Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет

НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен
29 мар 2024 16:58, Александър Попов
311
Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет
Кенет Мертен. Снимка: БГНЕС

България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в рамките на бизнес – обяд по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО. Темата на срещата беше "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).  

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България.

“Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето в отношенията на САЩ с България. И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото – не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът.

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

“Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така“, каза той. “България постигна невероятен напредък през последните 30 години – икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО – това е невероятно постижение за България“, допълни посланикът.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни.

“Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока,“ посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен.

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланик Мертен за политическата ситуация в България.

Няма основание да не бъдем оптимисти за България, посочи той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен.

“Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред,“, заяви Мертен . Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още по темата: Кенет Мертен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
4
 
31
 
! Отговори
Няма нижда преди 1 месец
Че за какво й е на една колония кабинет? Да се залъгват *** само. Колониалното управление разбира най по и се разпорежда без никакъв проблем. За благото на народа и светлото бъдеще!
258
5
 
51
 
! Отговори
България над всичко преди 1 месец
Щом посолството е разочаровано, значи България е на прав път.
257
2
 
34
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Абе и ние сме разочаровани отБайПън ама не Ви го натякваме нали....айде дундуркайте си го там изкукалия..и без това станахте за смях с БайПън пред целия свят..
256
1
 
35
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Дано не ни се наложи да ни "гарантират" сигурността.Като гледам как са я "гарантирали" на Украйна, изтръпвам.
255
2
 
42
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
"България постигна огромен икономически напредък".Дежурната"небивалица".В какво се изразява този напредък?В това,че"харизахме"за "мерси"златото на"Дънди Прешъс" и печалбата от "Мариците"?Че още си чакаме самолетите?
254
0
 
28
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Още малко и щеше да им издърпа ушите още на място.
253
3
 
33
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Времето на предателите свърши време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
252
0
 
21
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 месец
abe ОТ БОИНГ ли поръчахме самолетите че няколко техни самолетчета се размазаха наскоро и утрепаха 350 човека близо ....
251
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги има и позитивна страна на ограбването. Хартиените самолети не падат и после да разследваме дали летеца ги е потрошил или някой е сложил мишената в деретл по тъмно да я гърми. Хартиените реактори не експлодиррат и не замърсяват радиоактивно, нито имат отработено гориво да замитаме под килима
250
3
 
37
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 месец
НЕВЕРОЯТНО ПОСТИЖЕНИЕ наистина - България остана без армия ,икономика , здравеопзаване и народ ....наистина невероятно !
249
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сащисаните сега разочаровано могат да отложат плановете си за подпалване на световна война за есента.Поне ще можем да ходим спокойно на море.Тези дълги "учения" до юни с над 500 самолета вонят на провокации...Да се разкарат с плановете си как да превърнат Черно море в Червено!Никой не им иска скапаните войни!!!
248
0
 
7
 
! Отговори
ДО 238 преди 1 месец
До Анонимендокато има народ а не стадо овце !
247
5
 
17
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
ще бъдете роби на американските банки и корпорации защото сте про2сти СЕЛЯНИ ! агент ТРИША БЕНЕТ - ЦРУ
246
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи се радват гадините. Пак на тяхната стана.
245
0
 
8
 
! Отговори
aaaaaa преди 1 месец
МН СМЕШЕН НАРОД !
244
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бсе си мислих че от посолството ще успеят да затегнат болтовете на сглобката, ама и те вдигнаха вече ръце от Кирчо и Кокорчо. Сега ще заложат само на стари, малко своеволни , но затова пък сигурни магарета.
243
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бием ви шута и продължваме с Русия!
242
4
 
19
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Този или не се къпе,или е вмирисан ***,може да играе партия шах,но без фигури със гросмайстор Смислов!Що не си го приберете у време в "люлката на демокрацията"!ФАЩ.
241
4
 
12
 
! Отговори
Кени преди 1 месец
Яз ке мина и без хамериканците у нас!Дреме ми сайдеру за тех,па мога да мина и на ...алтай! Следя само бюлетина на посолствата:Мапуту,Бряг на слоновата кост и Танганайка!Загрижени поддлогги!
240
1
 
6
 
! Отговори
Кени преди 1 месец
Яз ке мина и без хамериканците у нас!Дреме ми сайдеру за тех,па мога да мина и на ...алтай! Следя само бюлетина на посолствата:Мапуту,Бряг на слоновата кост и Танганайка!Загрижени ***!