Георги Първанов: Това не е моята политическа епоха

Президентът за сглобката, Главчев и ДПС
Обновена: 22 апр 2024 09:37 | 22 апр 2024 09:35, Инна Ангелова
36
Георги Първанов: Това не е моята политическа епоха
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов (2002-2012) сподели, че съзнателно е предпочел последните години да е в сянка. В момента предпочита повече да чете, да пътува и да прекарва време със семейството си.

Той направи коментар за политическата ситуация и направените промени в Конституцията и допълни, че е в контакт с всички свои колеги.

“Това е моята активна позиция – да помагам, доколкото мога, на левицата, към която принадлежа. Това беше интересна среща. Събраха се над 500 души от цялата страна – от БСП, от „Левицата“ и други леви организации. Не мога да се ангажирам с прогноза какво ще се случи с тези хора. Да не стане така, както с всички нас”.

Георги Първанов допълни, че не би се върнал към активна политика.

“Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които виждаме, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с когото сме имали непримирими отношения в политиката, отношенията ни бяха легитимни. Както се казва в казармата – той биеше опозицията по устав. Сега няма никакъв ред, така че без мен“, категоричен бе Георги Първанов пред bTV .

„Не успяха да си разделят баница и затова сглобката се разсъхна по такъв неприятен начин. Случаят с митниците показа, че върви непрекъснат процес за преразпределение. Борбата за Министерството на външните работи започна още преди разпадането на коалицията. Тази борба не мога да си я обясня на базата на моя опит в предишните години. Сигурно сегашните партии искат да имат един лост повече да се докарат пред своите западни партньори. Други обяснения нямам. Може би искат да заличат някаква следа“, коментира той.

За Главчев и служебната власт

За поста служебен премиер, който заема Димитър Гавчев, Първанов каза, че няма обяснение защо той желае да бъде и външен министър.

“При цялото ми уважение към него, защото сме били опоненти в политиката, не е готвен за такава длъжност. Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Той сигурно има друга амбиция”.

Първанов допълни, че Стефан Димитров, който е назначен за външен министър, е много добър професионалист и отношението към него в момента е обидно. Допълни, че Димитров е от българските дипломати, които изнесоха преговорите с ЕС и НАТО. “Познавам много външни министри. Нека оставим на дипломатите да правят дипломацията”, допълни Първанов

„Във всеки случай премиер да бъде и министър на външните работи би показало дефицит на дипломатически кадри, което със сигурност не вярно. Това не е теза, която можем да приемем. Премиерът Димитър Главчев не може да намери решение в сложната ситуация, в която се намира в отношенията си с партиите от сглобката и в отношенията си с президента. Не искам да се поставям на мястото, на който и да е служебен премиер след промените в Конституцията“.

За ДПС

“Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон. Защо трябва да има управление без ДПС? Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване. По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Политика
Михайлова: Не е добре премиерът да е и външен министър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Ти си един от основателите на "кадрите" на тази "политическа епоха" и най- подмолния задкулисен играч в политиката на страната.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има Търтеи!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защото се появиха нагли и злобни индивиди като Глафчев и сие, ГЕРб и комуниста Радев. Как да е твоя?
32
1
 
2
 
! Отговори
ПП +БСП =РОДНИНИ преди 3 седмици
Е ТРЯБВАШЕ ДА ОТСТЪПИ МЯСТОТО НА ВНУЦИТЕ ОТ ПП....
31
2
 
2
 
! Отговори
Пеевски Боко преди 3 седмици
Никога повече комунисти мачкали България лагери затвори както сегашните ГЕРБ ДПС ИТН дъното и БСП и Радев слуга на СССР работи срещу България. Браво респект към ПП ДБ респект браво защото искаме България да бъде европейска държава а не *** на Боко тиквата и Пеевски свинята
30
2
 
2
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 3 седмици
БСП ДПС ГЕРБ и ИТН дъното бандата на прехода 33 години лъжи и мачкане на народа яхти лодки къщи за гости милиарди долари магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и границата с Турция и всички ревът срещу ПП защото искаме България да бъде европейска държава а не *** на Боко тиквата и Пеевски свинята . Браво респект към ПП ДБ респект.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Червен кхмер - нито си политик нито епоха имаш :)))
28
1
 
3
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 3 седмици
Здравейте забелязахте ли че като Боко тиквата и Пеевски свинята нямат допир до финансите на България има пари за безплатни учебници за всички има безплатни децки градини за всички.че има увеличение на заплатите и пенсиите със 100% виждам че ГЕРБ ДПС ИТН БСП бандата на прехода 33 години лъжи и мачкане на народа страдат от Асен Василев за яхти лодки къщи за гости милиарди долари магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и границата с Турция. Кой лъже Бойко Борисов и Пеевски злото на Бълга
27
0
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 3 седмици
Отношенията горе на Копитото, когато предавахте властта срещу...., легитимни ли бяха?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДС плаща добре за вярна служба.Човекот Ви докара Голям шлем....
25
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
е как този сговорчив проект сега е наи силната икон групировка в българиязнае ли се фи нансовия ресурс знаем кои раздава порциите сега да разберем коикакво е получил през годините при 200 партии в българия защо трябва да имаетн партия защо трябва да гласу ват турци на бълг избори те доброволно напуснахабългария и то със злоба никои не ги е гонил
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не довърши нито един проект на България!
23
3
 
6
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
Агентът На ДС Гоце Първанов да си харчи накрадените пари и да не се показва!Боко Тиквата каза,че му обещал да не проверяват Миши Бирата за незаконен алкохол!Още тогава Гоце и Винету бяха за затвора!
22
2
 
2
 
! Отговори
недейте преди 3 седмици
петни името на идеалисти,които са ратували за истинска социалдемокрация!Никакви бузлуджанци сте.А ти се оказа социалист,колкото е и Станишев.Стана президент само заради наивитета на хора,които вървяха на млади и уж нови кадри.Що не се пробваш сега да изпиташ уважението на хората в цяла мяра!
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първанчо я кажи как синчето ти се сдоби с хотел за 7млн. още преди много години.От къде тез пари бе Първанчо,то верно тогава ще да е било твойта епоха.
20
5
 
10
 
! Отговори
кравар преди 3 седмици
като президент беше кръгла 0
19
3
 
8
 
! Отговори
Дид преди 3 седмици
Аааа тъй тъй!Га яде кифтетата беше твоята епоха,сега друг блажи.
18
1
 
15
 
! Отговори
Прав е преди 3 седмици
Прав е в едно. И той и Костов, и Петър Стоянов не бяха първи приятели, но нивото никога не е падало толкова. Депутати да не знаят кои държави са членки на ЕС, да се държат като в селската кръчма на комисии, да се обиждат на пияница, на меки китки и тем подобни не е имало. И докато в цяла Европа нивото падна, там поне са само слаби политици, а не откровени про стацци и неграмотници.
17
7
 
8
 
! Отговори
Старите помним преди 3 седмици
Първанов е човекът, който подари българската енергия на Русия, разбира се, с любезното съдействие на "Цара", заради когото изгубихме милиарди покрай цирка с АЕЦ Белене.
16
2
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 3 седмици
Моя грешка, прощавай! Помня, че беше голямо подмазване. Илия Павлов му подари икона на "Св. Александър Невски" и пет дни по-късно го разстреляха. :)))