Марина, която успя да спаси синовете си от войната на Путин

Властите я лъжат, че те не са изпратени в Украйна
Обновена: 29 май 2022 21:01 | 29 май 2022 20:50, Нели Христова
152
Марина, която успя да спаси синовете си от войната на Путин
Снимка: БГНЕС

Когато двамата сина на Марина били призовани миналата зима да се включат в руската армия, тя приветства идеята децата й да отслужат една година военна служба.

"Казах им, че трябва да служат", казва Марина пред BBC. "Това е техен дълг към родината."

Но няколко седмици по-късно тя започна да се тревожи. Синовете й са били разположени в район близо до границата с Украйна.

На 24 февруари президентът Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна. Този ден Марина (не е истинското й име) губи връзка със синовете си.

"Времето спря за мен. Не можех да ям, не можех да спя", споделя тя. "Разменях съобщения с майките на други военнослужещи от същото поделение. Оказа се, че много от тях са загубили връзка с децата си.“

Кремъл обеща, че руските военнослужещи няма да бъдат изпращани в Украйна.

Но къде бяха синовете на Марина?

"Качих се в колата и започнах да търся. По телефона един от командирите настоя, че са на военни учения на полето. Казах му: "Обиколих всички полета наблизо, където имаше учения. "Няма. Моля те, не ме лъжи." След това той ми затвори“.

"Веднъж от отчаяние се опитах да вляза в Украйна. Разбира се, не ме пуснаха. Навсякъде имаше контролно-пропускателни пунктове", споделя тя. "Тогава жертвите започнаха да пристигат. Обади ми се някой, който ми каза, че има загинали и ранени. Бързо се запътих към военната болница."

Синовете на Марина не били там, но тя остава шокирана от видяното.

"Във военната болница нямаше достатъчно лекарства или превръзки. Местните жители доставяха всичко. Войниците бяха премръзнали и гладни. Местни хора с голямо сърце носеха храна и напитки в болницата“, спомня си тя.

В крайна сметка някой от военната част на синовете й признава, че те наистина са в Украйна.

"Казаха ми ужасяващата новина: "Децата ви са подписали военни договори, за да бъдат професионални войници. Те участват в специалната военна операция в Украйна. Те ще се върнат като герои“.

"Какво, по дяволите, говориш? Не са имали планове да подписват договор", бил нейният отговор. "Те са в армията от три месеца. Само веднъж са държали оръжие. Само веднъж са били на полигон. През повечето време са гребали сняг. Писах до Генералната прокуратура с молба да разследват. Казах им, че няма начин синовете ми да подпишат военни договори. Бях сигурна. Писаха и други майки. Всички познаваха децата си.“

Русия разчита на наборната военна служба, за да увеличи броя на войските във въоръжените сили. Военната служба продължава 12 месеца и, с някои изключения, е задължителна за руски мъже на възраст между 18 и 27 години.

На 5 март президентът Путин обяви, че "в операцията в Украйна" участват само професионални войници, офицери и военнослужещи по договор. "Там няма нито един наборник и не планираме, няма да ги използваме", заяви той.

Но само четири дни по-късно руското министерство на отбраната призна за първи път, че наборни военнослужещи са били сред военните, участващи в руската офанзива в Украйна. Министерството твърди, че "на практика всички подобни военнослужещи вече са върнати в Русия".

Говорител на Кремъл каза, че президентът е разпоредил на военната прокуратура да разследва как военнослужещите са се появили в Украйна.

Официалната жалба на Марина била уважена. Руските власти потвърдиха, че синовете й не са подписвали военни договори. И двамата сина са върнати в Русия.

"Позволиха ми да дойда и да взема по-малкия си син вкъщи за деня", казва Марина. "Докато отивах да го взема, се обадих и го попитах дали има нещо, от което се нуждае. "Мамо, не ми трябва нищо, само ти", отговори той.

"Когато го видях, изглеждаше зле и объркан. Момчетата, които се върнаха оттам, бяха толкова слаби, мръсни и изтощени. Дрехите им бяха скъсани. Синът ми каза: "По-добре да не знаеш какво се случи." Но всичко, което имаше значение за мен, беше, че той се е върнал жив."

Марина е ядосана за случилото се.

"Излъгаха ме в лицето", възмущава се тя. "Първо излъгаха, че синовете ми не са в Украйна. След това излъгаха, че са подписали военни договори. Офицерите излъгаха, сержантите. По-късно някой ми каза, че не им е позволено да ми казват истината. Невероятно. Беше им позволено да нарушат закона и да изпратя синовете ми в Украйна, но не им беше позволено да кажат на една майка къде са децата й."

