Марина, която успя да спаси синовете си от войната на Путин

Властите я лъжат, че те не са изпратени в Украйна
Обновена: 29 май 2022 21:01 | 29 май 2022 20:50, Нели Христова
152
Марина, която успя да спаси синовете си от войната на Путин
Снимка: БГНЕС

Когато двамата сина на Марина били призовани миналата зима да се включат в руската армия, тя приветства идеята децата й да отслужат една година военна служба.

"Казах им, че трябва да служат", казва Марина пред BBC. "Това е техен дълг към родината."

Но няколко седмици по-късно тя започна да се тревожи. Синовете й са били разположени в район близо до границата с Украйна.

На 24 февруари президентът Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна. Този ден Марина (не е истинското й име) губи връзка със синовете си.

"Времето спря за мен. Не можех да ям, не можех да спя", споделя тя. "Разменях съобщения с майките на други военнослужещи от същото поделение. Оказа се, че много от тях са загубили връзка с децата си.“

Кремъл обеща, че руските военнослужещи няма да бъдат изпращани в Украйна.

Но къде бяха синовете на Марина?

"Качих се в колата и започнах да търся. По телефона един от командирите настоя, че са на военни учения на полето. Казах му: "Обиколих всички полета наблизо, където имаше учения. "Няма. Моля те, не ме лъжи." След това той ми затвори“.

"Веднъж от отчаяние се опитах да вляза в Украйна. Разбира се, не ме пуснаха. Навсякъде имаше контролно-пропускателни пунктове", споделя тя. "Тогава жертвите започнаха да пристигат. Обади ми се някой, който ми каза, че има загинали и ранени. Бързо се запътих към военната болница."

Синовете на Марина не били там, но тя остава шокирана от видяното.

"Във военната болница нямаше достатъчно лекарства или превръзки. Местните жители доставяха всичко. Войниците бяха премръзнали и гладни. Местни хора с голямо сърце носеха храна и напитки в болницата“, спомня си тя.

В крайна сметка някой от военната част на синовете й признава, че те наистина са в Украйна.

"Казаха ми ужасяващата новина: "Децата ви са подписали военни договори, за да бъдат професионални войници. Те участват в специалната военна операция в Украйна. Те ще се върнат като герои“.

"Какво, по дяволите, говориш? Не са имали планове да подписват договор", бил нейният отговор. "Те са в армията от три месеца. Само веднъж са държали оръжие. Само веднъж са били на полигон. През повечето време са гребали сняг. Писах до Генералната прокуратура с молба да разследват. Казах им, че няма начин синовете ми да подпишат военни договори. Бях сигурна. Писаха и други майки. Всички познаваха децата си.“

Русия разчита на наборната военна служба, за да увеличи броя на войските във въоръжените сили. Военната служба продължава 12 месеца и, с някои изключения, е задължителна за руски мъже на възраст между 18 и 27 години.

На 5 март президентът Путин обяви, че "в операцията в Украйна" участват само професионални войници, офицери и военнослужещи по договор. "Там няма нито един наборник и не планираме, няма да ги използваме", заяви той.

Но само четири дни по-късно руското министерство на отбраната призна за първи път, че наборни военнослужещи са били сред военните, участващи в руската офанзива в Украйна. Министерството твърди, че "на практика всички подобни военнослужещи вече са върнати в Русия".

Говорител на Кремъл каза, че президентът е разпоредил на военната прокуратура да разследва как военнослужещите са се появили в Украйна.

Официалната жалба на Марина била уважена. Руските власти потвърдиха, че синовете й не са подписвали военни договори. И двамата сина са върнати в Русия.

"Позволиха ми да дойда и да взема по-малкия си син вкъщи за деня", казва Марина. "Докато отивах да го взема, се обадих и го попитах дали има нещо, от което се нуждае. "Мамо, не ми трябва нищо, само ти", отговори той.

"Когато го видях, изглеждаше зле и объркан. Момчетата, които се върнаха оттам, бяха толкова слаби, мръсни и изтощени. Дрехите им бяха скъсани. Синът ми каза: "По-добре да не знаеш какво се случи." Но всичко, което имаше значение за мен, беше, че той се е върнал жив."

Марина е ядосана за случилото се.

"Излъгаха ме в лицето", възмущава се тя. "Първо излъгаха, че синовете ми не са в Украйна. След това излъгаха, че са подписали военни договори. Офицерите излъгаха, сержантите. По-късно някой ми каза, че не им е позволено да ми казват истината. Невероятно. Беше им позволено да нарушат закона и да изпратя синовете ми в Украйна, но не им беше позволено да кажат на една майка къде са децата й."

