"Агрион" награди фермерите на Тракия

Спонсорирано съдържание | 27 фев 2024 09:00, Красимир Ангелов
"Агрион" награди фермерите на Тракия

"Агрион" връчи земеделските Оскар-и на Тракия на най-добрите фермери от региона. Призове от най-голямата компания за управление на земеделска земя получиха Албина Ясинская и Станимир Лапатарев. Традиционните награди на в. „Марица“ бяха раздадени на стилна церемония в хотел Doubletree By Hilton Plovdiv.

Албина Ясинская е основателка на биоферма "Розино", разположена на площ от 1800 декара, между Карлово и Клисура. В нея се отглеждат биосертифицирани крави Джерсей и биволи Българска мурра, а от суровините се произвежда богата гама от месни и млечни   продукти, между които моцарела, бурата, както и занаятчийски сладолед със собствен бранд.

Малцина знаят, че Албина е сертифициран преподавател в Carpigiani Gelato University - единствения университет за занаятчийски сладолед в света. Голяма част от вкусовете в богатото портфолио, са разработени от дамата. Две от преработвателните предприятия са в Розино, а третото - в Сопот, реализирани със средства по Програмата за развитие на селските райони. Готовата продукция, също биосертифицирана, се дистрибутира в собствени магазини и заведения.

Станимир Лапатарев е пример как с много труд и любов към земята агросекторът може да се развива и надгражда. Бизнеса си стартира през 2011 г. с 20 декара под наем в с. Труд, а към днешна дата обработва над 3000 декара, от които 2000 с пшеница, слънчоглед и царевица. На останалите 1000 декара сее различни зеленчуци. Основно залага на пипер, патладжан, домати, праз, зелен лук, зелен чесън, репички, зеле, карфиол, тиквички и др. Част от тях се гледат в оранжерии на площ от 20 декара.

За нас е чест, в годината, в която най-успешната марка в земеделието – Агрион навършва 10 г, да връчим награди на млади и успешни фермери. Изпращаме поредния труден период за земеделието, в които за пореден път доказваме, че само заедно можем да спечелим битката за качествена и изобилна земеделска продукция на българската трапеза, коментират от "Агрион".

 


Още по темата: Агрион
Още от

Спонсорирани публикации