Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството

България е жертва на популизма, смята бившият президент
16 юни 2024 14:20, Красимир Ангелов
255
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Снимка: БГНЕС

"Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин", заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред Нова тв.

"От 2016 г. говоря за едно и също нещо - възходът на популизма. Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва и това са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена политически и икономически", посочи президентът.

Още по темата
Той прогнозира "два оставащи разумни варианта" за кабинет у нас след предсрочните избори.

"Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ с мандата на ГЕРБ с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме", обясни Плевнелиев.

Вторият вариант според него е правителство на малцинството. Ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се замисля и за това. Омръзна ни на всички вече 4 г. да сме потънали в липсата на елементарен план. Правителство на малцинството дори с премиер Бойко Борисов, той знае как, аз нямам против, допълни Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че България ще бъде сполетена от същото, което се случи в съседна Гърция преди 10 г. - тежка криза и политическо противопоставяне. Освен това навсякъде в българската политическа система имало популизъм.

"Бих се радвал ПП-ДБ да се разцепи, винаги съм бил противник на тази сглобка. В политиката 1+1 никога не е 2, то може да е повече, може да е по-малко. Ето видяхме, че е по-малко. Ако бяха останали отделни партии щеше да им донесе повече. Ако ПП слязоха надолу, заради всичко, което счупиха, то ДБ щяха да са нагоре, но понеже са заедно не се случи", каза той.

Плевнелиев обясни, че не става въпрос дали "някой отвън ще ни каже какво да правим, а дали ние искаме да се интегрираме с него. Ако се интегрираме със Запада, това означава доходи, посочи още бившият президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тоя секрет Гьосуратлък му се вика и е необходима съставка в трупането на лични облаги за сметка на обществото и от общественото .
120
0
 
5
 
! Отговори
Тоя секрет преди 3 месеца
Определено е с мозъчен оток. Не е нормално толкова хора де те ненавиждат и да те плюят и въпреки всичко да продължаваш да се навираш на хората в очите!
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 3 месеца
Като видя статия за плевньо и бърже идвам да чета коментарите, знам че няма другаде такова съсипФане просто..Обич народна..щедро се лее ли лее..сипФат му като за последно !!!
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата няма нужда от "спасители", лузъри, променкаджии, популисти, "горди българи", от типа Йоло Денев, а от държавници с опит. Няма време.
117
1
 
3
 
! Отговори
Га га га преди 3 месеца
Кви са тия глупости, програмно, експертно, некоалиция, дрън дрън. В закона си пише еднолично или коалиционно. Стига сте хвърляли прах в очите.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МОИТЕ УВАЖЕНИЯ ПЛЕВНЬО НО ЗА НИШО НЕ СТАВАШ
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 3 месеца
Абе КОИ те пита брее..лакей жаLък..?! Еййй...грозен, неуспешен мЪпет, разплаква децата ама от 'посолтФото' пак му дават трибуна..?! Че и самочувстФие демострира, като пудел на буржоазия..Ти го плЮеш, той си мисли че вали и миЖи...
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чехъл протъркан , правителството в ситуация на 32 % гласували може де бъде единствено нелегитимно , друга опция няма . Смотаняците политици не можете да съберете 50 % гласуване , отвратихте и отблъснахте хората от собствената им държавност , сега ми спрягате разни измишльотини на правителства .
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия нефелници си съциняват разни правителства , програмно , експертно , за да си покрият срамотиите .
112
0
 
9
 
! Отговори
Деса Банова: преди 3 месеца
Плювню,бегай бърже да миеш чиниите,да изхвърлиш 6оклука и да пуснеш пералнята!!! После да ми докладваш кои домашни задължения от списъка си свършил и чак тогава ще реша дали да се показваш по телевизията!!! А сега бегом марш да ми донесеш пантофите!
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ може да състави правителство, дори с премиер Бойко Борисов, той знае как. Подкрепям!! Няма време за губене, на държавата й трябват умели държавници, с опит.
110
2
 
4
 
! Отговори
Мелиораторът Розен преди 3 месеца
Да му застопорят една крива лопата палешник в аналниягъзозадник и я попритегнак със скоби да мое да оди на 4и - тоьо къфто е упорит мое да прекопа водния канал от Калафат до Атина през Ниш и София и така да реализира един огромен о добре замисле плавателен канал след Железни врата по Нищшава и Искаро през Снаданското корито на Струма до Бялото Атинско море, майнъ филибето. Мелиоратор на годината жгу проЪзгласят
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С глава зарастваща на една страна явно Зрител на еротични програми за животни гледащ кеде какво насилствено влиза при оплождане в КравефермиПрасеферми и кокошкарници където тоя петел даже от постоянно кудкодякане с кокошките не мое да кукурига в 3 сутринта а само сеизсираизаквщо чаааак в 9 одрисняреноСмърдящ се събуждаосранслайна
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плевнелиев е най-слабият президент, който България е имала. Още помним как Борисов го сочеше, че и магаре да посочи, щом е от ГЕРБ ще го изберат. Този човек е голословен и не знам защо още му дават думата.
107
0
 
9
 
! Отговори
избори до дупка преди 3 месеца
Това е лошо, този уникален г...к е доказал, че нищо не разбира.Чакаше ротация, а имаше избори.То ми прави впечатление, че същите дето правеха ротацията сега правят кабинет на малцинството и тн.
106
0
 
8
 
! Отговори
!!! преди 3 месеца
А аз виждам само един вариант - с лопатата но челото на това недо р азумение!
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей, много надалеч вижда този човек - от едното кръстовище, до другото!
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Немаше нужда да се показва и да си повтаря омръзналите ни опорки. Боко пак го е пратил, както Путин праща Медведев да каже някоя болна мисъл, която не отива на Путин и Боко. Пак Пудели и Гербери да се обединят, да захвърлят пачките и снимките, щото идвал Радев. Латернаджията има запис в малкия мозък, инсталиран от Боко.
103
0
 
10
 
! Отговори
СИНОПТИЧКИН преди 3 месеца
Поставен за преЦедент, най слабият, най смешният... добре е, че често ни го показвате за да ни развесели в тия трудни времена...
102
1
 
14
 
! Отговори
на хранилката преди 3 месеца
коя ли чужда агентура спонсорира тоя оборен коч да си плаща да го публикуват и да му слушаме мизерните нискоинтелигентни брътвежи