Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си

Русия или се изтегля организирано, или бяга
782
Въпросът вече бил не дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи териториите си
Снимка: БГНЕС

Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции. През последните 10 дни това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала".
Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Още по темата

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост.

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца", посочи той.

Според проф. Тагарев политическите сили, които стоят и зад служебното правителство, са на позицията да не се оказва военна помощ за Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия.
"Газът е оръжие. Доставката на енергийни ресурси от Русия е оръжие и винаги е било разглеждано така. Това стана абсолютно ясно на всеки. ... Да, ще си сложим един пуловер вкъщи, но ще спасим човешки животи. Постоянното фокусиране върху социалния аспект и то от хора, които са военни, защото управляващите у нас сега - президент, премиер, министър на отбраната - всички са военни и се разсейват по въпроса, че газът е оръжие. Руското влияние в енергетиката ни и в икономиката ни е оръжие. Всички се опитват да скрият руското влияние върху България", каза той.

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост.
"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток – 1", твърди той.

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тагарев ,ти си луд.
427
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос на дни е"Специалната операция"да се превърне в истинска война,жална им майка на Укрите!
426
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..добре!..Кажи сега за бойковизма и за европеизма!..Щото НАС ни засягат основно мръсотиите на Тиквената Хунта и продажниците -слуги на "Америка зад България..с натопорчения"..
425
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Как ще се самоубие - А ти? :D
424
7
 
2
 
! Отговори
Как ще се самоубие? преди 2 години
Как ще се самоубие путин в бункера? С отрова? Ще налапа дулото на един макаров? Кабаева дали ще изиграе ролята на *** Браун?
423
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нещо, ама Лавров нещо започна да иска преговори.
422
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Хитлеристи и путинисти не може да има, и затова хитлеризма и путинизма ще се преследват до дупка.
421
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Закона е закона във всички демократичнии държави: терористични и идеологии на омразата се преследват.
420
6
 
4
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 2 години
Е заплашил путаранкин че ако не иска или не може да отблъсне нацистките орди ще трябвя да предаде на Китай Сибир до Урал и всички ядрени бойни глави
419
5
 
12
 
! Отговори
Дерожински преди 2 години
Точно сега в момента в цяла Украйна вият сирените за въздушно нападение, а столицата Киев и Харков са вече без ток. Утре сутринта пак ще се леят наркомански сълзи и сополи от всички продажни медии в Европа. Само почакайте до сутринта :)
418
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
..пропуснах да добавя:-Значи според теб "може" да има и "царисти",и "бойковисти",и "хитлеристи",но "не" и "путинисти?!..Светът Е ШАРЕН ,бе симпатяго!
417
5
 
2
 
! Отговори
До ss преди 2 години
Орязаха ли копейките?
416
6
 
6
 
! Отговори
С.Тихановская от преди 2 години
Белорус ---вече основава "задгранично правителство" за Белорусия , след премахването на Лукашенко ----БЕЛОРУСКИТЕ ПАРТИЗАНИ ОТ 76 -БОЙНИ ФОРМИРОВАНИЯ СЕ СРАЖАВАТ НА СТРАНАТА НА ГЕРОИЧНА УКРАЙНА!
415
2
 
0
 
! Отговори
В Уфа преди 2 години
Мола, загасиха ли го?
414
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко нямат ток сега в цяла източна Украйна и май СВО се превръща в истинска войничка. И все пак, всеки има право да вярва в каквото пожелае :D
413
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 456 Анонимен ! Не ги разбирате тия работи,а и нямам време (нито желание) да ви обяснявам ! А и за какво ? Какво ще спечеля ?
412
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен,който е категоричен:-""Саня" Поредния путинист, който ще бъде съден за подкрепа на фашисткия режим в Кремъл."...?!?!..Не знам какъв е,но доколкото разбирам от "гнева" ти "МОЖЕ" да има "Байдъновисти","Борелисти","Урсулджии",..и други,но "НЕ" може да има "путинисти" ?!...Я цитирай "Закона",който имаш предвид!
411
6
 
3
 
! Отговори
ПОБЕДИ ЛИ УКРАЙНА .. преди 2 години
... в България --няма да има вече "мили хора" към комунистическите и русофилски гадове....ха,ха,хаааааааааа
410
8
 
5
 
! Отговори
Физикохимик преди 2 години
Рушия повече няма да смее да направи ни един военен парад на 9 Май а гай парад на червеният плющад
409
3
 
5
 
! Отговори
Влади-Мир преди 2 години
Някои много си вярват))