Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството

България е жертва на популизма, смята бившият президент
16 юни 2024 14:20, Красимир Ангелов
255
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Снимка: БГНЕС

"Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин", заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред Нова тв.

"От 2016 г. говоря за едно и също нещо - възходът на популизма. Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва и това са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена политически и икономически", посочи президентът.

Още по темата
Той прогнозира "два оставащи разумни варианта" за кабинет у нас след предсрочните избори.

"Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме", обясни Плевнелиев.

Вторият вариант според него е правителство на малцинството. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се замисля и за това. Омръзна ни на всички вече 4 г. да сме потънали в липсата на елементарен план. Правителство на малцинството дори с премиер Бойко Борисов, той знае как, аз нямам против, допълни Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че България ще бъде сполетена от същото, което се случи в съседна Гърция преди 10 г. - тежка криза и политическо противопоставяне. Освен това навсякъде в българската политическа система имало популизъм.

"Бих се радвал ПП-ДБ да се разцепи, винаги съм бил противник на тази сглобка. В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно не се случи", каза той.

Плевнелиев обясни, че не става въпрос дали "някой отвън ще ни каже какво да правим, а дали ние искаме да се интегрираме с него. Ако се интегрираме със Запада, това означава доходи, посочи още бившият президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
8
 
5
 
! Отговори
ПУТИН ДО ПЛЕВНЕЛИЕВ преди 3 месеца
Е ЛИЛИПУТ..... ДЪРЖИМ НА БЪЛГАРИЯ...
100
2
 
13
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Абе защо никой от другите бивши президенти не хо такди а по медиите и не говори нелепици. Мине не мине време този изпълзява и казва някоя проSтотия. Сигурно жена му го изтърва понякога.
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз жена му го набие и трябва да измъца няква глупост
98
2
 
16
 
! Отговори
САТАНАТА преди 3 месеца
И това го казва бившият президент, който неправи разлика между наша планина и Андите...
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Горкия колко е жалък, унижен до болка заменен с Цецка но тои си продължава да лази по корем и целува задна*и
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банова в един момент ще разбере какъв см е шник си, ще ти се качи на главата Роска, това е гарантирано :)))
95
0
 
9
 
! Отговори
скули преди 3 месеца
тази държава никой няма да успее да управлява докато не се въведе електронното правителство за да се спре така наречените обръчи от фирми и ОПГ служители .които се оказаха българските институции от които се крадат милиарди и милиони и дпс трябва да бъде махната от министерството на земеделието
94
6
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
ЗА БЪЛГАРИЯ БОГАТА МНОГО САЩ И МНОГО НАТО!
93
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Еми по добре магаре да бе предложил баце навреметоПонв нямаше да ломоти безмислициКалигула направил коня си сенаторЗащо и баце да не бе направил магарето на саседа
92
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
Управлението на България в момента прилича на паметника на съветската армия, нито го има, нито го нема....
91
8
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
ИМА ЕДИН ЕДИНСТВЕН ВАРИАНТ: БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ПЪТ. ИСКРЕНО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ САНКЦИИ АКО НЕ ПОМОГНАТ И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИИ.
90
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
С -20% избиратели всеки парламент е обречен на тотални протести от страна на -80% те процента непредставени в негоПротестите срещу - бащицата ще избухнат с пьлна сила отновоСьстави ли герб кабинет с който и да било - сещате се , че пьрви ще са -пп/дб които ще опитат да саберат недоволството на хората
89
3
 
3
 
! Отговори
Поздравления преди 3 месеца
До КИРО, ДЕНКОВ И АСЕН - това е вярното!!!!!!!
88
1
 
4
 
! Отговори
Афера преди 3 месеца
ЛИЦЕ НА ВЕЛИЧИЕ В УКРАИНСКИ ВОЕННО-ПРОПАГАНДЕН КЛИП. ГЛАСУВАШ ЗА ВЕЛИЧИЕ, ПОЛУЧАВАШ ЕВРОАТЛАНТИЦИ И ДОНОСНИЦИ ОТ ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС. КЛАСИКА! /ВИДЕО/ Така, че нищо чудно Величие да са в кабинета. Където Марков се прави, че уж бил против Украйна.
87
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Каквото и да е дълго няма да оцелее, особено с подкрепата на ДПС.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Буци очевидно го избират по космите по дупето , друго основание не виждам в него , по главата няма , в главата нищо няма .
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плевналиев, не си обичан от народа си пич, даже те мразят, като следя коментариите, ко прайм?
84
2
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
КОМСОМОЛА ВСИЧКО ВИЖДА ДЕТО МНОГО МУ СЕ ЩЕ! Роската и голи баджаци вижда ама вече само насън.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 101 - Извинявай, но що за ... летва е това? Да имаш косми под мишниците? По това ли си избира лидера? Телесно окосмение?
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно ми е, как бездпартийният Плевнелиев, един път не видят вариант, който да не включва ГЕРБ начело или поне основна опора, която може, както направи последния път - във всеки еидн момент, да изтегли подкрепата си! Интересно, как и големият специалист по конституционно право, който му беше пряк подчинен, един път не каза лоша дума за ГЕРБ? Ама виж - да хули всеки, който критикува ГЕРБ - може! Можеше и да се вайка, че студентите я били плагиатствали, ама я дострашало, да си признае ...