Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет

НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен
29 мар 2024 16:58, Александър Попов
311
Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет
Кенет Мертен. Снимка: БГНЕС

България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в рамките на бизнес – обяд по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО. Темата на срещата беше "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).  

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България.

“Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето в отношенията на САЩ с България. И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото – не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът.

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

“Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така“, каза той. “България постигна невероятен напредък през последните 30 години – икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО – това е невероятно постижение за България“, допълни посланикът.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни.

“Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока,“ посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен.

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланик Мертен за политическата ситуация в България.

Няма основание да не бъдем оптимисти за България, посочи той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен.

“Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред,“, заяви Мертен . Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още по темата: Кенет Мертен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трийте трийте, Господ да ви съди!!
218
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо много умислен този чичка.
217
3
 
5
 
! Отговори
България да е добре преди 1 месец
пък Русия и САЩ, ако и да не са
216
1
 
23
 
! Отговори
мафиот преди 1 месец
Като е разочарован да пали самолета и да изчезва!
215
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мартен,разкарай ги тези прости ПП ДБ. Дразнят брутално, рушат държавата,и увеличават любовтта на бг народ към Путин.
214
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докога държавата ще позволява на тези га.лоши да се държат като нейни наставници?
213
3
 
21
 
! Отговори
Абе, кой преди 1 месец
Си ти, че си позволяваш да се очароваш, или да се разочароваш от това, което става в НАШАТА ДЪРЖАВА!?Оставете ни!
212
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то лицето на мафията остави държавата без кабинет. А беше евроатлантическа служителка!!! Излезе слабо проверена от кадрите
211
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ега си. --- И Алеко Константинов се цензурира
210
21
 
8
 
! Отговори
ОНЛАЙН АНКЕТА преди 1 месец
Съгласни ли сте, като лоялен член на НАТО и верен съюзник на Украйна да обявим война срещу Русия? /// ДА + /// НЕ - ///
209
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До218. Пишеш глупости. Като гледам парада на Русия все наперени. Удрат крак , но на фронта с Украйна все с маски и без зъби. И прошарени глави.
208
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиреклама на Харвард. Харвард пропадна с тази реклама. През цялото време се биеха в гърдите като Бай ***. ХАРВАРД ХАРВАРД Я Я Харвард . Яжте сега Хардтвърдия.
207
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние си имахме армия. Вие я разформировахте и ни натрапихте вашето нато. Помня в детството как изтребители тренираха за паради и никой не пестеше керосин. Звукът на двигателите още ми е в ушите. Сега горди натовци не можете да вдигнете крак да се изпикаете, камо ли изтребител.
206
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да ми кажат от де измъкнаха тия "Харвардци"? По калпав подбор никой не е правил !!!
205
3
 
18
 
! Отговори
Доктор Хук преди 1 месец
Имам намерение понеже краварският посланик не е доволен,да си го преместя от левия крачол в десния и да ударя една замразена мастика с таратор с най-голямо удоволствие!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<!
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 210 Ааааа И твойто секна май А? Беснееш Хахахахаха
203
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Козяк да вниманат, като попълват новия списък на Магнита, че тези дето ги предпазиха предния път ги издъниха !!!
202
2
 
17
 
! Отговори
Диоген преди 1 месец
Напоследък посолството на САЩ разочарова България!Особено селекцията на "битите карти",на които залага щатската амбасада! Намекът на Борисов беше пределно ясен!
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Штатките се провалиха, сгодно, много сгодно!
200
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АММ Сейа Галя КО Ши ПраЙ