Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата

Президентът беше приет на аудиенция от папа Франциск
Обновена: 23 май 2024 13:08 | 23 май 2024 12:53, Елка Василева
128
Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата
Снимка: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова.

Още по темата
"Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", коментира Радев, цитиран от БНТ.

Румен Радев е начело на българската делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска - Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и буквално пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от София
Бонев: Прекратяване на договора с "Витоша ски" ще вкара общината в юридически казус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
БКП филма АСПАРУХ преди 3 седмици
"ГЪРЦИ,КРИИТЕ СЕ,ВАРВАРИТЕ И ДИВАЦИ БЪЛГАРИ ПРИСТИГАТ" ......са думи на БКП и Тодор Христов Живков а според тогавашният Василевс Константин ЧЕТВЪРТИ там изобщо НЯМАЛО ГЪРЦИ................НЕ МОЖЕ ДА НЕ СА ГО ЗНАЕЛИ но пък успешно промили мозъка на без мозъка Милиционер от БКП и ДС БОЖИДАР ДИМИТРОВ абсолютен ФАЛШИФИКАТ като Историк или Археолог като ИДЕОЛОГ на ГЕРБ сътворил многобройни техни ПОГРЕШНИ пътища за да стигнете до ПЪТ ЗА НИКЪДЕ
94
0
 
0
 
! Отговори
ГРЕШНИЯТ ГЕРБ ПЪТ преди 3 седмици
Според Василевса Константин ЧЕТВЪРТИ ,Византия подарила на Аспарух територия населена от Седемте Славянски племена плюс Северните в която НЯМА ГЪРЦИ.............А в самият ЧЕРВЕН филм на ислямският турчин Тодор Христов Живков от БКП :"ХАН АСПАРУХ" започва с крясъците на местното население цитирам:"на ГЪРЦИ,КРИИТЕ СЕ, ВАРВАРИТЕ И ДИВАЦИ БЪЛГАРИ ПРИСТИГАТ".............. БКП и досега Ви промива мозъците че сте ЧЕРВЕНИ ВАРВАРИ И ДИВАЦИ чрез Милиционер БОЖИДАР ДИМИТРОВ кумира и водача на Бойко от БКП
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сближи, а не Зближи... Колкото до останалото - ред глупости. Десетилетия насадена липса на уважение на държавно ниво не се изкоренява лесно. А и дали е необходимо. Нека си се самоопределят, но и да уважават историята на съседите. С лакти и зъбене общото съжителство е болка и срам....
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако Македонците са Българи, тогава Ние сме или Турци или Византийци, защото те владеят нашата територия и народа ни по дълго от Българите България. Стига с Живковизмите. Стига с Московско-Руската пропаганда. Македонците са си отделен народ и те си имат право да се определят като Македонци. Ако България иска да се зближи с Македония,трябва да проумее,че това което се говори тук е измислено от Москва. Ако искате някой да се държи добре с Вас , започнете Вие да се държите добре с него!
91
0
 
2
 
! Отговори
Около 1400 години преди 3 седмици
680 година Василевса Константин ЧЕТВЪРТИ е написал писмо до Аспарух в смисъл цитирам:"НАПЪЛНО ЗАКОННО ТИ ПОДАРЯВАМЕ ТЕРИТОРИЯТА НА ЮГ ОТ РЕКА ДУНАВ А НА СЕВЕР ОТ РЕКА ДУНАВ НИЕ ОТ КОНСТАНТИНОПОЛ СМЕ УЗАКОНИЛИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРИ ВИЗАНТИЙСКИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ПАТРИЦИЙ КАНАС ЮБИГИ КУБРАТ"
90
0
 
