България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна

Това обяви служебният премиер
11 юни 2024 21:37, Стела Стоянова
196
България е готова да даде енергийно оборудване от 1 млн. лева на Украйна
Снимка БГНЕС, архив

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, цитирани от правителствената пресслужба.

Те добавиха, че в напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията, обясниха те.

Главчев изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Във фокуса на изказването на служебният премиер по време на конференцията, провеждаща се в германската столица, бе и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Служебният министър-председател акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. В съобщението се посочва, че войната е отнела живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура в Украйна. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. Той отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за Европейския съюз (ЕС).

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова в Германия за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Какво ще еъзстановявате, като войната не е свършила, а Русия напредва ли напредва? Минете през завзетите територии и вижте как Русия възстановява. Вие какво ще възстановявате, изгорялата гимназия, дето вдругиден ще почне да възстановява Русия? Я не си играйте на шикалки. Стойте мирни и се радвайте, че не сме ви почнали още.
144
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте да дадем 1 млн. лева за възстановяване на производствените мощности в 404. Този уикенТ трябва да стартира конференцията на Просрочения в Швейцария, но тя се провали още преди да е започнала. От 10 точки останаха само 3.
143
1
 
12
 
! Отговори
Фитката преди 3 месеца
Е,били засегнати половината им мощности,но и населението им е намаляло най-малко два пъти.Няколко милиона от лятото са част от РФ от лятото,независимо кой го признава и кой не,а десетина са бежанци.
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Засегната е критична инфраструктура и е въведен режим на електрическа и топлинна енергия. Руските удари лишиха киевския режим от 9 ГВт енергийни мощости, а това е точно половината от нормалното зимно потребление на електроенергия в Украйна.
141
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да продължават да се питат що изборната активност е ниска, е заради такива глупости като на тоя, за нас никой не мисли а се раздава насам натам какво ли не, пари също, без някои да ни пита искаме ли, макар ние да сме ги изкарали тия пари.
140
2
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
"...непредизвиканата и пълномащабна военна агресия на Русия срещу Украйна....". Ало-о-о , Лешояде ,я попрочети фактите - осем години бандеровците обстрелват обявилите независимост Крим и Донбас като убиват невинни руски граждани. Защото населението на тия области е 95% руско. Главанак смотaн с физиономия на лешояд.
139
1
 
18
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 3 месеца
Дрога му трябва на този ***-Убиец и оръжие, за да угоди на господарите си - световните терористи ФАЩ и Ингилизия.
138
0
 
4
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 месеца
Като дойде Тръмп,наречен от снимката загубеняк ще даваме много повече,така че не се коси народе!А Тръмп ИДЕ на бял кон.Вече е малко вероятно Байдън да спечели след като осъдиха сина му вчера,а демократите нямат влиянието да предложат длуг кандидат за президент.Е,може би въпреки всичко ще подкрепят Байдън след като са наясно,че може да помилва сина си като президент или го помилва преди изборите,ако присъдата влезе в сила,а Тръмп не може да се самопомилва,защото неговото не е федерално престъплен
137
1
 
22
 
! Отговори
родолюбец преди 3 месеца
Славната ни истоория е изпълнена с предатели. Така, че тази новина не е новост.
136
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама тези двамата главчовци, кой ги е упълномощил да изпълняват желанията на нелегитимния укронацист Зеленски. Тези, преди да си отидат съвсем ще загробят България.
135
3
 
25
 
! Отговори
Дъглас преди 3 месеца
Да не би наркомана да е легитимен
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някъде из килера се мотаеше един ядрен реактор, който още изплащаме - да го вземат преди да е ръждясал.
133
1
 
28
 
! Отговори
Териториален преди 3 месеца
Да свалим правителството то е нелегитимно, не може с 23 процента гласували да взимат решения !!!!
132
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Решенията на служебните премиери са нелегитимни .
131
2
 
37
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Кой ви позволява да раздавате и подарявате имуществото на България, гнусни продажнини Bokluci
130
12
 
8
 
! Отговори
Ха,ха преди 3 месеца
По договора с "Боташ" всеки ден плащаме по 1 милион .И така 13 години.За да си пълни чекмеджето Радев ,а министър Росен Христов да си живее бейски в Дубай.
129
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашите робовладелци са по комунисти и от рашките :))) Отиваш в руски хотел да работиш, некакви комунистически лелки те гледат под лупа, естествено са българки, тоест лелки българки, после знаете какво следва ако не им изпълниш комсомолския план :))) Да не забравя също, че требва непременно да вършиш физическа работа, така са ги учили в комсомола :)))
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зелята окенза войната заради некадърните български пропагандатори, на които той разчиташе !
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 134- Майстори на късият разказ като тебе под път и над път .
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Чакай да обобщим 122 - Питаш кое не е така? Това че сме в нато не значи че всичко го искат. Та който не иска да сме в нато си има правото да агитира за който си иска. Нали това е демокрацията за която скачахме по площадите( ако помниш - кой не скача е червен).