"Бих искала да вярвам, че нашият президент, главнокомандващият, просто не е наясно с бъркотията и хаоса в армията. Да му кажа, че тук не всичко е както го казват по телевизията", споделя тя.

Марина изпитва облекчение, че синовете й са в безопасност. Сега мислите й са с други семейства.

"Толкова много синове не са се върнали и никога няма да се върнат. Толкова много майки все още търсят децата си. Това е ужасно. Предполага се, че сме достигнали върха на човешкото развитие. Как така не можахме да постигнем споразумение? Защо трябва да се бием и да убиваме? Децата ми бяха различни хора, когато се върнаха. Виждате го в очите им. Различни са. Те са разочаровани. Искам да повярват отново в светло бъдеще, в мир и любов. Спряха да вярват", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
3
 
! Отговори
имам въпрос преди 2 години
За хепи-енда трябва не трябва ли лапмичка "applause"?
121
8
 
13
 
! Отговори
тя преди 2 години
Украинците са "напаст божия " за руснаците , изключително нагли интересчии ! Видяхме ги какво правят в България и тези украински парцали ,които размятат и окачват на всякъде е много възмутително , да сге видели други бежавци да размятят знамена ?
120
3
 
10
 
! Отговори
тя преди 2 години
Ха-ха-ха , колко трогателно и доста добре подредено !
119
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой в каквото е силен - това прави ! Освен изсмукана от пръстите gженgърска пропaгaнда укрите и техните ментори друго не могат ! Поредната сълзливо -сополива фантасмагория , в която само те си вярват , е доказателство за това ...
118
10
 
7
 
! Отговори
до Христо Христов преди 2 години
Тъй като съм майка, аз разбрах как е спасила децата си. С упоритост, търсене на децата си по полетата на русия, където са я лъгали, че са на учение, с писане на жалби, раздухване на случая и накрая, за да не се дава гласност по принцип, са позволили на синовете да се приберат. Това е. Не се учудвам, че не си разбрал и ти пожелавам, колкото и да е грозно, когато имаш деца, да ги търсиш по същия начин. Достатъчно е една нощ да не се приберат от дискотека, тогава ще те питам как ще се чувстваш.
117
8
 
6
 
! Отговори
с.т. преди 2 години
Марина, хубаво е, че си спасила децата си. Но, питаш ли се, що за човек е вашият путин и се чудя защо толкова му вярвате. Вие мозък в главата си нямате ли, та трябва да вярвате само на това, което ви казват по телевизията, след като си се уверила с очите и ушите си, за какво иде реч там, при вас.
116
7
 
27
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Мисииирки.За такива статии явно ви плащат повече.Я напишете в нещо за украинците които дойдоха на море платено от нашия джоб.По мръсно,нагло и нахално племе от украинците няма.Вижте в какъв вид остъвят хотелите,след тах е потоп.
115
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за татко изкопал тунел с голи ръце под Азовстал и извел "хероите на Окраине",кога?
114
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубава статия.Интересна и истинска!Утре очаквам статия за украинска майка спасила тримата си сина от плен,ранена и проклинаща Путин.Демек-втора серия.
113
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** фейкове!
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказва се че там има висша форма на демокрация
111
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже откъде я изровихте пък тази нещастница с нейната покъртителна история? Измислихте си я?
110
12
 
21
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ !!! преди 2 години
пред военкоматите в Москва има опашки от доброволци които искат да се бият с Бандеровските изззроди! Почти всяка седмица по телевизиите съобщават че за сега не се набират доброволци и молят хората да не правят опашки пред военкоматите .... пошла и мерзка западна пропаганда ...всъщност това не е дори пропаганда това са ЧИСТИ ЛЪЖИ
109
13
 
25
 
! Отговори
Бандеровската преди 2 години
армия, ако това още може да се нарече армия е пред пълен разпад - интернет е пълен с филмчета в които войската отказва да изпълнява заповедите на офицерите и иска обяснение от Зеленски защо ги пращат с голи ръце срещу Руските танкове
108
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фантасмагории.
107
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващата вихрушка от Кремъл, не са си изпратили децата на фронта. Други мрът за загубени каузи.
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До скоро се дразнех че е пълно с *** но вече ги предпочитам пред глупаците и селяците
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До смърф. Ти изобщо знаеш ли какво значи думата безаналогови че я употребяваш и много други хора също. Имаме две категории обекти или субекти. Аналогови и цифрови. Безаналогови субекти или обекти няма. Има обаче безмозъчни.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиви. Те не знаят кой е Гиви и за какво се е борил. По лошото е че не искат да знаят. Света и в частност форума са елементарни...
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля се да свърши уикенда и хората да тръгнат на работа защото много глупости се пишат през почивните дни и също така и по моловете бродят разни необичайни и странни същества.