Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството

България е жертва на популизма, смята бившият президент
16 юни 2024 14:20, Красимир Ангелов
255
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Снимка: БГНЕС

"Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин", заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред Нова тв.

"От 2016 г. говоря за едно и също нещо - възходът на популизма. Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва и това са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена политически и икономически", посочи президентът.

Още по темата
Той прогнозира "два оставащи разумни варианта" за кабинет у нас след предсрочните избори.

"Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме", обясни Плевнелиев.

Вторият вариант според него е правителство на малцинството. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се замисля и за това. Омръзна ни на всички вече 4 г. да сме потънали в липсата на елементарен план. Правителство на малцинството дори с премиер Бойко Борисов, той знае как, аз нямам против, допълни Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че България ще бъде сполетена от същото, което се случи в съседна Гърция преди 10 г. - тежка криза и политическо противопоставяне. Освен това навсякъде в българската политическа система имало популизъм.

"Бих се радвал ПП-ДБ да се разцепи, винаги съм бил противник на тази сглобка. В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно не се случи", каза той.

Плевнелиев обясни, че не става въпрос дали "някой отвън ще ни каже какво да правим, а дали ние искаме да се интегрираме с него. Ако се интегрираме със Запада, това означава доходи, посочи още бившият президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Медийното пространство е пълно с политически аутсайдери. Жалки продажни същества далеч от проблемите на хората.
80
5
 
3
 
! Отговори
КИРО, ДЕНКОВ И АСЕН преди 3 месеца
СА ПУДЕЛИ НА НИНОВА И РЕШЕТНИКОВ.... ИЗПЪЛНИХА СИ РОЛЯТА ДА РАЗСИПЯТ БЪЛГАРИЯ ЗА 4 ГОДИНИ, В ЦЕЛТА НА РУСИЯ ДА Я ПРЕВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ..... НО ЗАЩО ПИНОКИО И Г. НОМА ИМ ПОМОГНАХА...?
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Буци дори да струпа нещо , като бъде осветен с фаровете като заек , от кого се знае , ще падне .
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кскво се обаждаш ве, ти нямаш косми под мишниците, какъв мъж си?
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Деси на пъпчето ли го гледа това , що по-надолу не знам дали си допускан .
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плевньо, като те зареже сегашната жена, взимай софи маринова
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Човекът чиято съпруга едва го изтрая 4 години, атой после се ожени за щерка си?
74
0
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 месеца
КОИ АКАДЕМИК ШЕ Е ПРЕМИЕР ?
73
3
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 месеца
КРАИНО ВРЕМЯ Е РАДЕФ А СТАНЕ ПРЕМИЕР А ТИКВАТА ПРЕЗИДЕН ! МЕЧТИ У БАНКЯ !
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя да не го е закъсал и да се е върнал към PC астрологията на площада в Благоевград ?
71
2
 
8
 
! Отговори
споко. преди 3 месеца
Правителство ще бъде съставено, дори най-некадърното. Едно условие има-да подкрепя Украйна и американските интереси там.
70
2
 
14
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Гледах му днес унилата физиономия по новата, идеше му да се разплаче, много го е страх от Радев... ===)))
69
0
 
5
 
! Отговори
спиций преди 3 месеца
тази държава никой няма да успее да управлява докато не се въведе електронното правителство за да се спре така наречените обръчи от фирми които са го казаха българските институции от които се крадат милиарди и милиони и дпс трябва да бъде махната от министерството на земеделието
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На комунистите кодовата им дума е "евроатлантик". Ама се усетиха, че ги разкрихме и очаквам да я сменят с нова. Ще видим с каква.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що ми трябваше да кликвам върху тази тема ,като че ли не знаех какви глynocmu ще прочета! Сега цяла нощ ще сънувам комсомолски секретари ...
66
0
 
12
 
! Отговори
Този преди 3 месеца
поплюнко като президент и Баце като премиер през 2006г.подариха военните ни бази на янките...За справка в Полша и Унгария за една база американците плащат по 150млн.долара годишно.През 2016г.Баце продължи договора(за 10г.)за 0 долара.Ако това не е национално предателство,кое е?
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комсомолският секретар..Спящата красавица от немските магистрали..продавачът на хороскопи..чехльото на синоптичката..гуменият печат и марионетка на Баце - и той на всяка манджа мерудия - мнооо ги разбира нещата
64
0
 
6
 
! Отговори
Като го преди 3 месеца
Очистиха трактора сега ново правителство няма кой да избута!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС им спря парите по ПВУ заради корупция и вият на умряло. Програми, малцинства, експерти. Айн цу цвайн цу дрън.
62
0
 
8
 
! Отговори
пак този преди 3 месеца
Плевня, има и трети. На повечето хора не им пука дали има "власт", нищо в живота им не зависи от тези ***. Има, няма 70%.