Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството

България е жертва на популизма, смята бившият президент
16 юни 2024 14:20, Красимир Ангелов
255
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Снимка: БГНЕС

"Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин", заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред Нова тв.

"От 2016 г. говоря за едно и също нещо - възходът на популизма. Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва и това са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена политически и икономически", посочи президентът.

Още по темата
Той прогнозира "два оставащи разумни варианта" за кабинет у нас след предсрочните избори.

"Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме", обясни Плевнелиев.

Вторият вариант според него е правителство на малцинството. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се замисля и за това. Омръзна ни на всички вече 4 г. да сме потънали в липсата на елементарен план. Правителство на малцинството дори с премиер Бойко Борисов, той знае как, аз нямам против, допълни Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че България ще бъде сполетена от същото, което се случи в съседна Гърция преди 10 г. - тежка криза и политическо противопоставяне. Освен това навсякъде в българската политическа система имало популизъм.

"Бих се радвал ПП-ДБ да се разцепи, винаги съм бил противник на тази сглобка. В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно не се случи", каза той.

Плевнелиев обясни, че не става въпрос дали "някой отвън ще ни каже какво да правим, а дали ние искаме да се интегрираме с него. Ако се интегрираме със Запада, това означава доходи, посочи още бившият президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно синоптичката не ти е оправила замаяния поглед, но Боко като ти свирне ще бъдеш готов на момента смешен :)))
60
0
 
6
 
! Отговори
Оцелял от СДС-Чумата преди 3 месеца
Всеки Безродник умира в забвение, но някои от тях живеят на рахатлък в Гърция от тридесетте сребърника, дар им от господарите оит Козяк.
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато беше действащ президент не му чухме гласеца и като го отсвириха глобално, взе че стана компетентен по всички въпроси и на всяка манджа мерудия. САЩ проспаха краха на своя грантаджия и сега е първа *** в окестъра, за да компенсира.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този път няма смокинов лист, зад който ГЕРБ да скрият ДПС. Искат или не искат, ще управляват с тях пред очите на всички.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кабинет на малцинствата. С много ром.
56
0
 
11
 
! Отговори
Весо преди 3 месеца
За другаря Плевнелиев два варианта са твърде малко! Пет е оптималния вариант за един издъхнал грабител на България!До кога тази гнида ще ни занимава с безплодни творения на крадливия си мозък?
55
0
 
7
 
! Отговори
Плювналиев преди 3 месеца
Ха ха ха ХА! Кабинет на малцинството! Ха ха ХА! Питайте другия Росен какво му се случи 3 дена преди да му изтече мандата. Програмно правителство имаше с премиер Кире Парапето. И на него заете съдбата. Тулупа да не се ослушва, ами да бърка в гардероба, да пълни куфарите с пачки и да оди слуша чалга.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баце казваше - че и магаре да върже - ще го изберат...Та мъжлето на синоптичката - дет го чукаха по челото пред цяла държава - не беше ли едно от тези...за подпис и печатСега акъл дава ...
53
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
На практика за този е приемливо господин Ало Ваньо да е премиер и утре пак да определя дали Мишо бирата да се проверява или не.А капото на мафията Пеевски да подкрепя.Май скоро няма да върнете българите в България
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да изчистим от активото политическо пространство политици като тоя. Нека се изявяват в провинциални тв канали, но да не си дават мнението по важни политически въпроси за които са по-малко осведомени и от средностатистически блогър на 22.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пич, имай малко достойнство, всеки те подиграва, вземи се малко в ръце мен и се скрий от медийното пространство, никой не ти иска мнението :)))
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само спечелил 50% от гласовете на българите, има право да състави правителство,
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я да каже за шпионаж в полза на Путин ли изгониха неговата скъпа Мара Габриел от Брюксел.
48
9
 
2
 
! Отговори
Пъструшев преди 3 месеца
Мда, на друзята им е много тежко че се налага да работят. Искат всичко да им е евтино в магазина, ама не щат пък да работят за копейки. Ами как хляба да стане 30 стотинки, като никой неще да бачка за 100 лв заплата? Айде таваришите да си ораганзирате някоя комуна и да покажете на останалите как може да се живее, те веднага ше се присъединят към вас ако всичко ви е цветя и рози( а розата не е ли цвете? - т ъ п лаф е това май).
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Махнете я тая снимка, не мога да го гледам
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Чоризов: Защо не вземеш малко да се поограмотиш ,преди да пишеш някакви безсмислици Джендъре?
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Главун, Тиквун и накрая замаяния поглед се обади, явно синоптичката не е можала да го опитоми тоз смешен чиляк :)))
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз "евроатлантик" не смее да се покаже в Брюксел.
43
11
 
2
 
! Отговори
Чоризов преди 3 месеца
Тавариш Путев ше ви асвабади, ама некой друг път, че сега е малко зает. Потрайте още некое време.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо ли си губим времето да те коментираме?