0
 
! Отговори
Очаква?!? преди 3 седмици
Аз очаквам да спечеля от тотото поне 10 млн.лева, но все още чакам ...Може бо по-добре ще е да изисква да се спазват договорите.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напишете ми една неизмислена държава и ще Ви призная. Зашо не честваме създаването на така наречената първа Българска държава, а от 1908 година? Защо няма ясен произход на Българите, а само теории. Да Македонците и Българите са един народ, но няма как да се наричат Българи, защото никога не са били част от Националната Държава България, а са били само администрирани към България от Германия и Хитлер. И тогава е най-голямата излагация на Българите, защото те се държат даже по-зле от Сърбите!!!!
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За ваши сведения не съществува неизмислена държава. Няма такава и няма как да има. Всичко е измислено от хората. Всичко е в главите на хората. Държавата се измисля,ориемат я голяма група хора и след това други хора я признават или не я признават. Държавите са измулсени в началното на 20- ти век. Преди това няма държави. България от кога чества създаване , освобождение и незавизсимост. От началото на 20-ти век. Иначе не 1400 години, всички народи и държави( хора ) имат по-стара история .
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПАОК преведено отбора на ЕМИГРАНТИТЕ очакват широкомащабно спонсорство от СОРОС,Ротшилд,ОПЕК,Принц САЛМАН, Реджеп Тайип Ердоган а нищо чудно само ИЗРАЕЛ да помогне на футболните ЕМИГРАНТИ като им увеличава фенската демография
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това което говори радеф е писано в Москва, предадено в Руското посолство и след това предадено на хартиен носител до радеф.Така се действа за да няма засичане. Шпионите вече действат по старомодния начин, понеже технологиите се засичат.
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македония е измислена държава с измислен народ и промити мозъци също като Украйна.
84
1
 
1
 
! Отговори
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИСА преди 3 седмици
ИСКЕНДЕР МАКЕДОНСКИ на Скопие МАКЕДОНИЗМА върл ИСЛЯМИСТ като СКЕНДЕРБЕГ ............ИТУРАН ИТУРЦИЯ ЩЕ Е РИТНИТОПКА С ИИИИИТАЛИЯ
83
1
 
3
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
Българите които живеят в чужбина се правят на по големи патриоти от Копейкин веят знамена играят хора правят паради демонстрират колко много обичат България а пък не живеят в нея смешно и жалко изглеждат и аз мога на хубавото в нормалната държава но елате в Гетото на Европа и живейте тук с под 500 евро.Де би ли!
82
3
 
1
 
! Отговори
Един Грък каза: преди 3 седмици
България ИМА минимум над 1400 години история в по-голямата си част обща с ГЪРЦИТЕ и според мен все ще намерите с какво да се гордеете но понеже виждаме че имате много гръкофоби ВИ ДАВАМЕ РАЗВОД АКО ТОВА ЖЕЛАЕТЕ ОТ ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО отказвайте се от него и приемайте каквато си искате религия...Факт...Червените БКП терористични атентати срещу Гръцки Православни Християнски Църкви като плана Тодор Христов Живков ДА ВЗРИВИ ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В ИСТАНБУЛ още се пазят в архивите,действайте
81
0
 
1
 
! Отговори
бивш студент преди 3 седмици
Какво значи оригинална икона?
80
5
 
2
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Даже и македония вече няма за нищо -бьлгарияПьлен резил след като герб и пп клекнаха на македонците
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се обединим, чрез свадба с Гордана!
78
4
 
2
 
! Отговори
Кой РАЗБРА,Бойко НЕ преди 3 седмици
Едричък ГРЪК през 2014 заяви цитирам:"НИЕ ГЪРЦИТЕ ИЗОБЩО НЕ СМЕ В ЧАС КАКВО ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ВИЕ БЪЛГАРИТЕ".............При последното посещение на Бойко Борисов във Ватикана Папа Франциск му изнесе лекцията цитирам по СМИСЪЛ:Чадо мое ние от Ватикана много искаме да Ви помогнем НО ИЗОБЩО НЕ РАЗБИРАМЕ КАКВО ПРАВИТЕ!На мен Папа Франциск БАБА МИ вярваше в суеверия но АЗ,ПАПА ФРАНЦИСК НЕ СЪМ БАБА СИ и какви са тези терористични ТАМИЛСКИ БАБИ по ритнитопка чадо Бойко?
77
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Като ходи във Ватикана да пита да изтупан стари книги за ексорскизъм ако има. Да започнат борба със сатана, че идват потопи и земетресение. Много сатана стана вече....
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото и да се пеняват бегетата, ще стане така както иска Македония, защото така искат САЩ.