВО са свалили 5 Kh-101 и 2 Калибр ракети в Днипро и още 2 в Полтава.
447
12
 
0
 
! Отговори
Да живее Путин преди 2 години
Червения гладомор на Сталин наближава.Този път ще е на Путин.Без ток,вода храна,гориво.Украйна ще си припомни 1930та.Най лошото е че идва зима.
446
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е терористична държава, която демонстрира безсилието си с терор срещу мирни граждански обекти (както всички терористи).
445
1
 
0
 
! Отговори
Дерожински преди 2 години
Мисля вие как обърнахте палачинката за 5 минути само, виж си твоите коментари отпреди 5 минути :)
444
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дерожински Мислиш, че с наглост и цинизъм ще постигнеш нещо повече от това да докажеш към какъв режим принадлежиш?
443
10
 
6
 
! Отговори
Америка е виновна преди 2 години
Долу НАТО! Долу САЩ! Американската пехота няма място в Донбас, нито в Близкия изток, нито където и да било извън Щатите
442
5
 
7
 
! Отговори
путин на каишка преди 2 години
Скоро Зеленски ще върже путин на каишка и путин ще подтичва до него на 4 крака и ще подпикава дървета по команда.
441
7
 
2
 
! Отговори
Дерожински преди 2 години
Ах, какво чета, какво слушам, за каква трагедия става въпрос - половината Украйна е без ток, целият свят гледа!!! Но как е възможно??? Само преди 5 минути целият свят гледаше как украинските фашисти аха-аха да влязат в Москва а сега нямат ток да си заредят телефона и да си светнат в тоалетната, да не говорим за операционни зали, транспорт, отопление, приготвяне на храна... Да не би украинските фашисти отново, такова ... С една дума - пак се *** :)
440
2
 
9
 
! Отговори
путин е клоун преди 2 години
Днес просто попиляха руснаците от бой. През това време путин 'откри' някакво виенско колело - "Слънцето на Москва" - само дето колелото не работеше и тия дето са си купили билети щели да могат да го ползват след два месеца. Евентуално.
439
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има ,,ДО последния украинец''.
438
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуринистите като не могат да направят нищо по земя, започнаха да стрелят от територията на Русия със свръхзвукови ракети. Досега ги пазеха в резерв, но сега са решили да изхабят де що имат и взривят електроцентралите на Украйна, щото може утре да се наложи да преговарят за мир.
437
6
 
3
 
! Отговори
не питай старило преди 2 години
Тва не е наша война.България трябва да пасува.Да си се оправят руснаци и украинци.Обстановката се изменя ежедневно.Не се знае кой прав кой крив.Когато се сбият кучета или роми никога не се намесвай и никога не взимай страна.
436
2
 
9
 
! Отговори
Целия свят гледа преди 2 години
До Дерожински С всеки изминал час положението на фашистката кремълска хунта става все по-тежко. Целия свят сега гледа как руските терористи атакуват масирано гражданска инфраструктура.
435
7
 
0
 
! Отговори
Дерожински преди 2 години
до 484 напиши ми моля те за Харковска, Полтавска, Депропетровска, Донецка и ОДЕСКА ОБЛАСТ - говорим за цели области с милиони жители население и хиляди ранени обикновени украински войници, насилно мобилизирани от престъпния режим на наркомана Зеленски в Киев. Да си оставиш половината държава без ток, за да светят лампите в столицата и да се преструваш, че нищо не е станало е престъпление срещу човечеството.
434
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дерожински Въпросите ще са от международния съд, който ще чака оцелелите от фашистката хунта в Кремъл.
433
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Рашистан престоят избори. Но при диктатура познайте кой ще спечели изборите пак :) Руснаците ги чакат много тежки години. Който може да бяга зад граница, ще се спаси.
432
7
 
2
 
! Отговори
Дерожински преди 2 години
Наркоманът Зеленски спря тока в половината Украйна, за да има улично осветление в столицата Киев. А през това време хиляди украински войници умират от раните си, хирурзите в болниците близо до фронта нямат ток в операционните. Оцелелите войници и роднините на починалите през тази нощ от раните си утре ще имат много интересни въпроси към наркомана Зеленски.
431
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"столицата Киев и Харков са вече без ток" - Киев си има ток. Харков няма, защото рашистите бяха минирали Змиивска ТЕЦ и я гръмнаха преди да избягат. Те са минирали и Запорожката АЕЦ и ще предизвикат свтовна катастрофа, като тръгнат да бягат оттам. Затова Зеленски ги е оставил на мира там.
430
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров предлага преговори преди да стане нещо лошо.Руснаците са намислили нещо,но скоро ще разберем.
429
6
 
2
 
! Отговори
Дерожински преди 2 години
Укрофашистите нямат ток в: Харковска, Полтавска, Депропетровска, Донецка и ОДЕСКА ОБЛАСТ, половината енергийна система на Украйна вече е извън строя, а въздушното нападение срещу укрофашистите все още е в ход.