Никола Стоянов не е оптимист за приемането ни в Шенген по суша през 2025 г.

Договорът с "Боташ" даде много възможности, заяви той
23 апр 2024 22:47, Нели Христова
28

Държавният дълг нарасна. България е с един от най-ниските външни дългове, може да си го позволи, въпросът е - тези пари като ги вземеш, за какво ще ги използваш? Ако те не се инвестират в нещо, което ще донесе ръст на БВП или ще помогне за привличане на инвестиции, по-добра инфраструктура, по-безопасно пътуване - тогава има смисъл, но нещата, за които бяха използвани, нямаха смисъл. Това заяви бившият министър на икономиката Никола Стоянов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Шенген е по-важен за стоките, отколкото за самите хора като икономическо постижение. Според него Еврозоната и всички политики във финансовата и икономическата сфера доведоха до там, че категорично няма никакъв шанс 2025 г. България да бъде приета в Шенген със сухопътните си граници.

"КЗП си изпълнява много добре функциите. Вдигането на доходите трябва да следва естествения път - вдигаме производителността, икономиката да се вдигне, държавата да има повече пари, фирмите да могат да генерират повече печалби. Доходът е пряко съотносим с това какъв е коефициентът на всеки един служител. България е няколко пъти под средния коефициент на полезно действие. Има много причини. Става дума за организация в компаниите, цени на енергоресурсите, логистика, има много фактори. Подготвени хора трябва да са начело на институциите", коментира Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в страната инвестициите са малко - средата не е добра и не се прави достатъчно.

"Договорът с "Боташ" даде много възможности на България, но не го използваме. Всеки договор може да се предоговори. Имаше нужда от повече газ. Договорите в енергетиката трябва да гарантират устойчивост. По-добре е да се използва договорът, най-глупавото нещо би било да се прекрати и да се платят неустойки", добави бившият министър на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Русия
Трябва решение на Брюксел, България не може да забрани вноса на руски газ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 1 седмица
Почти сме били влезли в Шенген при ГЕРБ, и така 12 години... само една сграда трябваше да боядисаме, ама и тов не направиха банкянските чекмедже-специалисти...
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз само не разбрах по каква вода са ни приели, като нямаме водни пътища през ЕС, а по Дунав се оказва шенгена не важал. Може би се има предвид тепърва да прокарваме водни пътища , и да строим живота нов?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога повече ПП,ДБ! Те са проклятието на България.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
20 При ГЕРБ почти бяхме влезли в Шенген. Политическата ситуация в ЕС бе благоприятна. Имаше нулева миграция по границите, инфлация под 3%. Бяхме преди Хърватия по подготовка за членство. Бе готов плна за устойчивост и развитие. Но, превратаджиите спряха всичко това, за да овладеят държавата, за да сложат свои фирми в плана УР. Почна войната в Украйна, нахлуха нелегални бежанци, пилеенето на пари с Асен Василев и всичко спря.
15
0
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Те -20 г не ни приеха , когато и икономически бяхме в пьти по добре - та сега ли
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Причината е юмручният преврат и шарлатаните от ПП, и компания. Те спряха развитието на България. Сега ще се тътрим задлъжнели, пропуснали златната възможност за влизане в Шенген при ГЕРБ, ще носим последствията от войните в света...
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако Бойко Пеевски можеха да ни вкарат в някакъв шенген, щяха да го направят още 2011 година. Така че аз от управление на Кремъл нищо позитивно не очаквам...
12
0
 
3
 
! Отговори
БойкоПедерашкоф преди 1 седмица
Посрещнал 100 човека за рождения си ден в министерството измежду които Паскал и сина му.Ееее верни дрогареее писна пейте.
11
0
 
1
 
! Отговори
В 4ужбина преди 1 седмица
Се подиграват с България.И са абсолютно прави.
10
1
 
2
 
! Отговори
истински мъж преди 1 седмица
Разбира се,че само беди ни сполетяват.Народ,който 10 г избира и търпя един пропаднал индивид да е начело на държавата,човек с п-р-о-ст-ашка същност,невеж,но подъл и крадец на народна пара,каква съдба да има.Защо сме такива?После негодуваме,че в Европа ни гледат като трето качество хора.
9
0
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
И аз не съм,но което е по-важно и "Шенген" не е.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви икономики в рецесия като Германия тоя оптимист за България да му имам оптимизма,
7
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 1 седмица
Това е деебила, който оглавявва институция за защита на потребителите, но който освен да взима заплата, не може да каже за нито едно професионално постижение. Но пък може да дава интервюта:) Вероятно и други услуги, без ръце може да прави.
6
5
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 седмица
ЗА 15 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ И ГЕРБ БЪЛГАРИЯ НЕ БЕ ПРИЕТА В ШЕНГЕН ПО НИКАКЪВ НАЧИН, В ЕВРОЗОНАТА СЪЩО, В ОИСР СЪЩО. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПП-ДБ БЪЛГАРИЯ БЕ ПРИЕТА ПО ВЪЗДУХ И ВОДА В ШЕНГЕН.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България няма да бъде приета в Шенген докато на власт има мутри, проруски агенти, хора от бившите служби, БКП и т.н.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ако те не се инвестират в нещо, което ще донесе ръст на БВП или ще помогне за привличане на инвестиции, по-добра инфраструктура, по-безопасно пътуване - тогава има смисъл" МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ НИКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ ОСВЕН СТРОЕЖ НА КАЛПАВИ ПЪТИЩА... ТРАГЕДИЯ. ИНВЕСТИЦИЯТА В ИНФРАСТРУКТУРА НЕ ВОДИ ДО РЪСТ НА БВП ТОВА ВСЕКИ ГО ЗНАЕ.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПАК ЗАПЯХА ЗА АСФАЛТ И ДАЛАВЕРИ ХАХА
2
1
 
5
 
! Отговори
ясновидец преди 1 седмица
Според мен България няма НИКОГА да бъде приета в Шенген!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
денку каза че вече сме в шенген :)))