България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна

Това обяви служебният премиер
11 юни 2024 21:37, Стела Стоянова
196
България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна
Снимка БГНЕС, архив

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, цитирани от правителствената пресслужба.

Те добавиха, че в напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията, обясниха те.

Главчев изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Във фокуса на изказването на служебният премиер по време на конференцията, провеждаща се в германската столица, бе и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Служебният министър-председател акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. В съобщението се посочва, че войната е отнела живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура в Украйна. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. Той отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за Европейския съюз (ЕС).

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова в Германия за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Христо Ботев преди 2 месеца
Патриот е. Душа дава. Но не свойте душа, братя, а душата на народа
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЙДЕЕЕЕ във Одеса ЙОК доктори. Всички напускат след масовия бой със нацистите. Айде нашите труженички УКРОФИЛИ да вървят там белки ги подпалят.
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
148 - КАЖИ ДО КРАЯ ЗАЩО ДЕ. ВЪВ ИРАН СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ИЗБОРИ И ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОГОВАРЯ, ПРЕГОВАРЯ И Т. Н. ВСИЧКО ЩЕ ВЪРВИ КАКТО Е ДОГОВОРЕНО ДО СЕГА. АНАДЪМО. ШАХЕДИТЕ СИ ПЪТУВАТ И ЩЕ УНИЩОЖАВАТ НАЦИТАТА.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами турците правят АЕЦ, сърбете и те почват, румънците и те, само на нас не ни трябват. Значи сме отписани като държава.
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз майор Костов. Вижте ме. Или не можете да ме видите. "булка метър и петдесет".
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А НЕЩО ПОЧНА ДА СЕ ГОВОРИ И ЗА СИРСКИЙ. ЧЕ НИКОГА НЕ Е ОБИЧАЛ УКРАЙНА, ЧЕ ОТКАЗВАЛ ДА УЧИ УКРАИНСКИ ЕЗИК, ТОВА ГО КАЗВА СИНЪТ МУ ИВАН КОЙТО ЖИВЕЕ ВЪВ АВСТРАЛИЯ. А БЛИЗКИТЕ МУ ДОРИ НЕ ПОВЯРВАЛИ КОГАТО БИЛ НАЗНАЧЕН ЗА КОМАНДВАЩ ВСУ СЛЕД КАТО ЗНАЕЛИ ОТНОШЕНИЕТО МУ КЪМ РУСИЯ.
159
0
 
3
 
! Отговори
Два реактора за мили преди 2 месеца
Двата ядрени реактора за милион ли? Айде бе се циганете, дайте ги за един пробит$.Външният дълг на мирна България стана 47 милиарда $.Валутният резерв на Воюваща Украина станал 47 милиарда $.Парадокси, как така ?
158
0
 
5
 
! Отговори
Зависим регулатор преди 2 месеца
Въвежда се. Такса електромер.Такса водомер.Такса пръдномер Такса гъзомер.Бейевски колко ли ще плати.
157
1
 
5
 
! Отговори
ГЛАВЧЕВ ОСТАВКА преди 2 месеца
.... и съд за злоупотреба с държавни средства. Веднага! Радев, какво чакаш, да ни окраде ли??? Уволявай предателя.
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 82-ОМБРКакво стана с контранастъплението и с Чаленджърите?
155
1
 
12
 
! Отговори
Нищо няма да давате преди 2 месеца
Иначе ще ви изметем от парламента. Единствено вашите заплати може да дарявате и то докато не ви уволним.
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само мощен ядрен или неутронен удар върху София ще спаси България
153
1
 
7
 
! Отговори
Ес преди 2 месеца
До НиколаНе сме най-бедната страна в Европа, а в ЕС. Да ряваме 1 млн, а на Турзия (Боташ) го даряваме всеки ден.
152
2
 
22
 
! Отговори
Никола преди 2 месеца
Ние сме цъфнали и вързали, че да подаряваме на украйна всякакви машини . Най бедната страна във европа.Нашите управници не гледат да си оправят държавата а гледат какво щеим заповядат от европа.Докога ще слугуваме кланяме на тези ***.
151
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на окрайна само едно *** и нищо друго..
150
1
 
24
 
! Отговори
Тиква преди 2 месеца
Заради подли и хитри политиците,на българите гледат като на про с т и т у т ли, един колега,от Латвия,миналата седмица казва,България номер три по помощи на бандероФашаги,отричах всичко,но той ми принтира всичко на хартия, факт.не приятно че ние пак там където Зло и предатели.
149
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
10 -на са не са България!
148
2
 
26
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Останали нещо, което да не сме раздали на у ср? Тъкмо си помисли човек , че няма какво и нашите козяци магнитаджии раздават.
147
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България не! (Както показаха изборите)! Продажното и фашистко правителство е готово да даде и майка си по заповед на господарите си. Ние българите никога не сме подкрепяли фашисти, нацисти и терористи. А тоя служебен премиет по- добре да си зададе въпроса как ще отговаря един ден за това!
146
17
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Договора(за всеобхватна помощ) между Иран и русия е замразен едностранно от Иеан! Слава на САЩ!