България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна

Това обяви служебният премиер
11 юни 2024 21:37, Стела Стоянова
196
България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна
Снимка БГНЕС, архив

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, цитирани от правителствената пресслужба.

Те добавиха, че в напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията, обясниха те.

Главчев изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Във фокуса на изказването на служебният премиер по време на конференцията, провеждаща се в германската столица, бе и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Служебният министър-председател акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. В съобщението се посочва, че войната е отнела живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура в Украйна. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. Той отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за Европейския съюз (ЕС).

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова в Германия за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-голям бич от български управител нема, въпреки че той е пионка на едни български мутри, които сега ще търсят непалци, не само да им слугуват, ами въобще :))) Естествено нема непалци, никой не е толкова луд да им работи на нашенските мутри, освен ако не отпуснат кесията :)))
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Колкото и да - А, тъй ли, колко скоро ще разбие Украйна руските слабаци, че ми писна Зелника само да иска, както е силен, пък Путин слабакът сам се оправя.
123
2
 
23
 
! Отговори
(>( преди 3 месеца
Пак ли за тия гадини.На тоя мух.лЬо само нашите *** му се понадупват.Дават се пари и оръжие на един мошеник.
122
2
 
34
 
! Отговори
Право куме в очи преди 3 месеца
Алтернатива за Германия" обяви Зеленски за "нелегитимен просяк". Лидерите на фракцията на АзГ в Бундестага Алис Вайдел и Тино Хрупала заявиха, че "отказват да слушат говорителя в камуфлажен костюм"
121
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мафията явно е уплашена,бързат да разпродадат и раздадат всичко.
120
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските ботове вече са на автопилот . Вземете се в ръце и си изчистете пресата
119
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Мандатът на Зеленски приключи. Сега той е на поста само като президент на войната и просяк, добавиха те, като заявиха, че Украйна сега се нуждае от "президент на мира, който е готов да преговаря.С изявлението си Вайдел и Хрупала подчертаха, че мандатът на украинския президент е приключил.
118
2
 
20
 
! Отговори
7 преди 3 месеца
Който мисли критично и не иска да дари цялото си имущество на зеления клoyн е копейка. Разбрахме. Няма проблем ние да плащаме по-скъп ток, нека дарим оборудване. Стига ни наградата да ни потупат по рамото "партньорите" ни.
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Колкото и да 132 - Колкото и да се напъваш Украйна няма шанс да спечели.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 133 А немските вериги, нали българи ги управляват, те казват на немците колко заплата и колко часа да работят простолюдието :)))
115
7
 
3
 
! Отговори
Най бедната държава преди 3 месеца
В ЕС ..и по богати от Русия не го забравяй това е важно да се знае
114
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поне 127 пъти съм го писал. Изтрезняването на кравороба и фенките на Украйна, ще дойде когато му връчат призовка за задължително военно обучение и след това го засилят да изкара последната си една минута живот за любимата си кауза. Днес подводницата Казан се оказа на 80 км. от Маями въпреки, че беше следена после изчезна и опа на няколко секунди от сащ. Усещате ли колко сме жалки пред Русия и не само ние ами дори и сащ.
113
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На нас като най-бедна държава какво ни дадоха, еми дойдоха немските вериги дават 5 пъти по-ниски заплати и продават на двойни цени, дадоха ни шпека!
112
20
 
2
 
! Отговори
Колкото и да преди 3 месеца
Се напъвате Руската Федерация е пред разпад и Украйна скоро ще разбие руските слабаци
111
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм готов да им дам служебният премиер! Абе не може ли капачки да събираме за тая окраина, вместо за децата на България?
110
18
 
2
 
! Отговори
Никога с Русия преди 3 месеца
Да живеят нашите американски братя които толкова време вече ни помагат и защитават от руските империалистични интереси към нашата прекрасна страна ! Благодарим ви братя американци
109
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената мекушавост на Путин е че Зеленски е жив. А докато е жив ще има война и цяла Европа, включително България, ще страдаме.
108
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте му де...зеленото човече трябва да си купи още едно казино в Кипър.Не бъдете лоши!
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Налииии;)))))
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Майната ти на теб,на остатъка от " държавата" " ти" и на тези които Те " подкрепят" Еврейче Американофилче!-:(