Масирана руска въздушна атака срещу украинската енергийна инфраструктура

Всички ракети, изстреляни срещу столицата Киев, са били унищожени
8 май 2024 09:28, Елка Василева
229
Масирана руска въздушна атака срещу украинската енергийна инфраструктура
Снимка: архив, БГНЕС

При руска въздушна атака срещу Украйна бяха повредени няколко обекти на украинската енергийна инфраструктура, заявиха днес украинските въоръжени сили и представители на енергийния сектор, цитирани от Ройтерс.

"Поредната масирана атака срещу енергийната ни индустрия", заяви в комуникационното приложение "Телеграм" украинският енергиен министър Герман Галушченко.

Още по темата
Мишени на руската атака станаха обекти за генериране и пренос на електричество в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, каза Галушченко.

С изключение на Запорожка област останалите области са далеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи, заяви ДТЕК, най-голямата частна електрическа компания в Украйна.

"Оборудването е сериозно повредено", се казва в изявление на ДТЕК в "Телеграм", в което се уточнява, че се полагат усилия за отстраняване на последиците от нападението.

В централната Полтавска област обект на енергийната инфраструктура е бил поразен при атака с дрон, при която е избухнал пожар, съобщи в "Телеграм" областният управител на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на Виницка и Запорожка област също съобщиха за поразени обекти на енергийната инфраструктура.

Всички ракети, изстреляни срещу столицата Киев, бяха унищожени, заяви в "Телеграм" председателят на градската военна администрация Сергий Попко.

Очевидци на Ройтерс в Киев съобщиха за взривове, които са прозвучали като поразяване на въздушни обекти от системите за противовъздушна отбрана.

Противовъздушната отбрана бе задействана и за отблъскване на атака срещу обекти в Лвовска област.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от Войната в Украйна
Киев удари нефтена база в контролирания от Русия украински град Луганск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Големи герои, толкова бомбардировки и разрушения, а издържат 3 години.
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Честито - Менталните недоразумения си честитят даже банята.
184
1
 
1
 
! Отговори
Ман Гал преди 1 седмица
Не са били дронове ами перални. Поради липса на инструменти заради западните санкции не могат да извадят чиповете. За изстрелването ползват катапулти от историческия музей. За да объркат ПВО-то правят комбинирани атаки в който включват и тоалетни чинии.
183
0
 
12
 
! Отговори
Честито преди 1 седмица
9 мая ДЕНЬ ПОБЕДЫ ... Ако го нямаше, нямаше да има ДЕН НА ЕВРОПА!!!
182
0
 
10
 
! Отговори
Досущ като НАТО преди 1 седмица
Говорителя на НАТО, Джейми Шей, от 25 май 1999 г. - отговор на въпроса защо силите на Алианса масово лишават Югославия от електричество и водоснабдяване"За съжаление системите за командване и контрол също зависят от електричеството. Ако Милошевич /а днес Зеленски/ наистина иска гражданите му да имат вода и електричество, всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО /днес на Путин/, и ние ще спрем тази кампания. Докато той не направи това, ние ще продължим да атакуваме цели, които снабдяват неговата армия с електричество. Ако това има последствия за населението, това са н
181
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мечката бяно и методично и забележете без цивилни загуби мачка. ФАЩ в Ирак убиха над 1 млн цивилно население и всички се правят че неразбрали. .
180
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мачкай Вова!
179
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Да кажат БГ-политици дали са подарили или продали системите за ПВО C-300 на Украйна??Тези зенитно-ракетни комплекси пазят София и АЕЦ - Козлодуй!!!Утре с какво ще се защитаваме, ако стане война???
178
0
 
16
 
! Отговори
ВЪХ НЕДЕЙ преди 1 седмица
Ей го пак му дадоха някой лев на дежурния мръ.сник и почна да плюе руснаците! Да, ама те вървят напред а ти си пл'й колко си искаш!
177
24
 
5
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 1 седмица
терорист и убиец . Търсен е жив или умрял от Международния Криминален Съд за отвличането на хиляди деца.
176
20
 
3
 
! Отговори
Путинските преди 1 седмица
Фашисти да се омитат от земите на съседите си - Украйна, Грузия - Осетия, Абхазия , Молдова - Приднестровие . Руските фашисти да нахранят гладните крепостни , че ще има скоро анти путинска революция .
175
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен НАИМЕНОВАНИЯ НА СССР ФРОНТОВЕ ВСВ Степен, Резервен, Северен, Северозападен, Западен, Югозападен, Югоизточен(след 1944 3 Украински) Южен, Далекоизочен, 1/2 Белоруски, 1/2/3 Украински фронт и прочие. Това са просто ТАКТИЧЕСКИ наименования и символи както сега РФ ползва (Z,V,O и новото N) През цялата война Военните формирувания са били смесени от различни националности.
174
40
 
7
 
! Отговори
До Офф ,да се омита преди 1 седмица
Тоз па. Не украинците, а руснаците са истинските фашисти. В Украйна крайно дясна партия никога не е печелила повече от 3% от гласовете. Докато в Русия даже има открито фашистки подразделения на армията.
173
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква руска армия бе цитатчик ?!? В България влиза Трети Украински фронт !?! Не са руснаци !!!
172
11
 
32
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 седмица
Фашистката дупка Уссрайна трябва и ще бъде заличена.НАТО е черната каса на краварите от ФАЩ ,които събират парите на страни като нашата ,управлявана от продажни политици.А фашистката Уссранина не е нито в НАТО ,нито в ЕС!За съжаление и ние дължим милиарди за напълно ненужни стари оръжия от Велика Кравария.От кого ни пазят краварите , и кого са опазили тези световни терористи и колониалисти?Заграбиха ни парите ,златото и ни натресоха някакви навлеци от Уссрайната.Факт!
171
6
 
27
 
! Отговори
танту за кукуригу преди 1 седмица
ПРИЧИНА: "Киев удари нефтена база в контролирания от Русия украински град Луганск" ==> СЛЕДАТВИЕ: "Масирана руска въздушна атака срещу украинската енергийна инфраструктура"
170
4
 
20
 
! Отговори
Мирана руска въздушн преди 1 седмица
За тая атака тука пише повече отколкото по руските медии! Явно урките са направили нападение а после са впрегнали всички налични лъже-медии в реването когаро отговора на руснаците ги е настигнал! За руснаците явно става дума за рутинен военен диалог със нацистки Oлиг oф рeни.
169
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синове на Великата Целина от вас зависи вашата свобода. АВАНПО = Автомат Вземи. Атентат Направи. Герой Бъди. Преврат Осъществи.
168
5
 
27
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 седмица
Зелката става неудобна и скоро ще почнат да зачистват уличаващите следи. Не му остава много на наркофюрерчето
167
11
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 седмица
Щом ше го правите"Другиден"става кАпейки:):):)