"Бих искала да вярвам, че нашият президент, главнокомандващият, просто не е наясно с бъркотията и хаоса в армията. Да му кажа, че тук не всичко е както го казват по телевизията", споделя тя.

Марина изпитва облекчение, че синовете й са в безопасност. Сега мислите й са с други семейства.

"Толкова много синове не са се върнали и никога няма да се върнат. Толкова много майки все още търсят децата си. Това е ужасно. Предполага се, че сме достигнали върха на човешкото развитие. Как така не можахме да постигнем споразумение? Защо трябва да се бием и да убиваме? Децата ми бяха различни хора, когато се върнаха. Виждате го в очите им. Различни са. Те са разочаровани. Искам да повярват отново в светло бъдеще, в мир и любов. Спряха да вярват", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка война започва с лъжи и се храни от лъжи. Пропагандата е явна.Лъжат с единични случаи,за да е драматично. Знаете ли, че "Баба почина" - с това кодово послание е дадена заповедта за едно нападение, което поставя началото на Втората световна война? Ръководи го 28-годишният офицер от СС Алфред Науйокс.
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то бомби, ама то снаряди, ама то изнасилвания на всичко живо, прекаляват урките, не са чак такива зверове рашките :)) Зеленски сам си бие шута с постоянното си реване наляво и на дясно, вместо да се бие като с мъж срещу мъж, женичка си е :) Излага Запада Зеленски, но още не го осъзнава :)
40
5
 
4
 
! Отговори
ДО 20 преди 2 години
Защо сравняваш Кипър с Украйна ?В Украйна имаше много Огневи Точки и Казарми на Американската Армия .В Кипър нямаше войници .
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези все повече се отдалечават от цивилизацията.Не,че някога са били .
38
5
 
7
 
! Отговори
ухае преди 2 години
*** , изми ли си котето ?
37
11
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА , ЛЪЖИ И ГЛУПОНТИИ , КАКТО ИЗМИСЛИЦАТА ЗА РУСКИ ГАЗ С РУБЛИ !!! ПОЗОР СТЕ !!!
36
9
 
9
 
! Отговори
Хайл Путлер преди 2 години
Украинската армия вече е заличила около 30000 *** от лицето на земята.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нашите локални медии, не разбраха ли че копи/пейст на западната пропаганда не върши работа в България? Че трябва да се понапънат с повече креативност, за да имат поне минимален шанс за успех? Защото българите, при всичките ни други проблеми и недостатъци, все още не сме толкова дълбоко заспали - просто западняците са ги дебилизирали от много поколения насам - нас само от едно
34
6
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Дреме ми на мура за концертите ти и украинските ти герои.
33
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в ютуб онлайн предава украинската тв на руски език (FREEDOM UA) пряко концерт от Берлин в памет на украинските герои, граждани и военни.
32
7
 
9
 
! Отговори
555 преди 2 години
До Машина времени. Скоро и концертите ще забранят. Гледах откъс от концерта на ДДТ в Уфа. Залата силно аплодира думите ''Родината? Това не е да целуваш *** на Путин''. Дори и да забраниш групите, не можеш да забраниш на публиката да мисли;
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фантасмагории от 1001 нощ.
30
7
 
13
 
! Отговори
Тази преди 2 години
историйка най-добре да започне с "имало едно време''!
29
6
 
16
 
! Отговори
Холивуд Пикчърс преди 2 години
"Този ден Марина (не е истинското й име) губи връзка със синовете си."----------Всяка прилика с реални лица и събития е случайна.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не са е изнасилили и убили рашките, цяло чудо е, сигурно е много грозна и мъжете е подминават горката, чак жал да ти стане за плитката украинска пропаганда :)))
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е война, а специална военна операция! С над 5 милиона бежанци и 100 000 убити досега.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те понеже войници в другите държави ходят с майките си на фронта.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото нещо, което болшевиките правят в "освободените" територии е да върнат паметниците на Ленин... Т. е. това не е освобождениое, а опит за реставрация на СССР... *** той умрял ***... Путин иска да върне комунизма...
24
4
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Кипър е една точка на картата в сравнение с територията на Украйна. По-нелепо сравнение не бях виждал.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До живот в хотелите, не моеш ги мръднеш от там след тази статия :))) То това не е война според мен, разубедих се напълно, но щом Марина страда на Златните и се плиска в басейна, без изобщо да знае думичката война, значи нищо не знаят урките :)))